Επιμέλεια: Αλέξης Σφαέλος

Με στόχο την βιώσιμη κινητικότητα το BMW GROUP για τα μοντέλα μάρκας BMW και MINI, από το 2024 θα χρησιμοποιεί χυτούς αλουμινένιους τροχούς, για τους οποίους η παραγωγή θα γίνεται με τη χρήση 100% πράσινης ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ζάντες μέχρι τώρα αποτελούν το 5% των εκπομπών CO2 , για αυτόν τον λόγο, η μετάβαση αφορά την δημιουργία μιας πιο βιώσιμης εφοδιαστικής αλυσίδας, με την ενεργοβόρα ηλεκτρόλυση που χρησιμοποιείται στην παραγωγή αλουμινίου και την διαδικασία χύτευσης των τροχών. Ταυτόχρονα το αλουμίνιο έχει καλές ιδιότητες στην ανακύκλωση, κάτι που καθιστά ευκολότερο το λιώσιμο παλαιών ζαντών στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Για το σκοπό αυτό, συνάφθηκαν αντίστοιχες συμφωνίες με όλους τους προμηθευτές ζαντών του BMW Group.

Υπολογίζεται ότι με την συνειδητή και βιώσιμη χρήση του αλουμινίου το BMW Group μπορεί να εξασφαλίσει μέχρι και 500.000 τόνους CO2 το χρόνο.

Ο Joachim Post, μέλος Δ.Σ. της BMW AG, υπεύθυνος Αγορών και Δικτύου Προμηθευτών, δήλωσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πράσινη ενέργεια είναι ένας από τους μεγαλύτερους μοχλούς για τη μείωση των εκπομπών CO2 στην εφοδιαστική αλυσίδα μας. Έχουμε ήδη υπογράψει πάνω από 400 συμβάσεις με προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων προμηθευτών ζαντών και αλουμινίου, απαιτώντας από αυτούς τη χρήση πράσινης ενέργειας».

Η MINI θα καταστεί πρωτοπόρος σε αυτό τον τομέα το 2023, όταν αρχίσει να χρησιμοποιεί χυτές ζάντες ελαφρού κράματος κατασκευασμένες από 70% δευτερογενές αλουμίνιο, στη νέα γενιά του MINI Countryman. Ο συνδυασμός 100% πράσινης ενέργειας για την παραγωγή και 70% περιεκτικότητας δευτερογενών πρώτων υλών, μπορεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 80%, συγκριτικά με τις συμβατικές διαδικασίες παραγωγής.

Η Πρωτοβουλία Υπεύθυνης Διαχείρισης Αλουμινίου (Aluminium Stewardship Initiative (ASI)), είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζεται από περιβαλλοντικούς και βιομηχανικούς συνδέσμους, μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), παραγωγούς και εταιρείες επεξεργασίας αλουμινίου. Έχει ήδη πιστοποιήσει το χυτήριο ελαφρών μετάλλων στο εργοστάσιο του BMW Group στο Λάντσχουτ το Δεκέμβριο του 2019 για τη βιώσιμη χρήση αλουμινίου, επιβεβαιώνοντας ότι η διαχείρισή του γίνεται συνειδητά και υπεύθυνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης