Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Ίσως ένα από τα σπανιότερα concept cars που έχουν δει ποτέ το φως του ήλιου ήταν της Michelin και βαφτίστηκε PLR (Poids Lourd Rapide), έχοντας έναν πολύ σοβαρό λόγο ύπαρξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1972, η Michelin ήταν μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ελαστικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μια συσκευή για να δοκιμάζουν τα νέα τους ελαστικά, η ομάδα μηχανικών της εταιρίας, κράτησε ως βάση το τότε Citroën DS και έφερε στη ζωή ένα περίεργο αλλά παραδόξως απόλυτα πρακτικό σύνολο.

Τα P.L.R. xχρησιμοποιήθηκε για αρκετά χρόνια με στόχο να δοκιμάζει τα νέα ελαστικά των μεγάλων φορτηγών, μία εφεύρεση που τράβηξε την προσοχή ολόκληρης της αυτοκινητοβιομηχανίας (πλέον αποτελεί έκθεμα στο μουσείο της Michelin).

Το μεγάλο και βαρύ αυτό σύνολο διέθετε δύο κινητήρες Chevrolet V8 5.7λτ. οι οποίοι παρήγαγαν συνδυαστική ισχύ 700 ίππων. Η κίνηση μεταφερόταν στους έξι πίσω τροχούς, με τους τέσσερις μπροστά απλά να ακολουθούν, και τον 11ο τροχό στη μέση του πλαισίου να παίρνει ξεχωριστή κίνηση (ήταν και το λάστιχο που δοκιμαζόταν). Μάλιστα οι δύο κινητήρες δεν δούλευαν μαζί, καθώς ο ένας κινούσε τους πίσω τροχούς και ο άλλος τον μεσαίο του test.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βάρος έφτανε τους 9 τόνους, όμως χάρη στους δύο κινητήρες, το όχημα είχε τελική ταχύτητα 178χλμ./ώρα. Για την ψύξη των μοτέρ υπήρχαν πέντε ψυγεία, ενώ το ρεζερβουάρ ήταν 87λτ. ώστε οι δοκιμές να κρατούσαν αρκετή ώρα.

Ο κύριος σκοπός του PLR ήταν να δοκιμάσει ελαστικά φορτηγών σε υψηλές ταχύτητες. Επειδή κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ήταν φυσιολογικό να ανατιναχτούν τα ελαστικά, σκέφτηκαν το P.L.R. ώστε ακόμα και αν υπήρχε κλατάρισμα να μην χανόταν ο έλεγχος. Το αυτοκίνητο χρησιμοποιήθηκε για αρκετά χρόνια, αλλά η Michelin δεν δημοσίευσε ποτέ πληροφορίες σχετικά με το πόσο ακριβώς χρησιμοποιήθηκε ή το κόστος παραγωγής, χρήσης και συντήρησης.

Αφήνοντας κατά μέρος την περίεργη σχεδίασή του, το αυτοκίνητο είχε επιτυχία. Καταναλώνει πολύ καύσιμο και η συντήρηση δύο μεγάλων κινητήρων μπορεί να μην είναι εύκολη, αλλά ο σκοπός του ήταν να δοκιμάσει ελαστικά, κάτι που το έκανε τέλεια.
 
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης