Του Βασίλη Σαρημπαλίδη

     

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Τουρκία  βρίσκονται πολλά εργοστάσια που κατασκευάζουν οχήματα, κινητήρες κ.λπ. Ωστόσο ελάχιστοι Σχεδόν 1 εκατ. οχήματα παράγονται κάθε χρόνο στην Τουρκία…είναι αυτοί που γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των εργοστασίων, σε ποια πόλη ή περιοχή έχουν έδρα αλλά και ποιες εταιρείες εξυπηρετούν.

Θέλοντας να ρίξουμε φως στην απορία που υπάρχει και συζητιέται πολύ, αναζητήσαμε και ξετυλίξαμε το κουβάρι προκειμένου να συγκρίνουμε τι γίνεται στην Ευρώπη, στην Τουρκία και να κάνουμε τη σύγκριση με τα ελληνικά δεδομένα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν ένα εκατομμύριο οχήματα κατασκευάστηκαν στην Τουρκία το 2019...

Εργοστάσια για όλους τους τύπους οχημάτων…

Σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Οχημάτων (ACEA) στη γειτονική χώρα λειτουργούν Στην Τουρκία κατασκευάζουν και στρατιωτικά οχήματα…συνολικά 17 εργοστάσια που κατασκευάζουν από επιβατικά – επαγγελματικά οχήματα, φορτηγά βαρέως τύπου μέχρι και κινητήρες.

Συγκεκριμένα πέντε εργοστάσια παράγουν επιβατικά αυτοκίνητα, επτά γραμμές παράγουν ελαφρά επαγγελματικά, πέντε εργοστάσια κατασκευάζουν φορτηγά, επτά λεωφορεία και τρία παράγουν μόνο κινητήρες για οχήματα.

Η τουρκική OTOKAR κατασκευάζει λεωφορεία τα οποία εξάγει και σε άλλες χώρες...

Στην 6η θέση…

Τα 17 συνολικά εργοστάσια κατατάσσουν την Τουρκία στη 6η θέση μαζί με την Ισπανία σε αριθμό εργοστασίων του συγκεκριμένου συνδέσμου (ACEA). Τα περισσότερα βρίσκονται στην Γερμανία (42 Στην Τουρκία κατασκευάζουν χιλιάδες οχήματα και στην Ελλάδα μιλάμε μόνο για φορολογία…εργοστάσια), και ακολουθούν οι χώρες, Γαλλία (31) Ρωσία (31) Μεγάλη Βρετανία (30) και Ιταλία (32).

Συνολικά και σύμφωνα με την ACEA υπάρχουν 298 εργοστάσια συναρμολόγησης αυτοκινήτων και παραγωγής κινητήρων στην Ευρώπη. Από αυτά τα 196 βρίσκονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα 142 στην Ευρώπη παράγουν επιβατικά αυτοκίνητα, 38 ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, 58 οχήματα βαρέως τύπου, 58 λεωφορεία και 71 κινητήρες κατασκευής.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ένα εργοστάσιο που να παράγει αυτοκίνητα, κινητήρες ή ακόμα και αξεσουάρ που να χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία. Παλαιότερα είχε εργοστάσιο η Nissan (στο Βόλο) και η Namco που κατασκεύαζε το θρυλικό PONY…

 

Τα εργοστάσια οχημάτων που βρίσκονται στην Τουρκία (πατήστε πάνω στην φωτογραφία για να την δείτε μεγαλύτερη)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης