Του Περικλή Χαλάτση

Σήμερα Παρασκευή 21 Ιανουαρίου ξεκίνησε η 2η αγωνιστική ημέρα του πρώτου αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2022. Χθες, η πρώτη ημέρα του Ράλι Μόντε Κάρλο 2022 περιλάμβανε δύο νυκτερινές ειδικές διαδρομές και σήμερα έξι μήκους 97,86 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, δεν υπάρχει τεχνική υποστήριξη και οι αλλαγές ελαστικών θα γίνουν μόνο στη μεσημεριανή ανασυγκρότηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βράδυ της Πέμπτης (20/1) ξεκίνησε και επίσημα η υβριδική εποχή. Αν και την πρώτη γεύση για το πώς θα κινούνται τα υβριδικά εργοστασιακά αγωνιστικά την πήραμε το πρωί στο shakedown, στην ουσία η μάχη στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του WRC ξεκίνησε με τις δύο βραδινές ειδικές διαδρομές. Φέτος στις δύο πρώτες ειδικές δεν υπήρχε χιόνι. Όμως, σε αρκετά σημεία υπήρχε πάγος. Κάτι που δυσκόλεψε αρκετά οδηγούς και τιμ μάνατζερ για τη σωστή επιλογή των ελαστικών. 

Οι προβολείς άναψαν και τα βουνά γύρω από το Μόντε Κάρλο «ζωντάνεψαν» από τους ήχους των αγωνιστικών κινητήρων. Η 1η ειδική ήταν μήκους 15,20 χλμ. και η 2η ειδική 23,21 χλμ. Απόλυτο κυρίαρχο με το εργοστασιακό Toyota ήταν το δίδυμο Sebastien Ogier – Benjamin Veillas. Η πρώτη Ε.Δ. του 2022 είχε αρκετή υγρασία και πάγο στα τυφλά σημεία. Πίσω από το δίδυμο της Toyota τερμάτισαν οι Sebastien Loeb – Isabelle Galmiche (Ford Puma Rally 1).

Ο Loeb, που τρέχει για πρώτη φορά με την ομάδα της Ford, έκανε + 5,4 δευτερόλεπτα. Είπε βέβαια πριν ξεκινήσει ότι θα οδηγήσει προσεκτικά, γιατί ο πάγος είναι απρόβλεπτος. Πίσω από τον Γάλλο, που λίγες ημέρες πριν έτρεχε στο Ντακάρ, τερμάτισαν οι Evans-Martin. Ο Elfyn Evans δεν ήταν ικανοποιημένος από τον ρυθμό του. Έφερε στην 3η θέση + 9,3 δευτερόλεπτα το Τoyota Yaris Rally1 με αριθμό 33 και είπε ότι περίμενε να πάει καλύτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Στην 2η Ειδική Διαδρομή η πρώτη 3άδα ήταν η ίδια με τον Ogier ταχύτερο, με δεύτερο τον Loeb (+1,3) τρίτο τον Evans (+1,9). Ακολούθησαν οι Fourmaux, Greensmith, Neuville, Breen, Tanak.

 

Οι χρόνοι και οι διαφορές είναι:
Ogier
Loeb + 6.7
Evans + 11.2
Fourmaux + 17.9
Greensmith + 21.9
Neuville + 28.5
Breen + 29.2
Tanak + 41.1
Katsuta + 48.2
Solberg + 58.8
Rovanpera + 1:08.8
Mikkelsen + 1:15.3

Το πρωί της Πέμπτης στο shakedown, στη διαδρομή των 2,29 χιλιομέτρων από το Sainte-Agnes στο Peille, ο Sébastien Ogier, οκτώ φορές παγκόσμιος πρωταθλητής του WRC με Toyota GR Yaris ήταν μισό δευτερόλεπτο πιο γρήγορος από τον Sébastien Loeb με το εργοστασιακό Μ-Sport Ford Puma Hybrid Rally1. Ο Elfyn Evans έφερε στην 3η θέση το GR Yaris.

Ο Kalle Rovanperä είχε πρόβλημα με το GR Yaris και ο διευθυντής της Toyota Gazoo Racing, Kaj Lindström, δήλωσε ότι θα έκαναν τα πάντα να διόρθωναν το πρόβλημα πριν ξεκινήσει επίσημα ο αγώνας με τις βραδινές διαδρομές. Πρόβλημα με μια λυχνία είχε και ο Takamoto Katsuta, που άργησε να ξεκινήσει το shakedown. 
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης