Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Το Togg T10X, που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε αποκλειστικά στην Τουρκία, έχει τιμή από 953.000 τουρκικές λίρες, δηλαδή σχεδόν 50.000 ευρώ, με τις προπαραγγελίες να έχουν ανοίξει εδώ και μία εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το SUV, το οποίο η αυτοκινητοβιομηχανία αποκαλεί «έξυπνη συσκευή», χρειάστηκε 5 χρόνια συνολικά για να αναπτυχθεί και να μπει στη γραμμή παραγωγής, με την αυτοκινητοβιομηχανία να προσβλέπει στην κατασκευή 20.000 μονάδων φέτος.  

Οι συνολικές κρατικές επενδύσεις έχουν ξεπεράσει τα 3.2 δις. ενώ αναμένεται να παρουσιαστεί και δεύτερο (φθηνότερο) μοντέλο στα επόμενα τρία χρόνια. Για την ώρα απασχολούνται 4.000 εργάτες ενώ τα μοντέλα της εταιρίας αρχικά θα πωλούνται εντός της Τουρκίας, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί εάν θα γίνονται και εξαγωγές. Το πλάνο είναι να είναι πέντε συνολικά μοντέλα στη γραμμή παραγωγής μέχρι το 2030.

Το πρώτο τουρκικό αυτοκίνητο λοιπόν είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό SUV το οποίο φέρει την σχεδιαστική υπογραφή του οίκου Pininfarina και διατίθεται σε δύο εκδόσεις. Η πρώτη με έναν ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα και ιπποδύναμη 200 ίππων μπορεί να πετύχει το 0-100 σε 7.6 δευτ. και η δεύτερη με έναν ηλεκτροκινητήρα σε κάθε άξονα, 400 ίππους και 0-100 σε 4.8 δευτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μία οικιακή τυπική πρίζα οι μπαταρίες του μοντέλου φορτίζουν σχεδόν σε 12 ώρες ενώ σε ταχυφορτιστή μπορούν να φτάσουν στο 80% σε 30 λεπτά. Στην έκδοση με την μικρή μπαταρία η αυτονομία ανέρχεται στα 300χλμ. ενώ στην μεγαλύτερη στα 500χλμ.

Η αλήθεια είναι όμως πως μπορεί η Τουρκία να θέλει να πουλήσει το πρώτο της μοντέλο κυρίως στην εγχώρια αγορά, όμως η τιμή του, το καθιστά απαγορευμένο για το 90% των νοικοκυριών της γειτονικής χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης