Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης 2019, η BMW είχε μια X6 με επίστρωση Vantablack VBx2, μια ουσία που απορροφά περισσότερο από το 99 τοις εκατό του ορατού φωτός για να δημιουργήσει το πιο βαθύ μαύρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την CES του 2022, το iX καλύφθηκε με E Ink με εκατομμύρια μικροκάψουλες (περίπου τόσο παχιές όσο η ανθρώπινη τρίχα). Αυτές οι κάψουλες ήταν γεμάτες με αρνητικά φορτισμένες λευκές χρωστικές και θετικά φορτισμένες μαύρες για να δημιουργήσουν αποχρώσεις του γκρι ώστε να αλλάζουν το εξωτερικό χρώμα του SUV ανάμεσα σε άσπρο, μαύρο και γκρι.

 

Για την CES 2023, η BMW επιστρέφει με μια εξέλιξη του E Ink. Εφαρμοσμένη στο i Vision Dee, η πιο προηγμένη τεχνολογία δείχνει τα αληθινά της χρώματα, και τα 32. Δεν εναλλάσσεται πλέον μόνο μεταξύ μαύρου και λευκού, καθώς τώρα υποστηρίζει μια έγχρωμη έκδοση με ξεχωριστά διαμορφώσιμα πάνελ αμαξώματος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι μόνο το αμάξωμα που μπορεί να έχει φινίρισμα που αλλάζει χρώμα, καθώς οι τροχοί μπορούν επίσης να καλύπτονται με E Ink για να κάνουν το i Vision Dee το αυτοκίνητο – χαμαιλέοντα. Η BMW διαφημίζει ότι είναι δυνατή μια «σχεδόν άπειρη ποικιλία μοτίβων» και η μετάβαση σε διαφορετικό φινίρισμα γίνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. 

Η BMW δεν λέει τίποτα για τις προοπτικές εφαρμογής της τεχνολογίας σε ένα μοντέλο παραγωγής ενώ εξίσου εντυπωσιακό είναι και το σύστημα head up display που εξοπλίζει το i Vision Dee. Καταλαμβάνει όλο το πλάτος του παρμπρίζ και κάνει την προεπισκόπηση ενός Head-Up Display που θα υπάρχει σε μοντέλα της BMW, Neue Klasse από το 2025 και μετά.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης