Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Το 1963 ο Ferruccio Lamborghini ίδρυσε την αυτοκινητοβιομηχανία Automobili Lamborghini και έχτισε ένα νέο εργοστάσιο στη Sant’Agata Bolognese της Βόρειας Ιταλίας. Η κατασκευή της εγκατάστασης προχώρησε γρήγορα. Τον Οκτώβριο, όταν η Lamborghini αποκάλυψε το πρώτο της αυτοκίνητο, το πρωτότυπο 350 GTV, η κύρια δομή του εργοστασίου είχε ήδη ολοκληρωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα η Automobili Lamborghini είναι μια παγκοσμίου φήμης εταιρεία με περισσότερους από 2.000 υπαλλήλους που παράγει πάνω από 9.000 αυτοκίνητα ετησίως. Τα τελευταία 60 χρόνια, τα κεντρικά γραφεία της Lamborghini έχουν υποστεί αναβαθμίσεις, επεκτάσεις και αναδιαμορφώσεις με βάση τις ανάγκες παραγωγής, το περιβάλλον και την τεχνολογία. Αλλά ποτέ δεν εγκατέλειψε την αρχική του βασική δομή.

Η παραγωγή έφτασε από 67 Lamborghini το 1965 σε 425 το 1971. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Lamborghini ήταν πολύ ενεργή εταιρεία  με αυτοκίνητα όπως η εκπληκτική Miura, η Espada και η ανάπτυξη της αρχικής Countach. Μέχρι τη δεκαετία του 1980, η παραγωγή έφτασε τα 470 αυτοκίνητα αλλά και 300 κινητήρες θαλάσσης.

Το 1974 ο Ferruccio Lamborghini πούλησε την εταιρεία η οποία πέρασε από μια διαδοχή ιδιοκτητών. Η Chrysler Corporation την απέκτησε το 1987, παραδίδοντας την Diablo πριν πουλήσει την εταιρεία σε μια κοινοπραξία της Μαλαισίας το 1994. Στη συνέχεια, το 1998, η Volkswagen AG έγινε ο νέος ιδιοκτήτης, οδηγώντας σε μια περίοδο εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης. Η εταιρεία άνοιξε τη νέα δομή Lamborghini Centro Stile πέντε χρόνια αργότερα για την 40η επέτειό, χρησιμοποιώντας την για να παρουσιάσει κλασικά αυτοκίνητα Lamborghini. Η Lamborghini απασχολούσε 624 άτομα μέχρι τότε, παράγοντας πάνω από 1.300 αυτοκίνητα το χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2008 το εργοστάσιο επεκτάθηκε ξανά για να συμπεριλάβει ένα σύγχρονο τμήμα φινιρίσματος και κέντρο logistics. Πρόσθετες εγκαταστάσεις ακολούθησαν αυτές τις επεκτάσεις για την ανάπτυξη του νέου αμαξώματος από ανθρακονήματα της Aventador, εγκαινιάζοντας το κέντρο παραγωγής άνθρακα Lamborghini. Μέχρι το 2012, η παραγωγή Lamborghini ξεπέρασε τα 2.000 αυτοκίνητα ετησίως και θα τετραπλασιαζόταν μέχρι το 2020.

Ένα μεγάλο μέρος της αύξησης της παραγωγής αποδίδεται στη Lamborghini Urus. Κυκλοφόρησε το 2018, έγινε γρήγορα το πιο δημοφιλές μοντέλο της εταιρείας. Για να φιλοξενήσει το νέο μοντέλο, το εργοστάσιο επεκτάθηκε ξανά στα 160.000 τετραγωνικά μέτρα, περισσότερο από 13 φορές το μέγεθος του αρχικού εργοστασίου του 1963.

Σήμερα τα κεντρικά γραφεία παραμένουν στην περιοχή Sant’Agata Bolognese και η αρχική πρόσοψη του εργοστασίου με την περήφανη πινακίδα Lamborghini εξακολουθεί να είναι το πιο σημαντικό μέρος της εγκατάστασης.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης