Συνέντευξη: Στέλιος Βογιατζάκης

Την εκτίμηση ότι η παραλλαγή «Δέλτα» έχει μεγάλη μολυσματικότητα αλλά μικρή τοξικότητα κάνει ο καθηγητής Παθολογίας-Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος, μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στο zougla.gr, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ εκτιμά ότι η συνολική θνητότητα της παραλλαγής που απασχολεί τον πλανήτη είναι μικρή, αν και σημειώνει ότι «πιθανότατα να μην μπορούμε να εκτιμήσουμε καλά την τοξικότητα γιατί ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων μέσης ηλικίας με τρίτης ηλικίας έχει εμβολιαστεί και άρα την τοξικότητα την κοιτάζουμε εκεί που πραγματικά προσβάλλει, δηλαδή στα παιδιά».

Ο καθηγητής Βλαχογιαννόπουλος είχε απασχολήσει την επικαιρότητα πριν από τρεις μήνες, όταν παραιτήθηκε από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ επειδή δεν συμφωνούσε με τον τρόπο καταγραφής -ή μη καταγραφής- των παρενεργειών από το εμβόλιο της AstraZeneca. Όπως λέει, σήμερα η κατάσταση δείχνει να έχει βελτιωθεί. «Μαθαίνω ότι καταγράφονται περιστατικά παρενεργειών από όλη την γκάμα που έχουν διεθνώς περιγραφεί. Ξέρω γιατρούς που καταθέτουν κίτρινες κάρτες, έχω και εγώ καταθέσει. Δεν ξέρω αν γίνονται συντονισμένες προσπάθειες ώστε η επιτροπή να ανακοινώνει κάθε δέκα μέρες ή κάθε ένα μήνα ποσοστά παρενεργειών. Αν δεν το κάνει, αρκεί τουλάχιστον να τα καταγράφει ώστε ένας ερευνητής του επόμενου έτους να τα αξιολογεί για να ξέρουμε τι μπορούμε να αποφύγουμε στην κατασκευή τους. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αν αποτύχει, θα αποτύχει από θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύσσονται κάθε φορά που οι πολίτες βλέπουν μια παρενέργεια και δεν έχουν ενημερωθεί γι΄ αυτή» λέει και προσθέτει: «Αν θέλουμε να ενισχύσουμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, πρέπει η επιτροπή να καταγράφει τα γεγονότα ακόμα και αν δεν τα ανακοινώνει. Έχω ενδείξεις ότι το κάνει».

Ο καθηγητής Βλαχογιαννόπουλος έχει εμβολιαστεί -όπως λέει θα κάνει και τρίτη δόση αν χρειαστεί- όπως έχουν εμβολιαστεί και τα παιδιά του, που είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών. Όπως εξηγεί, με τις σύγχρονες οδηγίες για το ποιο εμβόλιο είναι κατάλληλο για κάθε ηλικιακή ομάδα, το εμβολιαστικό πρόγραμμα μπορεί να προχωρήσει χωρίς καμία περιστολή. «Η στάση μου δεν είχε καμία σχέση με σαμποτάζ του εμβολιαστικού προγράμματος. Απεναντίας αυτή είναι η σωστή στάση. Έπρεπε από την αρχή να πούμε ότι δεν έχουμε τα καλύτερα εργαλεία αλλά αυτά είναι τα εργαλεία μας και είμαστε σε πόλεμο» λέει και προσθέτει: «Κανείς δεν αρνείται τον εμβολιασμό. Είναι σαν να αρνούμαι ότι το μείζον όπλο με το οποίο εφοδίασε η σύγχρονη ανοσολογία τον άνθρωπο είναι τα εμβόλια… Κάθε προοδευτικός άνθρωπος πρέπει να συστήνει τον εμβολιασμό. Δεν υπάρχει προοδευτικότητα αν αναστείλουμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θεωρεί, πάντως, ότι είναι λάθος να κυνηγάμε κάλυψη 80% κάνοντας εμβόλια στους νέους κάτω των 20 ετών -για τους οποίους εκτιμά ότι δεν το χρειάζονται-, ενώ σε ό,τι αφορά τις ηλικίες 20 έως 30 ετών σημειώνει ότι καλό είναι να εμβολιαστούν οι νέοι, που λόγω του lifestyle τους έρχονται σε επαφή με πολλούς ανθρώπους. «Αυτοί που κινδυνεύουν είναι άτομα πάνω από 60. Σε αυτούς πρέπει να στοχεύσουμε. Αυτούς να πείσουμε όσο μπορούμε. Ένα 50% από αυτούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο δύνανται να πειστούν. Δεν έχουν στείρα άρνηση» αναφέρει.  

Ο καθηγητής Βλαχογιαννόπουλος προβληματίζεται από τον διχασμό που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων και θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος αυτό να συνεχιστεί. « Όποιος έχει εμβολιαστεί δεν φοβάται. Εγώ δεν έχω πρόβλημα να πάω για φαγητό στο ίδιο μέρος με έναν ανεμβολίαστο. Στη χειρότερη περίπτωση ας τα αφήσουν όλα ανοιχτά. Οι μεν ανεμβολίαστοι θα έχουν πρόβλημα και τότε το κράτος όσο μπορεί θα τους υποστηρίξει με τα συστήματα υγείας του. Οι δε εμβολιασμένοι δεν νομίζω ότι κινδυνεύουν να βρεθούν σε ΜΕΘ» λέει και καταλήγει: «Ο ανεμβολίαστος θα γνωρίζει ότι είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και υπεύθυνος ο ίδιος αν βρεθεί σε ΜΕΘ. Οι εμβολιασμένοι δεν θα πάθουν τίποτα απολύτως».

Δείτε τη συνέντευξη:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης