Βίντεο – Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης, Γιώργος Δαγαλάκης 
Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης, Κλεωνάντα Χρουμπ, Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος

Μάχη με τις φλόγες δίνουν από το μεσημέρι της Δευτέρας οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να καταφέρουν να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε από τον Νέο Κουβαρά Αττικής και εξαπλώθηκε τουλάχιστον 4 χιλιόμετρα. Στη μάχη αυτή από το απόγευμα συμμετέχουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις αφού ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Δευκαλίων». Λίγο μετά τις 18.30 έγινε γνωστό πως προσήχθη ένα άτομο ως ύποπτο για την πυρκαγιά. Πρόκειται για έναν 32χρονο Ρουμάνο. Όμως λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα στιγμές αγωνίας ζουν οι κάτοικοι του Νέου Κουβαρά, των Καλυβίων, της Αναβύσσου και του Λαγονησίου που βλέπουν να καίγονται οι περιουσίες τους παρά τις προσπάθειες της πυροσβεστικής να οριοθετήσει το μέτωπο. Μέχρι στιγμής έχουν καεί αρκετά σπίτια αλλά παραμένει άγνωστος ο αριθμός. Επίσης έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές σε εγκαταστάσεις. 

Η μεγάλη πυρκαγιά συνεχίζει να μαίνεται ακόμα ανεξέλεγκτη. Νωρίτερα έγινε εκκένωση του οικισμού Πέτα, Μελισσουργός, Ταμπουργιά, και στη συνέχεια εκκενώθηκαν Λαγονήσι, Ανάβυσσος, Σαρωνίδα και η Μονή Ιεράς Σκέπης. Ωστόσο στην τελευταία ενημέρωση ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής ανέφερε πως η εικόνα είναι καλύτερη.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καίγονται σπίτια» δήλωσε αρχικά και στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Λούκας, δήμαρχος Λαυρεωτικής επισημαίνοντας πως το πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε από τον Κουβαρά είναι πάνω από 4 χιλιόμετρα.

 

 

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης περικυκλώθηκε πυροσβεστικό όχημα από τις φλόγες.

Στην ευρύτερη περιοχή  επιχειρούν 210 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 10 πεζοπόρα τμήματα, 31 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 2 υδροφόρα οχήματα.  Επίσης συνδράμουν 10 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα. Από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Την ίδια ώρα το Λιμενικό περιπολεί με 4 φουσκωτά και δύο αλιευτικά στην περιοχή της Αναβύσσου και είναι σε ετοιμότητα εάν χρειαστεί απομάκρυνση πολιτών δια θαλάσσης. Μεγάλος είναι ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών και των εθελοντικών ομάδων που περιπολούν. Ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει και η ΕΛ.ΑΣ, το ΕΚΑΒ και συνδράμει με υδροφόρες η περιφέρεια.

 

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνονται οι διαδρομές των πυροσβεστικών ελικοπτέρων κατά την προσπάθεια κατάσβεσης:

Σημειώνεται πως πνέουν ισχυροί άνεμοι κι έτσι το έργο των πυροσβεστών είναι πολύ δύσκολο. Πληροφορίες ανέφεραν νωρίτερα ότι απεγκλωβίστηκαν με επιτυχία δύο υπερήλικες στο Λαγονήσι.

Εικόνες από την κάμερα της «Ζούγκλας» με σπίτια από την περιοχή της Αναβύσσου και του Κουβαρά που καίγονται, ενώ κάτοικοι και πυροσβέστες δίνουν μία πραγματική «μάχη» με τις φλόγες ώστε να σώσουν τις περιουσίες τους:

 

Βίντεο από το Λαγονήσι καθώς παραδίδονται στις φλόγες τα σπίτια:

 

Η Πολιτική Προστασία Δήμου Σαρωνικού ανακοίνωσε πως «για τους πολίτες που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους και αναζητούν χώρο να φιλοξενηθούν, είναι ανοιχτές και μπορούν να υποδεχθούν κόσμο οι ακόλουθες δομές του δήμου».

Κινδύνεψαν τα άλογα σε ιππικό όμιλο

Η φωτιά έφτασε μέχρι τον Ιππικό Όμιλο στην Ανάβυσσο, ο οποίος και εκκενώθηκε. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα οχήματα για τη μεταφορά όλων των αλόγων σε ασφαλές σημείο στα Ολυμπιακά Ακίνητα. 

 

Αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε. συνδράμουν στην προληπτική εκκένωση περιοχών και στον απεγκλωβισμό ατόμων και ζώων λόγω της πυρκαγιάς στον Νέον Κουβαρά Αττικής

Στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ στο Facebook και στο Twitter φαίνονται στιγμές από τη διάσωση ανθρώπων που δυσκολεύονται στην κίνηση, κατοικίδιων ακόμα και αλόγων που κινδύνευαν από τη φωτιά.

 

Νωρίτερα στάλθηκε μήνυμα 112 στους κατοίκους του Κουβαρά.

 

Νέο μήνυμα από το 112 για την εκκένωση των περιοχών Μελισσουργός – Τραμπουριά μέσω λεωφόρου Αναβύσσου προς Ανάβυσσο

Ακολούθησε μήνυμα από το 112 για την εκκένωση των περιοχών Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσος

 

Μήνυμα από το 112 για τους κατοίκους στο Λαγονήσι

 

Διακοπή κυκλοφορίας σε περιοχές της Αττικής

Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε κοντινές περιοχές.

Ειδικότερα διεκόπη η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους:

  • Στη λεωφόρο Λαυρίου, από τη λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύμα κυκλοφορίας.
  • Στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο.
  • Στη λεωφόρο Μαρκοπούλου από το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς τον Κουβαρά.
  • Στη λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι.
  • Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο.
  • Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.

Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές δομές 

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί, από το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, οι όμορες υγειονομικές δομές με τον Κουβαρά. Στο σημείο έχουν σταλεί δύο ασθενοφόρα και μία μοτοσυκλέτα της Ομάδας Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ για κάλυψη.

Προς το παρόν το ΕΚΑΒ είχε λάβει δύο κλήσεις, για ένα αναπνευστικό περιστατικό και για ένα πιθανό εγκεφαλικό, που διακομίσθηκαν με επιτυχία. Το Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ.

Συνεχείς εκρήξεις στην περιοχή – Βίντεο από τη στιγμή που πυλώνας της ΔΕΗ τυλίγεται στις φλόγες

Στην περιοχή σημειώθηκαν εκρήξεις καθώς οι φλόγες έκαψαν πυλώνες της ΔΕΗ οι οποίοι από τις υψηλές θερμοκρασίες ανατινάχθηκαν. Μια από αυτές τις εκρήξεις μάλιστα ακούστηκαν ζωντανά στην τηλεόραση του ΟPEN και καταγράφηκαν σε βίντεο. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ακόμα ενημέρωση για τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

 

Η έκτακτη ανακοίνωση από τον Δήμο Σαρωνικού:

Ο Δήμος Σαρωνικού από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη εδώ και λίγη ώρα στη Λεωφόρο Λαυρίου πριν από την 1η είσοδο για Πέτα.Η Λεωφόρος Λαυρίου στη λωρίδα με κατεύθυνση προς Λαύριο είναι κλειστή από το ύψος της 2ης εισόδου των Καλυβίων καθώς και η διαδημοτική οδός Καλυβίων – Κερατέας.Παρακαλούνται οι πολίτες να παραμείνουν μακριά από τη φωτιά και να συνεργάζονται με τις αρχές.Για οποιαδήποτε εξέλιξη, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Δείτε βίντεο – φωτογραφίες από το σημείο μέσω της κάμερας της «Ζούγκλας»:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έκτακτη ανακοίνωση από το meteo

Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα στην περιοχή του Νέου Κουβαρά στην Ανατολική Αττική, η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ενημέρωνε ότι με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΜΕΤΕΟ, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς έπνεαν άνεμοι στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούσαν τα 50 km/h.

Η θερμοκρασία βρισκόταν στους 33-34oC, ενώ η ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων εκτιμάται ως εξαιρετικά υψηλή (εκτιμώμενη υγρασία νεκρών δασικών καυσίμων χαμηλότερη του 8%).

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ενισχυμένους βορειοανατολικούς ανέμους. Επιπροσθέτως, οι ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από το κύριο μέτωπο λόγω της δημιουργίας και μεταφοράς καυτρών).

Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (7-8 μ.μ.), οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς.

Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση όπως αυτή η εξελίσσεται και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση σχετικά και με την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις αμέσως επόμενες ώρες.

Βίντεο και φωτογραφίες από το σημείο από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης