Ένταση επικράτησε στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα σε φοιτητές και ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο κέντρο της πόλης, με αφορμή το επικείμενο κυβερνητικό νομοσχέδιο περί αστυνόμευσης στα πανεπιστήμια. 

Με κεντρικό σύνθημα «κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο τον λαό» βγήκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης φοιτητικοί σύλλογοι που εναντιώνονται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, καθώς και τη θέσπιση πειθαρχικού δικαίου στα ΑΕΙ και τη διαγραφή φοιτητών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα Βενιζέλου στην Εγνατία από εκατοντάδες μέλη των Φοιτητικών Συλλόγων: Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων Μηχανικών, Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Γεωλογικού, ΤΕΦΑΑ, Παιδαγωγικού, Ψυχολογικού, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ και του ΣΟΦΕΘ, πλαισιωμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ και των ΜΕΤ, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα κατά της αστυνομίας και της κυβέρνησης.

Μάλιστα οι αστυνομικές δυνάμεις προχωρούν σε προσαγωγές.

«Είναι χρέος ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας να μπλοκάρει τα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να περιορίσει τον τρόπο με τον οποίο η πανεπιστημιακή κοινότητα θα συζητάει και θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα που προκύπτουν, προσπαθώντας να επιβληθεί μέσω εισβολής των δυνάμεων καταστολής στις σχολές μας. Θα μας βρουν μπροστά τους!» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι φοιτητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι φοιτητικοί σύλλογοι επισημαίνουν ότι «με το νέο νομοσχέδιο πλέον θα ορίζεται ελάχιστη βάση εισαγωγής από τα ίδια τα ιδρύματα», ενώ σχετικά με τη διαγραφή φοιτητών υπογραμμίζουν: «Όσοι φοιτητές εξασφαλίσουν την πρόσβασή τους στο πανεπιστήμιο θα φοιτούν υπό τη συνεχή απειλή του ορίου φοίτησης στα Ν+2 έτη για τις 4ετείς σχολές και στα Ν+3 έτη για τις 5ετείς. Εάν κάποιος το ξεπεράσει, θα διαγράφεται από τη σχολή, πράγμα που θα καθιστά την ολοκλήρωση των σπουδών πολύ δυσκολότερη για τους εργαζόμενους φοιτητές».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το νέο σώμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας αφορά 1.000 ειδικούς φρουρούς που θα είναι εξοπλισμένοι με κλομπ, χειροπέδες και σπρέι πιπεριού και θα προχωρούν στην ελεγχόμενη είσοδο σε πέντε εκπαιδευτικά ιδρύματα: Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ΕΚΠΑ, Πολυτεχνείο Αθήνας, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και Πανεπιστήμιο Πατρών.

Δείτε φωτογραφίες: 

Πηγή: thesstoday.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης