Η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για την προστασία και η σωτηρία των δασών βρέθηκε στο επίκεντρο των ομιλιών των υπουργών που συμμετείχαν στο 2ο Forum του Συνδέσμου για την Προστασία και την Ανάπτυξη Υμηττού (ΣΠΑΥ) που διεξάγεται το διήμερο (23-24/1) και έχει ως θέμα «Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η επόμενη ημέρα».

«Δεν υπάρχει πολιτική προστασία δίχως τοπική αυτοδιοίκηση», ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην έναρξη των εργασιών του φόρουμ και προσέθεσε: «Είμαστε όλοι εδώ για να αποδείξουμε την συμπληρωματικότητα του κρατικού μηχανισμού με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους εθελοντές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα σχετικά με την φετινή αντιπυρική περίοδο ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι έχουν ξεκινήσει διαγωνισμοί που αφορούν οχήματα και εναέρια μέσα και προσέθεσε ότι φέτος θα δοθεί έμφαση στις στολές.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε ξεχωριστά στο καινοτόμο σχέδιο του ΣΠΑΥ «Smart Υμηττός» που όπως είπε αποτελεί «απαύγασμα της σύγχρονης αντίληψης για το πώς η τεχνολογία βοηθάει την πολιτική προστασία». «Είναι πολυεργαλείο. Χρειάζεται εκπαιδευμένους ανθρώπους για να το αξιοποιήσουν», τόνισε και προσέθεσε ότι θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο με το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων.

«Όλα τα κέντρα επιχειρήσεων πρέπει να καταλήγουν στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων. Εκεί είναι ο εγκέφαλος του συστήματος και θα δίνονται οι εντολές από εκεί γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει η συνέργεια, η συνεργασία της Πυροσβεστικής με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εθελοντές», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι με την επικαιροποίηση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ οι δήμοι θα λάβουν 130 εκατομμύρια ευρώ για οχήματα και εργαλεία που αφορούν την Πολιτική Προστασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ετοιμάζουμε μέσω του ΑΙΓΙΣ την εθνική βάση δεδομένων η οποία θα αξιολογείται από ομάδες επιστημόνων. Θα υπάρχει δηλαδή ανάλυση, επιστημονική τεκμηρίωση ώστε να καταλήγει στην επιχειρησιακή απόφαση που θα λαμβάνεται από το επιχειρησιακό εκτελεστικό όργανο της Πυροσβεστικής. Τότε θα μπορεί να γίνει ο απόλυτος συντονισμός Είναι μεγάλο στοίχημα για εμάς», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Παράλληλα ο υπουργός τόνισε ότι η Πολιτική Προστασία και η Κλιματική Κρίση δεν έχουν ιδεολογικά χαρακτηριστικά. «Η Πολιτική Προστασία δεν έχει ιδεολογία. Από την αρχή της θητείας μου λέω και επαναλαμβάνω ότι αυτό το υπουργείο, είναι καλό να δοθεί ως εθνικό υπουργείο πέρα από ιδεολογικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις γιατί μόνο έτσι θα πετύχει τον στόχο του», σημείωσε.

«Χρειαζόμαστε όλοι. Χρειάζεται το κράτος με τα εναέρια μέσα, χρειάζεται η Πυροσβεστική. Ο Έλληνας πυροσβέστης ίσως είναι ο καλύτερος στην Ευρώπη. Δεν θα μπορούσαν όμως να δράσουν αποτελεσματικά αν δεν ήταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν δεν ήταν οι δήμαρχοι, οι εθελοντές. Είμαστε όλοι μια γροθιά», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Τάκης Θεοδωρικάκος: « Αυτή η προσπάθεια αποτελεί τεράστια πρόκληση για τη δημιουργία ενός μοντέλου ανάπτυξης με προοπτική»

Για μια τεράστια πρόκληση που αναδύεται μέσα από την ανάπτυξη του Υμηττού έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. «Ο Υμηττός μας ενώνει. Αυτή η προσπάθεια είναι μία τεράστια πρόκληση να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα έχει προοπτική για όλους τους κατοίκους της περιοχής και ταυτόχρονα θα αναβαθμίζει το περιβάλλον. Η πρόκληση που υπάρχει πάντοτε είναι να συμβαδίζει η οικονομική ανάπτυξη με την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Ο Υμηττός είναι ένα τοπόσημο που δίνει τη δυνατότητα στα νέα παιδιά όχι μόνο να γνωρίσουν την φύση αλλά και την ιστορία και τον προορισμό τους», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος. Ακόμη, αναφέρθηκε στη συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση και την πρόληψη των καταστροφών. «Η ΕΛΑΣ είναι πάντα δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση , είναι πάντα δίπλα στην Πυροσβεστική, στους εθελοντές, στην κοινωνία και στους πολίτες γιατί απλούστατα η ΕΛΑΣ είναι τμήμα της κοινωνίας όπου, όποτε χρειάζεται να συνδράμει στο έργο της αντιμετώπισης των καταστροφών είτε της πρόληψης των καταστροφών. Είναι εκεί και το κάνει με αυταπάρνηση και με πάρα πολύ ισχυρή θέληση. Είμαστε τμήμα της δικής σας, δική μας, κοινής προσπάθειας για το καλό όλων των πολιτών», επισήμανε.

Στέλιος Πέτσας: «Για πρώτη φορά μία προσπάθεια συντονισμένου σχεδίου απέναντι στην κλιματική κρίση»

Στις δράσεις που έχει προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να συνδράμει στο έργο του ΣΠΑΥ και της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε, μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν δοθεί 11,5 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και προσέθεσε ότι έρχονται και οι επόμενες χρηματοδοτήσεις. «Στηρίζουμε απόλυτα τον δεκάλογο που έχετε υιοθετήσει με τα χρήματά μας. Νομίζουμε ότι για πρώτη φορά έχει γίνει μία προσπάθεια συντονισμένου σχεδίου ώστε να φέρουμε τα καλύτερα αποτελέσματα απέναντι σε μια κλιματική κρίση που μας βασανίζει πολύ», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Γιώργος Αμυράς: «Μήτρα βιοποικιλότητας ο Υμηττός»

Στη συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε όσα πρόκειται να γίνουν από δω και πέρα στον Υμηττό αναφέρθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς. «Ετοιμάζεται αντιπυρικό σχέδιο προστασίας του Υμηττού για όλα τα στρέμματα. Έχει τεράστια σημασία για εμάς, αποτελεί μήτρα βιοποικιλότητας. Ο Υμηττός έχει 650 διαφορετικά είδη φυτών εκ των οποίων τα 65 είναι ενδημικά, μόνο εκεί τα βρίσκεις. Έχει περίπου 120 διαφορετικά είδη ορνιθοπανίδας, πολλά είδη ερπετών άρα αποτελεί ένα σημαντικό φύλακα βιοποικιλότητας που θα τον προστατεύσουμε και τον προστατεύουμε», σημείωσε ο κ. Αμυράς.

Σχετικά με τις δράσεις που προχώρησαν για τον Υμηττό ο κ. Αμυράς είπε: «Δώσαμε βάση στη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συνεργαστήκαμε με τον ΣΠΑΥ. Ο ΣΠΑΥ είχε έτοιμη μελέτη και την άλλη μέρα υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας για να μπούμε και να καθαρίσουμε τον Υμηττό. Καθαρίσαμε μια έκταση 2,5 χιλιάδων στρεμμάτων, βγάλαμε την συσσωρευμένη καύσιμη ύλη με τη βοήθεια και εποπτεία του δασαρχείου και των υπαλλήλων του δασαρχείου μας αλλά και του ΣΠΑΥ. Διανοίξαμε 90 χιλιόμετρα δασικών δρόμων. Απομακρύναμε αυθαίρετες κατασκευές και τακτοποιήσαμε και τα πυροφυλάκια».

Ακόμη, ο κ. Αμυράς αναφέρθηκε στη συνεργασία του ΥΠΕΝ με την ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθώς και στο πρόγραμμα ANTINERO. «Με απόλυτη συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθαρίσαμε 119 κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα της χώρας που δεν μπορούσαμε να τα χάσουμε. Διανοίξαμε δασικούς δρόμους συνολικού μήκους 12.600 χιλιομέτρων και αντιπυρικές ζώνες 2 χιλιάδων χιλιομέτρων για να διευκολύνουμε το έργο της Πυροσβεστικής και των τοπικών κοινοτήτων», σημείωσε.

Σχετικά με το Τατόι ο κ. Αμυράς ανέφερε ότι μετά την καταστροφική πυρκαγιά έχουν υλοτομηθεί εδώ και 14 μήνες από τα 45.000 στρέμματα τα 27.000 στρέμματα . «Απομακρύναμε περίπου 300.000 καμένα πεύκα και κάναμε αντιδιαβρωτικά έργα 2,5 χιλιάδες χιλιόμετρα», είπε και προσέθεσε: «Από τους βασιλικούς τάφους είχαμε αφαιρέσει 800 καμένα δέντρα από πέρσι τον Αύγουστο».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης