της Στέλλας Μεϊμάρη

Πρώτο θέμα η Ελλάδα σήμερα στη Daily Mail για τα θλιβερά επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής στη Σαντορίνη, κατά τη διάρκεια παρέμβασης ομάδας ακτιβιστών εναντίον της εκμετάλλευσης των ιπποειδών στο νησί των Κυκλάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τίτλος του ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας που κάνει τον γύρο του κόσμου και δυσφημεί διεθνώς τη χώρα μας, έχει ως εξής: «H σοκαριστική στιγμή που ιδιοκτήτες γαϊδουριών επιτίθενται άγρια σε ακτιβιστές που διαμαρτύρονται για την κακοποίηση των ζώων, τα οποία αναγκάζονται να μεταφέρουν παχύσαρκους τουρίστες στις ανηφόρες της Σαντορίνης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, μέλη του ελληνικού τμήματος της Direct Action Everywhere είχαν μόλις ξεκινήσει την ειρηνική τους διαμαρτυρία στα Φηρά, όταν δέχθηκαν επίθεση από 30 περίπου οργισμένους αγωγιάτες που τους κλότσησαν, τους χτύπησαν και τους έφτυσαν, σύμφωνα με τη Daily Mail .

Στο βίντεο που ανήρτησαν στο λογαριασμό της οργάνωσης στο Facebook και αναπαράγει η βρετανική εφημερίδα, διακρίνεται ένας από τους ιδιοκτήτες να κυνηγά τους διαδηλωτές στα στενά καλντερίμια, να αρπάζει τα πλακάτ και να τους βρίζει, εκστομίζοντας απειλές.

Δείτε το βίντεο:

Όπως αναφέρεται στις μαρτυρίες και στις αναρτήσεις στα social media των ακτιβιστών, οι τελευταίοι δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από τους ιδιοκτήτες των ζώων, ενώ σημειώθηκαν και τραυματισμοί.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, οι ιδιοκτήτες των γαϊδουριών -τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες του νησιού- άρχισαν να καταστρέφουν το υλικό των ακτιβιστών (πλακάτ, φυλλάδια, πανό), ενώ σε μερικές περιπτώσεις χειροδίκησαν άγρια εναντίον τους.

Το περιστατικό καταγράφηκε από την κάμερα παριστάμενου ακτιβιστή, ενώ η αστυνομία που έφθασε στο σημείο προχώρησε σε προσαγωγές.

«Όταν αρχίσαμε να κατεβαίνουμε τα σκαλοπάτια, άρχισαν να μας κοροϊδεύουν. Στην αρχή δεν ήταν βίαιοι, απλώς μας κορόιδευαν. Συνεχίσαμε να περπατάμε κι όταν φτάσαμε σ’ ένα μέρος που θεωρήσαμε ασφαλές, έτρεξαν πίσω μας, άρπαξαν τα πλακάτ μας και τα έκαψαν. Άρχισαν να μας χτυπούν με τα μπαστούνια τους. Πέταξαν δύο άνδρες από την ομάδα μας κάτω και τους κλότσησαν. Μας έφτυναν, δεν μας άφηναν να χρησιμοποιήσουμε τα κινητά μας, κόλλαγαν τα πρόσωπά τους στα δικά μας, λέγοντας “θα σας σκοτώσουμε”. Μου επιτέθηκαν και μου τράβηξαν τα μαλλιά. Άκουσα τις τρίχες να ξεριζώνονται από το κεφάλι μου και μετά με έριξαν στο έδαφος κι άρχισαν να με κλοτσούν», λέει χαρακτηριστικά η 42χρονη Μαρία Σκούρτα, επικεφαλής του τμήματος της οργάνωσης στην Αθήνα.

«Ήταν κάπου 30 άνδρες που μας επιτέθηκαν – κι εμείς ήμασταν μόλις 10 άτομα, τα περισσότερα γυναίκες. Μας χτυπούσαν, μας κλοτσούσαν, έριξαν τα κινητά και τις τσάντες μας από την πλαγιά. Η 16χρονη κόρη μου ήταν μαζί μου κι επιτέθηκαν ακόμη και σ’ αυτήν, τη χτύπησαν στο πρόσωπο. Ένα απ’ τα κορίτσια που ήταν μαζί μας κείτονταν στο έδαφος και συνέχιζαν να την κλοτσούν», προσθέτει ένα ακόμα μέλος της οργάνωσης, η 45χρονη Ελισάβετ Χατζή.

Η γυναίκα, μάλιστα, κατήγγειλε ότι μια ανάπηρη ακτιβίστρια που ήταν μαζί τους δέχθηκε τέτοια χτυπήματα που εξαρθρώθηκε ο ώμος της κι ίσως χρειαστεί χειρουργείο.

Οι φιλοζωικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι τα γαϊδουράκια υποφέρουν κατά τη μεταφορά υπέρβαρων τουριστών, ανηφορίζοντας τα 568 σκαλιά μέχρι τα Φηρά, χωρίς ξεκούραση και νερό ασταμάτητα επί επτά ημέρες την εβδομάδα, υπό συνθήκες που τους προκαλούν τραυματισμούς και ανοιχτές πληγές από τις σέλες. Υποστηρίζουν δε ότι κάποιοι αγωγιάτες διασταυρώνουν τα γαϊδουράκια με άλογα για να φτιάξουν μουλάρια που να αντέχουν σε ακόμα μεγαλύτερα φορτία…

Το αστυνομικό τμήμα Σαντορίνης διενεργεί προανάκριση για το περιστατικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης