Σχεδιάζεται κλείσιμο των δημοτικών σχολείων από Δευτέρα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020, 14:07
Σχεδιάζεται κλείσιμο των δημοτικών σχολείων από Δευτέρα

Με τη διαπίστωση μεγάλου αριθμού μετακινήσεων με εικόνες ακόμα και με μποτιλιαρίσματα σε ώρες αιχμής αλλά και όχι μόνο, καθώς και μετά από τα πολλαπλά αδιέξοδα που παρουσιάστηκαν στη λειτουργία των δημοτικών σχολείων την τελευταία εβδομάδα, η κυβέρνηση φέρεται να προσανατολίζεται τελικά και στο κλείσιμο των δημοτικών από Δευτέρα, σε μία ύστατη προσπάθεια περιορισμού των μετακινήσεων των γονέων.

Από την άλλη διαπιστώθηκε σοβαρή δυσλειτουργία κυρίως στα δημοτικά δημόσιας εκπαίδευσης, όπου οι δικαιολογημένες και επιβεβλημένες απουσίες εκπαιδευτικών αλλά και δασκάλων ειδικοτήτων προκάλεσαν κενά στη λειτουργία των τάξεων που δεν αναπληρώνονται από αποστολές αναπληρωματικών εκπαιδευτικών από το υπουργείο. Το σύνολο όλων αυτών των προβλημάτων οδηγεί την κυβέρνηση στο προφανές, ότι δηλαδή χωρίς συντονισμό, οργάνωση και πειθαρχία είναι αδύνατον να λειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία.

Από την άλλη, όπως διαπιστώθηκε και σε άλλες δραστηριότητες, οι μετακινήσεις των γονέων με το δικαιολογητικό της μεταφοράς των παιδιών τους προς και από το σχολείο προκάλεσε δυσανάλογη κυκλοφορία οχημάτων και ατόμων στα αστικά κέντρα. Αυτό έχει να κάνει με τα πολλαπλά κρούσματα απειθαρχίας τα οποία παρουσιάζονται τις τελευταίες ημέρες γενικότερα τόσο στη βόρεια Ελλάδα όσο και στην Αττική.

Σύγκρουση απόψεων των λοιμωξιολόγων για τα δημοτικά σχολεία

Τελικά και μετά από αρκετές ώρες συνεδρίασης, οι λοιμωξιολόγοι κατέληξαν στη διαμόρφωση δυο προτάσεων - απόψεων σχετικά με τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων.

Η πρώτη άποψη θεωρεί πως πρέπει να κλείσουν πάραυτα όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα.

Η δεύτερη άποψη επιμένει πως πρέπει να κλείσουν μόνο τα δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης από τη Δευτέρα που μας έρχεται.

Τελικά, η οριστική απόφαση για το τι θα συμβεί για τα δημοτικά σχολεία της χώρας αναμένεται να λάβει ο πρωθυπουργός εντός του Σαββατοκύριακου.

Την απόφαση θα ανακοινώσει προφανώς η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Κικίλιας: Πολύ σοβαρή η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Στην αποκάλυψη ότι σήμερα θα αποφασιστεί αν θα ληφθούν νέα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη προχώρησε ο Βασίλης Κικίλιας.

Μιλώντας στον Alpha 98,9, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι σήμερα θα υπάρξουν αποφάσεις για νέα μέτρα στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι αυτά θα αφορούν κυρίως στη λειτουργία των σχολείων.

Ο κ. Κικίλιας δήλωσε ανήσυχος από όσα συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας ότι εκπονήθηκε ένα έκτακτο πλάνο προκειμένου να μπορέσουν τα νοσοκομεία να ανταποκριθούν. «Με ανησυχεί πάρα πολύ αυτό που συμβαίνει. Η εφημερία χθες έκλεισε με 80 εισαγωγές και 20 ύποπτα κρούσματα. Υπολογίστε αυτόν τον αριθμό κάθε μέρα για τις επόμενες 10-15 ημέρες. Εκπονήσαμε ένα έκτακτο πλάνο, από καρδιοχειρουργικές, αγγειοχειρουργικές αίθουσες, και έχουμε άλλες 100, όταν όλη η βόρεια Ελλάδα πιέζεται και έχουν περιστατικά από τη Θεσσαλονίκη κατά 70% και κατά 30% από γύρω περιοχές» σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν νέα μέτρα για τη συμπρωτεύουσα, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «είναι στο τραπέζι και, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, η διυπουργική μαζί με τον πρωθυπουργό θα αποφασίσει, μετά τις εισηγήσεις των ειδικών. Αφήνω τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και το συντομότερο πρέπει να μειωθούν οι δείκτες. Οι πολίτες πρέπει να βοηθήσουν και όλοι να αναλογιστούν πόσοι μπαίνουν σε κίνδυνο».

Αναφορικά με το πότε θα μπορέσουν οι Αρχές να προχωρήσουν σε άρση του lokcdown, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι αυτό θα γίνει «ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη συμμόρφωση των πολιτών, αλλά και ανάλογα με την επιθετικότητα του ιού».

Ο Βασίλης Κικίλιας σχολίασε και το περιστατικό με τον Παύλο Πολάκη έξω από τη ΜΕΘ του «Σωτηρία» χωρίς μάσκα λέγοντας: «Αυτό που είδα στο βίντεο ήταν ο κ. Πολάκης έξω από τη ΜΕΘ χωρίς μάσκα. Έμαθα ότι και στον διάδρομο μέσα ήταν χωρίς μάσκα. Το διαβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Βουλής και ο διοικητής του "Σωτηρία" και νοσηλευτές ότι λειτουργούν κανονικά και οι 50 κλίνες ΜΕΘ. Εγώ δεν θέλω να σχολιάσω έναν πρώην συνάδελφο γιατί ξέρω πόσο δύσκολη είναι η δουλειά και ο καθένας κρίνει αυτά που λέει ο πολιτικός στη δημόσια σφαίρα. Οι 50 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν κανονικά και νοσηλεύουν συνανθρώπους μας».

Κλείνουν οριστικά τα δημοτικά - Η άδεια ειδικού σκοπού στο Δημόσιο

Στο μεταξύ, εγκύκλιο, για τον τρόπο που θα δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς υπαλλήλους του δημοσίου τομέα ενόψει του κλεισίματος των σχολείων όλων των βαθμίδων που αναμένεται να ανακοινωθεί στις 18:00 το απόγευμα, εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Στην εγκύκλιο με ημερομηνία 13 Νοεμβρίου που ουσιαστικά προαναγγέλλει το κλείσιμο των σχολείων, υπενθυμίζεται ο τρόπος λειτουργίας των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα εν μέσω περιορισμών για τη διασπορά του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, διευκρινίζονται περιπτώσεις αναφορικά με την εξυπηρέτηση του κοινού, τη χρήση τηλεργασίας και τις δυνατότητες αδειών ειδικού σκοπού και αλλαγής ωραρίου για τους γονείς που έχουν παιδιά σε σχολικές μονάδες, οι οποίες έχουν αναστείλει πλήρως τη λειτουργία τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του ΥΠΕΣ για όσο διάστημα είναι σε αναστολή η λειτουργία των σχολείων «βρίσκονται σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020, όπως εν συνεχεία τροποποιήθηκε και ισχύει, και στις οποίες προβλέπεται, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις, η χορήγηση στους γονείς υπαλλήλους άδειας ειδικού σκοπού ή της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου που προβλέπεται στην παρ. 4 του ίδιου άρθρου».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στην περίπτωση αδυναμίας χορήγησης αδειών λόγω εξάντλησης αυτών, οι Υπηρεσίες θα προβαίνουν, εφόσον το επιθυμεί ο υπάλληλος γονέας, στην κατά προτεραιότητα παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, ή στην εκ περιτροπής παροχή εργασίας. Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό τηλεργασίας δεν δύναται να είναι, υπό τις παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες, σε καμία περίπτωση μικρότερο του 50%.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι υπάλληλοι δύνανται να παρέχουν την εργασία τους σε ωράριο διαφορετικό από το παγίως προβλεπόμενο εφόσον αυτό συνάδει τόσο με την προστασία των τέκνων όσο και με την εξυπηρέτηση των αρμοδιοτήτων της δημόσιας υπηρεσίας.

Διευκρινίζεται, επιπλέον, το εξής: η προστασία των ομάδων αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό, κατά τη ρητή πρόβλεψη της σχετικής ΚΥΑ, δεν τελεί πλέον στη διακριτική ευχέρεια του αιτούντος, αλλά αποτελεί υποχρέωση της Διοίκησης.

Καθίσταται σαφές ότι το κοινό εξυπηρετείται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού. Εξυπακούεται, ωστόσο, ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί από τις υπηρεσίες ο τρόπος που θα προγραμματίζονται τα ραντεβού και η ευρεία ενημέρωση των ενδιαφερομένων πολιτών. Ειδικότερα, θα πρέπει οι υπηρεσίες με σχετικές αναρτήσεις στις ιστοσελίδες τους ή με οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο να ενημερώνουν τους πολίτες για τη δυνατότητά τους να επικοινωνούν με τις δημόσιες υπηρεσίες σε συγκεκριμένα τηλέφωνα και σε συγκεκριμένη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προκειμένου να προγραμματίσουν ραντεβού.

Δείτε ΕΔΩ την Εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020, 19:04