Ανοίγει την Παρασκευή (19/3) η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των πολιτών που έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και κινδυνεύουν άμεσα αν προσβληθούν από κορωνοϊό. Επιπλέον, την άλλη Παρασκευή (26/3), ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες από 70 έως 74, ο εμβολιασμός των οποίων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 29 Μαρτίου. Τέλος, την Παρασκευή 2 Απριλίου, η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει για την ηλικιακή ομάδα από 65 έως 69 χρόνων και ο εμβολιασμός των πολιτών που ανήκουν σε αυτή θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 5 Απριλίου. 

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν ενάμισι εκατομμύριο εμβολιασμοί, κάτι που θα ανεβάσει τον συνολικό αριθμό τους στα 3 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του μήνα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ευπαθείς ομάδες

Οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού υπολογίζονται σε περίπου 250.000. Άμεση προτεραιότητα θα έχουν όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση, όσοι υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση και οι πολίτες που κάνουν αιμοκάθαρση. Αυτοί θα λάβουν άμεσα ειδοποίηση ώστε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός τους από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου στα νοσοκομεία στα οποία κάνουν τη θεραπεία τους. Επιπλέον, μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι την ημερομηνία του εμβολιασμού τους.

Συνολικά, οι ομάδες των ασθενών που θα πάρουν προτεραιότητα είναι οι εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, καθώς και όσοι βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.

– Όσοι έχουν διαγνωστεί με νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.

– Οι ασθενείς που πάσχουν από κυστική ίνωση.

– Οι καρκινοπαθείς που βρίσκονται υπό αγωγή και, ειδικότερα, οι  ασθενείς με καρκίνο συμπαγούς οργάνου που υποβάλλονται σε θεραπεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία. Επίσης όσοι έχουν διαγνωστεί με αιματολογικό καρκίνο την τελευταία πενταετία.

– Οι ασθενείς με σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού. Ειδικότερα, όσοι πάσχουν από χρόνιο αναπνευστικό νόσημα για το οποίο γίνεται χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον βάσει πιστοποίησης από τον ασφαλιστικό φορέα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1 μικρότερο του 30% μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου και τέλος από διάμεση πνευμονοπάθεια.

– Οι ασθενείς με σοβαρή καρδιακή νόσο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου που έχει εκδηλωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, με καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης μικρότερο του 40% μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι μυοκαρδιοπάθειες, με συγγενείς καρδιοπάθειες, με βαλβιδική νόσο, καθώς και οι ασθενείς με πνευμονική υπέρταση.

– Όσοι πάσχουν από σοβαρή ηπατική νόσο, όπως ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση και κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση.

– Όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή. Πρόκειται για μία μεγάλη και ετερογενή ομάδα ασθενών, η οποία περιλαμβάνει αυτοφλεγμονώδεις και αυτοάνοσες παθήσεις ή άλλες νόσους υπό ανοσοκαταστολή ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μέτριου ή υψηλού κινδύνου.

– Όσοι πάσχουν από πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, από HIV με CD4 κάτω των 200, και τα άτομα με σύνδρομο Down.

– Τέλος θα εμβολιαστούν πολίτες που πάσχουν από ειδικά σοβαρά νοσήματα, πλην αυτών που προαναφέρθηκαν, για τα οποία θα γίνεται αίτηση του θεράποντος γιατρού. Πρόκειται για μια δικλείδα ασφαλείας ώστε να ενταχθούν νοσήματα τα οποία λόγω έλλειψης καταγραφής δεν περιλαμβάνονται ή είναι σπάνια. Η διαδικασία των αιτήσεων γι’ αυτούς θα ανοίξει προς το τέλος του μήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης