Αποφύγετε τα μπακαλιαράκια, μεγέθους κάτω των 20 εκατοστών και προτιμήστε αλιεύματα όπως γαύρο, παλαμίδα ή μπλε καβούρι, προτρέπουν τους καταναλωτές μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, με αφορμή τις παραδοσιακές επιλογές στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου.

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νίκος Δούμπας από την iSea, το επιτρεπόμενο μέγεθος αλίευσης μπακαλιάρου (Merluccius merluccius) που ορίζει η ελληνική νομοθεσία, είναι τα 20 εκατοστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ωστόσο, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, τα θηλυκά φτάνουν στην πρώτη γενετική ωρίμανση, όταν είναι 21,5 εκατοστά και τα αρσενικά περίπου στα 26 εκατοστά. Έτσι θα έπρεπε ίσως να προσαρμοστεί και η νομοθεσία και το ελάχιστα επιτρεπόμενο μέγεθος αλίευσης να ανέβει στα 26 εκατοστά ώστε να έχουν προλάβει να αναπαραχθούν τουλάχιστον μία φορά», λέει ο κ. Δούμπας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μπακαλιάρος, που είναι ανώτερος θηρευτής βαθιών νερών, είναι είδος υπεραλιευμένο και παρά τα νομοθετικά μέτρα, υπάρχει πίεση στον πληθυσμό του.

«Γι’ αυτό τον λόγο, θα πρότεινα, για την 25η Μαρτίου, οι καταναλωτές να προτιμήσουν αλιεύματα που η αναπαραγωγική τους περίοδος είναι αργότερα -του μπακαλιάρου κορυφώνεται τον Απρίλιο στο Αιγαίο- και οι πληθυσμοί τους είναι σε καλύτερη κατάσταση. Ας φάνε λοιπόν γαύρο, σαφρίδια ακόμη και ξενικά είδη, όπως το μπλε καβούρι» αναφέρει ο κ. Δούμπας, ο οποίος διευκρινίζει ότι εκτός από τον μπακαλιάρο, την 25η Μαρτίου καταναλώνεται κυρίως ο βακαλάος Νορβηγίας (Gadus morhua) ή Atlantic cod.

Εξηγεί, μάλιστα, ότι η ονομασία βακαλάος και όχι μπακαλιάρος, αναφέρεται μάλλον στο αλατισμένο είδος, «δηλαδή ο βακαλάος είναι ο αλατισμένος μπακαλιάρος, κάτι αντίστοιχο με την παλαμίδα και την λακέρδα που είναι στην ουσία η παστή παλαμίδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης