του Δημήτρη Διατσίδη

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 28χρονος Ιταλο-Βραζιλιάνος Franky Morbido, όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του και όπως γράφει ο ίδιος στο λογαριασμό του στο instagram, είναι δύο φορές Πρωταθλητής, η πρώτη το 2013 στην κατηγορία European Superstock 600 και το 2017 στην Moto 2 στο MotoGP.

Η ιστορία του είναι “δύσκολη”, καθώς η οικογένειά του δεν είχε τα χρήματα να υποστηρίξει ένα σωστό αγωνιστικό μέλλον, μέχρι που βρέθηκε ο Valentino Rossi και η Ακαδημία VR46 που δέχτηκε το νεαρό τότε στις τάξεις της. Η αυτοκτονία του πατέρα του σίγουρα ήταν ένας παράγοντας που επέδρασε αρνητικά, αλλά ο Morbido ξεπέρασε τα οικογενειακά προβλήματα και μάλιστα δυνάμωσε τον εαυτό του ψυχολογικά, αφού άλλωστε πρόκειται για ένα άτομο με φιλοσοφικές ανησυχίες, με αγωνίες για τους συνανθρώπους του και την παγκόσμια πολιτική και οικονομική κατάσταση, όσο λίγοι ή ελάχιστοι από τους υπόλοιπους οδηγούς του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Παρά το ότι το 2020 διεκδίκησε τον Τίτλο στη μεγάλη κατηγορία, με μοτοσυκλέτα δορυφορικής ομάδας, πέρυσι αντιμετώπισε δυσκολίες στην προσαρμογή του στην εργοστασιακή ομάδα της Yamaha και τερμάτισε μόλις 19ος στη βαθμολογία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ξεκίνημα φέτος έχει πάει λίγο, έως αρκετά καλύτερα, είναι στην 13η θέση της βαθμολογίας, αλλά μόλις 9 βαθμούς πίσω από τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή του 2021 Fabio Quartararo, που δικαιωματικά θεωρείται ο νούμερο 1 οδηγός της ομάδας. Είναι προφανές ότι η μοτοσυκλέτα τους αντιμετωπίζει προβλήματα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, όπως και ο Ιταλο-Βραζιλιάνος έχει να αντιμετωπίσει το δικό του αγωνιστικό μέλλον, καθώς φέτος το συμβόλαιό του λήγει και ως τα τέλη Ιουνίου στο καλοκαιρινό διάλειμμα θα πρέπει η ομάδα να αποφασίσει για την επέκταση ή όχι για έναν ακόμη χρόνο.

“Ναι, ευχαρίστως θα έμενα στη Yamaha γιατί είμαι πολύ ικανοποιημένος. Τα πάω πολύ καλά με τους ανθρώπους της ομάδας και έχω επίσης “ανοιχτούς λογαριασμούς”, γιατί δεν κατάφερα να πετύχω αυτό που θα ήθελα να πετύχω με αυτήν την ομάδα”, είπε ο Morbidelli.

Εάν ο Franky τελικά παραμείνει στην Yamaha, η προσδοκία του, αλλά και του ομόσταυλού του, Fabio, είναι ότι μια νέα και βελτιωμένη M1 θα είναι διαθέσιμη την επόμενη σεζόν. Ωστόσο, αυτό αναμενόταν να συμβεί και φέτος, ενώ η Ducati, η Aprilia, η KTM ακόμα και η Honda στα χέρια του Marc Marquez φαίνεται να είναι ένα βήμα πάνω από τη Yamaha. “Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή”, μου είπε ο William Favero, Διευθυντής Επικοινωνίας της Yamaha, που συμπλήρωσε: “όλες οι εταιρίες έχουν τα πάνω και τα κάτω τους, απλά αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα κάτω μας και σίγουρα θα ξανα-ανεβούμε”, έχοντας μια πραγματική νότα αισιοδοξίας που πηγάζει από το γεγονός ότι οι Ιάπωνες μηχανικοί θέλουν να δουν και πάλι τη μοτοσυκλέτας τους να πρωταγωνιστεί.

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να βελτιωθεί και ο Morbidelli, που πιστεύει ότι η μοτοσυκλέτα του θα είναι καλύτερη σύντομα: “Η πίστη μου στη Yamaha δεν αλλάζει, γιατί όλοι γνωρίζουμε τι μας λείπει και γνωρίζω επίσης τι είχαμε. Αυτό είναι που με κρατάει αισιόδοξο γιατί υπάρχουν ακόμα πτυχές της παλιάς μοτοσυκλέτας που ήταν πολύ καλύτερες και μπορούμε να τις επαναφέρουμε”.

“Υπάρχουν επίσης πράγματα που πρέπει να αναζητήσουμε σε πιο “σκοτεινές” περιοχές, αλλά ήδη, αν συγκεντρώσουμε όλα τα δυνατά μας σημεία, η M1 θα μπορούσε και πάλι να είναι ένα από τα καλύτερα πακέτα”.

“Δυστυχώς δεν τα καταφέρνουμε τώρα, αλλά παραμένω αισιόδοξος γιατί είναι η φύση μου και γιατί βλέπω ότι υπάρχει θέληση μέσα στην ομάδα. Όσο για την εμπιστοσύνη της Yamaha προς εμένα, θα πρέπει να τους ρωτήσετε. Η αντίληψή μου είναι ότι φέτος είμαι αρκετά δυνατός σε σύγκριση με τον ομόσταυλό μου. Πέρυσι ήμουν λιγότερο (δυνατός), αλλά φέτος είμαστε κοντά και δεν είναι τόσο προφανής (η διαφορά)”.

Στην Χερέθ της Ισπανίας ο Franky Morbido ήταν όλο χαμόγελα, καθώς είχε πάει καλά στον Αγώνα.

Παρά τα στοιχεία αυτά της βελτίωσή του φέτος, πρέπει ακόμη να αποδείξει στους επόμενους τρεις συνεχόμενους αγώνες σε Ιταλία, Γερμανία και Ολλανδία, στα “αφεντικά” της Yamaha ότι αξίζει αυτή τη θέση. Γιατί τελικά στον κόσμο των αγώνων, εύκολα ξεχνάνε το ένδοξο παρελθόν και κοιτούν μόνο το παρόν και τα άμεσα αποτελέσματα. Είναι ένας σκληρός κόσμος, ακόμη και για Παγκόσμιους Πρωταθλητές. Ας ελπίσουμε ότι η αγωνία του καλού μας φίλου θα τελειώσει θετικά για τον ίδιο, αλλά και για το paddock του MotoGP, που χρειάζεται τέτοιους ανθρώπους, όπως ο Franky!

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης