«Δώρο» στις Τράπεζες, χαρακτηρίζουν οι δικηγόροι  την επαναφορά και μάλιστα αναδρομικά του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου, η καταβολή του οποίου, όπως καταγγέλλουν,  παραβιάζει σωρεία συνταγματικών διατάξεων και καθιστά ακριβότερη τη Δικαιοσύνη για του πολίτες.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Δημήτρης Βερβεσός  τόνισε ότι η αιφνιδιαστική νυκτερινή τροπολογία που ψηφίστηκε για την επιβολή του αγωγόσημου (1%) εξυπηρετεί μόνο τις Τράπεζες, τα «κόκκινα δάνεια» (και άλλα δάνεια), τις ασφαλιστικές  εταιρείες, το Δημόσιο και μεγάλους οικονομικούς παράγοντες, τα ονόματα των οποίων σύντομα θα γίνουν γνωστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Βερβεσός εξήγησε ότι  η επίμαχη νομοθετική πρόβλεψη δεν έχει σκοπό να λύσει κανένα πρόβλημα, αλλά αντίθετα ευνοεί κυρίως  τις Τράπεζες οι οποίες περιέρχονται σε προνομιακή θέση έναντι των δανειοληπτών   σε Ελβετικό φράγκο, εκείνων που έχουν «κόκκινα» δάνεια άνω των 240.000 ευρώ, δηλαδή στεγαστικών δανείων, επιχειρηματικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών δανείων, κ.λπ.. Και προσέθεσε ότι, την ίδια στιγμή είναι σε βάρος των πολιτών καθώς αφενός καλούνται να πληρώσουν   αναδρομικά, κάτι που αντιβαίνει τις συνταγματικές επιταγές, αφετέρου καθιστά απαγορευτική την προσέγγιση των πολιτών στα δικαστήρια, λόγω του υψηλού κόστους, με αποτέλεσμα ο πολίτης να στερείται με τον τρόπο αυτό το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα δικαστικής προστασίας.

Ο δικηγορικός κόσμος  θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου άμεσα η επίμαχη τροπολογία να καταργηθεί ενώ είναι σε ετοιμότητα για πιο δυναμικές αντιδράσεις.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό ο ΔΣΑ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 στο θέατρο «Ακροπόλ» (Ιπποκράτους 9), ενώ την ίδια μέρα οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους (στην Αθήνα από 12μ. έως 3μ.μ.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης