Καναδάς: Πρόστιμο σε βενζινάδικα και parking που δεν παρέχουν φορτιστές για ηλεκτρικά

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022, 20:30
Καναδάς: Πρόστιμο σε βενζινάδικα και parking που δεν παρέχουν φορτιστές για ηλεκτρικά

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Στον Καναδά φαίνεται πως οι αρχές βρήκαν την λύση στο μικρό δίκτυο φορτιστών ρίχνοντας το μπαλάκι στις επιχειρήσεις. Νέα τροπολογία έχει κατατεθεί προς ψήφιση στον δήμο του Βανκούβερ, σύμφωνα με την οποία τα πρατήρια υγρών καυσίμων αλλά και τα μεγάλα parking θα πρέπει να διαθέτουν σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλιώς θα πληρώνουν ετήσιο φόρο πολλών χιλιάδων.

Πιο συγκεκριμένα από τη νέα τροπολογία (από την οποία εξαιρούνται τα parking με λιγότερες από 60 θέσεις στάθμευσης) όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων θα είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν φορτιστές ισχύος 50 kW ενώ οι χώροι στάθμευσης 26.6 kW. 

Οι περιορισμένες επιλογές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα παραμένουν σημαντικό εμπόδιο για την υιοθέτηση των EV, σύμφωνα με έρευνα του 2021 σε 12.000 κατοίκους του Βανκούβερ που διεξήχθη για την πόλη. Σχεδόν το 40 τοις εκατό των εκπομπών CO2 του Βανκούβερ προέρχεται από τα αυτοκίνητα και αυτό πρέπει να αλλάξει μέσα στην δεκαετία.

Οι αρχές εκτιμούν πως το κόστος για την εγκατάσταση των απαιτούμενων σταθμών φόρτισης κυμαίνεται στα 136.000 $ για τα βενζινάδικα και 100.000 $ για τους χώρους στάθμευσης. Οι επιχειρήσεις αναμένεται να κάνουν απόσβεση σε επτά ή οκτώ χρόνια διατηρώντας όλα τα έσοδα από το κόστος φόρτισης. 

Σύμφωνα με το πλάνο, εκτιμάται ότι περίπου το 30 τοις εκατό των βενζινάδικων και το 40 τοις εκατό των χώρων στάθμευσης θα εγκαταστήσουν φορτιστές μέχρι το 2030, προσθέτοντας περίπου 100 σταθμούς φόρτισης σε όλη την πόλη.Η πρόταση έχει προγραμματιστεί για συζήτηση από το δημοτικό συμβούλιο του Βανκούβερ την Τρίτη.
 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022, 20:30