Αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα στα τροχαία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017, 11:15
Αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα στα τροχαία

Για ακόμη μία φορά, τα στοιχεία για τα τροχαία δυστυχήματα στη χώρα μας είναι απογοητευτικά, καθώς έχουμε το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, με 34 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Δυστυχώς, οι Έλληνες οδηγοί είναι από τους χειρότερους στην Ευρώπη, καθώς υπολείπονται σε εκπαίδευση, κουλτούρα και οδηγική παιδεία. Φυσικά, για αυτήν τη «μαύρη» πρωτιά, μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και η Πολιτεία. Το χειρότερο είναι ότι τα συχνότερα θύματα των συγκρούσεων είναι νέοι.

Σκοτωνόμαστε μόνοι μας...

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση (PDF) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών (ETSC), στη χώρα μας καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών ετησίως έπειτα από τροχαία, στα οποία εμπλέκεται μόνο ένα όχημα. Έχουμε 34 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 42% του συνόλου των θανάτων σε τροχαία συμβάντα, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 15,5. Από αυτό το ποσοστό, το 35% των θανάτων αφορά αναβάτες δικύκλων.

Στην Ελλάδα, 72 οδηγοί και αναβάτες ηλικίας 18-24 εμπλέκονται σε θανάσιμα συμβάντα, χωρίς τη συμμετοχή άλλου οχήματος ή πεζού. Αυτός ο αριθμός είναι ο μεγαλύτερος που σημειώνεται στην Ε.Ε., ενώ ως βασικότερη αιτία καταγράφεται η απόσπαση προσοχής (31%). Ακολουθούν η υπερβολική ταχύτητα, η κατανάλωση αλκοόλ και η κούραση.

Άνω του 60% των θανάτων σε τροχαία συμβάντα ενός μόνο εμπλεκομένου οχήματος συμβαίνει σε υπεραστικές οδούς. Σύμφωνα με την έκθεση, η διασφάλιση ότι ο σχεδιασμός της οδού και τα όρια ταχύτητας είναι τα κατάλληλα για τη λειτουργία του δρόμου είναι δύο μέτρα που βοηθούν στη μείωση των νεκρών από τέτοιου είδους συμβάντα.

Οι υπόλοιποι εξελίσσονται, εμείς;

Η Ολλανδία, η οποία παρουσιάζει ποσοστά κάτω του μέσου όρου σε συγκρούσεις ενός εμπλεκομένου οχήματος, έχει δεσμευτεί να βελτιώσει την οδική ασφάλεια στο εθνικό της οδικό δίκτυο, απομακρύνοντας τα εμπόδια που βρίσκονται κοντά στο οδόστρωμα και αναβαθμίζοντας τους δρόμους, σύμφωνα και με το διεθνές σύστημα αξιολόγησης υποδομών EuroRAP.

Η Δανία εφαρμόζει, επίσης, υψηλά τεχνικά πρότυπα για τις υπεραστικές οδούς. Επιπροσθέτως, επιβάλλει χαμηλότερο όριο ταχύτητας σε αυτούς τους δρόμους: 80 χλμ./ώρα σε σύγκριση με τα 90 και 100 χλμ./ώρα που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Προτάσεις προς τις χώρες και την Ε.Ε.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών καταλήγει σε προτάσεις προς τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, η Ε.Ε. καλείται να αναθεωρήσει τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας των νέων οχημάτων, ώστε να καταστούν υποχρεωτικά για όλα τα νέα οχήματα η «έξυπνη» βοήθεια ταχύτητας, η αυτόνομη πέδηση έκτακτης ανάγκης και οι προηγμένες σημάνσεις χρήσης της ζώνης ασφαλείας.

Πιο αναλυτικά, οι κυβερνήσεις καλούνται:

- να εξαφανίσουν όλα τα μετακινούμενα εμπόδια από τα άκρα του δρόμου ή να τοποθετήσουν στηθαία ασφαλείας σε όλες τις υπεραστικές οδούς και τους αυτοκινητοδρόμους

- να διενεργήσουν ενδελεχείς αναλύσεις τροχαίων συμβάντων σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα συμβάντων, ώστε να προσδιορίσουν πιθανά μέτρα βελτίωσης της υποδομής

- να εντάξουν στη νομοθεσία τη σταδιακή λήψη πιστοποιητικού οδηγικής ικανότητας (δίπλωμα οδήγησης σε στάδια/φάσεις), ώστε να αντιμετωπίσουν τον υψηλό κίνδυνο που σχετίζεται με τους νέους οδηγούς

- να βελτιώσουν την τροχονομική αστυνόμευση των ορίων ταχύτητας στους υπεραστικούς δρόμους, της χρήσης της ζώνης ασφαλείας και του κράνους, της κατανάλωσης αλκοόλ και της απόσπασης προσοχής των οδηγών

- να τοποθετήσουν στηθαία ασφαλείας φιλικά προς τους δικυκλιστές στις ευαίσθητες περιοχές συγκρούσεων δικυκλιστών.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017, 12:39