Η Skoda έχει στο DNA της τους αγώνες αυτοκινήτου και το έχει αποδείξει στην πάροδο των χρόνων με τη Το 1957 βγήκε στην παραγωγή το 1101 Spyder με 92 ίππους απόδοση!συμμετοχή της σε πολλά διαφορετικά γεγονότα. Ένα από εκείνα όμως που δύσκολα θα γνώριζε κάποιος είναι ότι η Skoda είχε πάρει μέρος και στον περίφημο αγώνα Le Mans με ένα εικονικό μοντέλο, το 1101 Tudor.

Στα τέλη του 1940 οι αγώνες αυτοκινήτου άρχισαν ξανά να βγαίνουν στο προσκήνιο έπειτα από μια περίοδο κρίσης και η Skoda ήθελε να δείξει ότι βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία εργοστάσια. Το 1949, λοιπόν, το αγωνιστικό τμήμα της εταιρείας αποφάσισε να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο με το οποίο θα κατέβαινε στον πιο διάσημο αγώνα του κόσμου, το περίφημο 24ωρο του Le Mans.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολύ χαμηλό βάρος, με το πλαίσιο να είναι από αλουμίνιο.

Δύο αγωνιστικά κατασκευάστηκαν, ένα με κινητήρα τούρμπο και ένα ατμοσφαιρικό

Το αυτοκίνητο που επιλέχτηκε ήταν ένα Skoda 1101 Tudor του 1946 το οποίο φυσικά διαμορφώθηκε ανάλογαΤο αγωνιστικό Tudor με τον ατμοσφαιρικό κινητήρα είχε απόδοση 42 ίππους για τον αγώνα. Το πλαίσιο σχεδιάστηκε σχεδόν από την αρχή μειώνοντας το βάρος χάρη στη χρήση αλουμινίου. Το εμπρός μέρος έγινε πιο μακρύ για να επανατοποθετηθεί ο κινητήρας, ενώ άλλαξαν θέση το τιμόνι και τα χειριστήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κινητήρας του 1.1 λίτρου τοποθετήθηκε πιο μπροστά με την απόδοσή του να φτάνει τους 56 ίππους με τη βοήθεια τούρμπο, τη στιγμή που το μοντέλο παραγωγής είχε μόνο 32 ίππους απόδοση. Το βάρος του ήταν μόλις 550 κιλά, ενώ το ρεζερβουάρ τοποθετήθηκε πίσω από τα καθίσματα για καλή ισορροπία. Το Skoda είχε πρίζα 12V στο εσωτερικό από την PAL και ελαστικά της Barum, ενώ οι οδηγοί ήταν όλοι Τσέχοι.

Το αυτοκίνητο τελικά έπειτα από 120 γύρους και 13 ώρες αγώνα εγκατέλειψε με πρόβλημα στον κινητήρα. Αυτή ήταν και η τελευταία συμμετοχή τσέχικου αυτοκινήτου με τσεχικό πλήρωμα στον αγώνα του Le Mans.

Στο εσωτερικό έβρισκες πρίζα 12V της PAL, ενώ το κιβώτιο ταχυτήτων ήταν 4τάχυτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στόχος της Skoda να μπει στο Top5 των κατασκευαστών της Ευρώπης

Θέλετε να μάθετε τι είναι η ηλεκτροκίνηση;

Πώς μετακινηθήκαν οι αθλητές στο Spetses Mini Marathon

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης