Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα 10 λεπτών στην Αλβανία. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) ο πρώτος ήταν 6,4R και σημειώθηκε στις 04.58 τα ξημερώματα της Τρίτης σε θαλάσσια περιοχή στην Αδριατική θάλασσα, κοντά στις αλβανικές ακτές και ειδικότερα στο Δυρράχιο.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 34 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων και το εστιακό της βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ. Έπειτα από 10 λεπτά ακολούθησε σεισμός 5,3R με επίκεντρο 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τα Τίρανα και εστιακό βάθος επίσης στα 10 χλμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδιάμεσα καταγράφηκε και δόνηση 5,1R περίπου στον ίδιο χώρο.

Δείτε ζωντανή εικόνα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές σε Τίρανα, Δυρράχιο, Φίερι και Λέζια. Στο Δυρράχιο κατέρρευσαν πολυκατοικίες, ενώ τουλάχιστον 150 πολίτες μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι σε κοντινά νοσοκομεία. 

Ήδη τα σωστικά συνεργεία επιχειρούν και προσπαθούν να απεγκλωβίσουν πολίτες.

Υπάρχουν πληροφορίες για τρεις νεκρούς.

Η ηλεκτροδότηση μάλιστα σταμάτησε σε πολλές περιοχές.

Δείτε τις εικόνες με το πρώτο φως της ημέρας:

Κάτοικοι που τρομοκρατήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και βρίσκονται στους δρόμους.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της χώρας, πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό που έχει χτυπήσει την Αλβανία τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε Κατερίνη, Πιερία, Κέρκυρα, Καβάλα και Θεσσαλονίκη. Αισθητός έγινε και σε πόλεις της Βόρειας Μακεδονίας, της Ιταλίας, της Σερβίας, της Βοσνίας, του Κοσόβου και της Κροατίας.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο με τον απεγκλωβισμό ενός μικρού παιδιού από τα συντρίμμια:

 

Βίντεο και φωτογραφίες από τις καταστροφές και τον πανικό που προκλήθηκε:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Αλβανίας (RTSH), με ανάρτησή της στο Facebook, ενημέρωσε ότι έγιναν διακοπές ηλεκτροδότησης στην πρωτεύουσα της χώρας, τα Τίρανα.

Παράλληλα, ο ιστότοπος του αλβανικού ινστιτούτου IGJEUM έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

 

Λέκκας: «Ο σεισμός στην Αλβανία δεν επηρεάζει τον ελληνικό χώρο»

Με δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, όσον αφορά στη χώρα μας, επισημαίνοντας πως: «Ο σεισμός στην Αλβανία δεν επηρεάζει τον ελληνικό χώρο».

Όπως δήλωσε, το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού στην Αλβανία είναι το ίδιο με τον προηγούμενο σεισμό των 5,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε πριν από περίπου δύο μήνες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή καταγράφηκαν πολλοί μικρότεροι σεισμοί, ενώ οι κάτοικοι είχαν βγει στους δρόμους περίπου μία ώρα πριν από τους δύο σεισμούς, καθώς είχε προηγηθεί δόνηση 4,4 R που έγινε αισθητή. Οι δονήσεις μικρότερης έντασης συνεχίζονται.

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Αλβανία την 21η Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και καταστρέφοντας ολοσχερώς κάποιες από αυτές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης