Πειρατεία Μαρινάκη στα FM

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018, 12:34
Πειρατεία Μαρινάκη στα FM
Τη Δευτέρα το πρωί κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο γνωστός ραδιοφωνικός σταθμός των Άνω Λιοσίων Ξένιος Fm στους 94,3 μεγάκυκλους πέρασε στον έλεγχο των επιχειρήσεων Μαρινάκη με την ονομασία Θρύλος FM. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το επίσημο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του σταθμού θα αρχίσει την 15η Ιουλίου. 

Δεν υπήρξε καμία επίσημη αναφορά ούτε από την πλευρά των επιχειρήσεων Μαρινάκη ούτε και από την πλευρά του επίσημου Ολυμπιακού ή του Ερασιτέχνη.

Πώς έχουν, όμως, τα πράγματα: Εδώ και πολλά χρόνια ο εν λόγω δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός βρισκόταν σε αδιέξοδο. Απλήρωτοι εργαζόμενοι και αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών εξόδων οδήγησαν το εγχείρημα σε μία άδοξη πορεία.

Από το 2014 οι εργαζόμενοι με διάφορες ενέργειές τους προσπάθησαν να αποκτήσουν τον έλεγχο του σταθμού εν είδει αυτοδιαχειριζόμενης μονάδας. Το 2015 με απόφαση του δήμου οι εργαζόμενοι παύθηκαν από τις θέσεις τους στον ραδιοφωνικό σταθμό και αμέσως έγινε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε η ανώτατη Δικαιοσύνη να αποφανθεί για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της δημοτικής επιχείρησης. Εν τω μεταξύ και κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, ο σταθμός λειτουργούσε ή μάλλον υπολειτουργούσε με καθεστώς αυτοδιαχείρισης. 

Το 2016 οι εργαζόμενοι στον Ξένιο 94,3 ήρθαν σε επαφή με τον ιδιοκτήτη του ραδιοσταθμού Dream, ο οποίος ήδη ασκούσε πειρατεία στη ραδιοφωνική συχνότητα του Ξένιος. Έπειτα από συνεννόηση τα δύο μέρη αποφάσισαν να συνεργαστούν. Το 2017 στη γενική συνέλευση του Δήμου Φυλής και κατά τη διάρκεια συζήτησης για το μέλλον του δημοτικού σταθμού κατατέθηκε πρόταση αγνώστου επιχειρηματία για την εξαγορά όλου του πακέτου των μετοχών και όλων των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων του Ξένιος καθώς και όλων των βαρών που είχε ο σταθμός έναντι των εργαζομένων και τρίτων προμηθευτών. Μάλιστα, από τα αρχεία της δημοτικής αρχής προκύπτει ότι αυτός ο άγνωστος επιχειρηματίας θα είχε άμεσα επαφές με τους εργαζομένους του σταθμού, ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο και να πραγματοποιηθεί η εξαγορά. 

Όλα ήταν στον αέρα γιατί προϋπήρχε καθεστώς εκκαθάρισης 

Από το 2015, ωστόσο, ο Ξένιος FM βρισκόταν σε καθεστώς εκκαθάρισης με εντεταλμένο εκκαθαριστή τον κ. Γιώργο Νικητάκη. Ο κ. Νικητάκης ακολούθησε κατά γράμμα όσα προβλέπονται από τη διαδικασία για υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και ανέμενε την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ για τον προσδιορισμό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του σταθμού. 

Η εκκρεμότητα αυτή ισχύει και σήμερα, διότι το ΣτΕ δεν έχει αποφανθεί τελεσιδίκως. 

Το zougla.gr ήρθε σε επαφή με τον κ. Νικητάκη, ο οποίος κατηγορηματικά ανέφερε πως δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί κανενός είδους συναλλαγή, πόσω δε μάλλον εξαγορά μετοχών και ακόμη περισσότερο αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος από τη στιγμή που η επιχείρηση τελεί υπό εκκαθάριση, ενώ παράλληλα εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ.

Την ίδια γνώμη εξέφρασαν στο zougla.gr οι αρμόδιοι του Δήμου Φυλής, οι οποίοι αναρωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν να πωλείται ο σταθμός την ώρα που βρίσκεται υπό εκκαθάριση, προσθέτοντας πως δεν γνωρίζουν κάτι παραπάνω για την υπόθεση. 

Το zougla.gr ήρθε σε επαφή και με τον εργατολόγο κ. Τεμπονέρα, ο οποίος είχε χειριστεί τον φάκελο εκπροσωπώντας τους εργαζομένους. Ο κ. Τεμπονέρας επιβεβαίωσε ότι ο Ξένιος FM τελεί υπό εκκαθάριση και αναρωτήθηκε ποιο είναι, άραγε, το νομικό εκείνο πάτημα το οποίο επιτρέπει σε κάποιον τρίτο είτε να εξαγοράσει κάποιο πακέτο μετοχών είτε να αποκτήσει τη διαχείριση της συχνότητας του ραδιοσταθμού. 

Τι είχε προηγηθεί

Γύρω στις 12.00 το μεσημέρι της Δευτέρας επιλέγοντας κάποιος στο αυτοκίνητό του τη συχνότητα 94,3 διαπίστωνε πως στην ψηφιακή οθόνη μηνυμάτων όπου αναγράφονται τα ονόματα των σταθμών (RDS) έγραφε «Τhrylos Fm» και όχι «X Fm» ή «Xenios FM». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το όνομα του σταθμού έχει ήδη αλλάξει και, μάλιστα, η αλλαγή αυτή είναι πλέον καταγεγραμμένη προεπιλογή στους ραδιοφωνικούς δέκτες. 

Δείτε το σχετικό video


Εκ των ανωτέρω, λοιπόν, προκύπτει το εξής αυτονόητο ερώτημα:

- Πώς είναι δυνατόν να προαναγγέλλεται έναρξη προγράμματος σε μία συχνότητα ενός κλειστού ραδιοφωνικού σταθμού επί τρία συναπτά έτη από μία άγνωστη επιχείρηση με την ονομασία Thrylos FM η οποία παραπέμπει κατευθείαν στον Ολυμπιακό και τον ιδιοκτήτη του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη ή τους άμεσους συνεργάτες του;

- Πώς είναι δυνατόν ένας ραδιοφωνικός σταθμός, ο οποίος εδώ και πολλά έτη έχει πάψει να εκπέμπει ως ενημερωτικός όπως καταγράφεται στην αδειοδότησή του, να εξακολουθεί να εκπέμπει με άλλο όνομα και προφανώς με άλλο περιεχόμενο (αποκλειστικά αθλητικό στην παρούσα περίπτωση), ενώ η άδειά του θα έπρεπε λογικά και κατά την επιταγή του νόμου να έχει επιστρέψει στο κράτος, όπου και ανήκει;

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση κρατικού φορέα ή του Δήμου Φυλής ή των εργαζομένων στον «Ξένιος FM» ή ακόμη και της αρμόδιας Αρχής, που είναι το ΕΣΡ, για το τι ακριβώς έχει συμβεί πάνω εκεί στα Άνω Λιόσια. Το εάν αυτή η συναλλαγή τελέστηκε σε πλαίσιο παρανομίας είναι το ζητούμενο. Το ότι ήδη ο σταθμός εκπέμπει ως «Thrylos Fm» είναι προϊόν πειρατείας. Το ότι ουδείς αρμόδιος έχει ασχοληθεί με το ζήτημα είναι απορίας άξιον ή ενδεικτικό του τι συμβαίνει σε αυτούς τους χώρους των ΜΜΕ. Το ότι ο πολίτης πληροφορείται από ιστοσελίδες πως το προϊόν το οποίο ο ίδιος πλήρωσε με τους φόρους του όλα αυτά τα χρόνια αλλά και με τα δημοτικά τέλη τα οποία κατέβαλε έχει αλλάξει χέρια με διαδικασίες σκοτεινές και εξπρές είναι το μέγιστο των ερωτημάτων.

Διότι, εάν παρακολουθήσουμε με συνέπεια τη λογική, αυτός που κρύβεται πίσω από το «Thrylos FM» διαχειρίζεται ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση και στη συνέχεια στους εργαζομένους. Το βασικό περιουσιακό στοιχείο αυτής της επιχείρησης που είναι η άδειά της ανήκει στο κράτος. Με ποιο δικαίωμα, λοιπόν, κάποιος ιδιώτης υφαρπάζει αυτήν την περιουσία κάτω από αδιευκρίνιστες νομικές και διοικητικές συνθήκες;

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018, 12:34