Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να περιορίσουν τις εστίες φωτιάς που καίνε στην Εύβοια, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας προστέθηκαν δύο νέα πύρινα μέτωπα, στο αρχικό που ξέσπασε νωρίτερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε άτομα έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου λόγω αναπνευστικών προβλημάτων. Το πλέον επικίνδυνο μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή του Γαβαλά, καθώς ο οικισμός κινδυνεύει να παραδοθεί στις φλόγες, αν η φωτιά δεν ανακοπεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου, κατά 99% είναι εμπρησμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για «τρεις πυρκαγιές με πολλαπλά μέτωπα» έκανε λόγο το πρωί της Παρασκευής ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ειδικότερα, το ένα μέτωπο εκδηλώθηκε στις 23.45 στο Πυργί και το δεύτερο στις 23.40 στον Άγιο Γεώργιο του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου. Τα δύο νέα μέτωπα είναι ανεξάρτητα της πρώτης φωτιάς, γεγονός που παραπέμπει σε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού. Αναφορικά με το πρώτο μέτωπο, καλύτερα ήταν τα πράγματα το βράδυ στη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε περίπου στις 14.30 το μεσημέρι της Πέμπτης στα Μανίκια της Εύβοιας. Ωστόσο, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν επί τόπου και έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες για να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της νύχτας τέσσερα χωριά χρειάστηκε να εκκενωθούν για προληπτικούς λόγους εξαιτίας της πυρκαγιάς. Πρόκειται για τα χωριά Δάφνη, Νεοχώριο, Γαβαλάς, Λοφίσκος, που είναι από την πλευρά του πύρινου μετώπου του Αλιβερίου.

Τη νύχτα οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν με 45 πυροσβέστες και 18 οχήματα από τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, 38 άτομα πεζοπόρο από την 1η και τη 2η ΕΜΑΚ, ένα Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων με οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα, τέσσερις υδροφόρες και δύο μηχανήματα έργου από την Π.Ε. Βοιωτίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, συνολικά, στις τρεις πυρκαγιές της ευρύτερης περιοχής επιχειρούν δυνάμεις από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου. Αναλυτικά στην επιχείρηση πυρόσβεσης συμμετέχουν 175 πυροσβέστες με 78 οχήματα, 60 πυροσβέστες πεζοπόρων τμημάτων, 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.), ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 12 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου. Με το πρώτο φως επιχειρούν από αέρος 4 Α/Φ και 3 Ε/Π. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) βρίσκεται ήδη στην περιοχή διερευνώντας τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Η φωτιά ξεκίνησε από ξερά χόρτα σε δασική έκταση, όμως λίγο πριν από τις 17.00 το απόγευμα η πορεία της άλλαξε δραματικά, λόγω της αλλαγής φοράς των ανέμων. Τότε δόθηκε και η εντολή εκκένωσης των οικισμών Μακρυχώρι και Θαρούνια, με μέριμνα του Δήμου Κύμης, για προληπτικούς λόγους. 

Στην περιοχή βρέθηκε και ο απερχόμενος περιφερειάρχης και νυν δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Όπως έγραψε και ο ίδιος σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Σε πλήρη συντονισμό το Πυροσβεστικό Σώμα, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας που συνδράμουν με οκτώ υδροφόρες και τρία ερπυστριοφόρα, ο δήμος, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ, για να αντιμετωπίσουμε την πυρκαγιά που ξέσπασε από το Μακρυχώρι στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου. Η εικόνα είναι καλύτερη και συνεχίζουμε και από τα Θαρούνια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης