Βίντεο – φωτογραφίες: Γιώργος Δαγαλάκης

Λήξη συναγερμού στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά τη μεγάλη κινητοποίηση που υπήρξε το απόγευμα της Κυριακής, μετά την προσγείωση αεροπλάνου Boeing 738 της Ryanair με 192 επιβαίνοντες από το Κατοβίτσε της Πολωνίας που ειδοποίησε για βόμβα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν οι ελληνικές αρχές έλαβαν το σήμα δόθηκε εντολή και σηκώθηκαν μαχητικά F-16 για να το συνοδεύσουν πετώντας μόνο πάνω από θάλασσα, όπως επιβάλλει το πρωτόκολλο σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε με επιτυχία στις 5:45 το απόγευμα στο Ελευθέριος Βενιζέλος με την κινητοποίηση να είναι μεγάλη καθώς στο σημείο έσπευσαν η Πυροσβεστική, ειδικό τμήμα των ΤΕΕΜ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να ελέγξουν εξονυχιστικά το αεροπλάνο.

Μάλιστα, η προσγείωση έγινε στον δυτικό διάδρομο του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και σε σημείο που είχαν υποδείξει οι ελληνικές αρχές, μακριά από τα υπόλοιπα αεροσκάφη. Πρώτα ελέγχθηκαν οι επιβαίνοντες και στη συνέχεια το αεροσκάφος και τελικά δεν βρέθηκε κάποια βόμβα σημαίνοντας λήξη του συναγερμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Η ειδοποίηση στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου έφτασε την ώρα που το αεροσκάφος πετούσε πάνω από τα Σκόπια. Μετά την ειδοποίηση η πτήση έγινε πάνω από θαλάσσιο χώρο όπως ορίζει το πρωτόκολλο για λόγους ασφαλείας. 

Μετά την ασφαλή προσγείωση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, στις 17:45,  άρχισε η διαδικασία εκκένωσης με τους επιβάτες να ελέγχονται κατά την αποβίβασή τους.

Δείτε τι δήλωσαν στην κάμερα της Ζούγκλας

 

 

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού σε αεροσκάφος εταιρείας που πραγματοποιούσε πτήση από χώρα του εξωτερικού με προορισμό την Αθήνα, το αεροσκάφος, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα, συνοδευόμενο από μαχητικά αεροσκάφη, προσγειώθηκε με ασφάλεια απογευματινές ώρες σήμερα (22-01-2023) στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στο αεροσκάφος από αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να προκύψει κάτι ύποπτο.»

Το χρονικό του θρίλερ

Η Ryanair έλαβε απειλητικό email για τοποθέτηση βόμβας. Αμέσως η εταιρεία ενημέρωσε το ΝΑΤΟ για να υπάρξει συνοδεία από μαχητικά F-16, αρχικά της Ουγγαρίας και στη συνέχεια της Ελλάδας, μέχρι το προορισμό του όπου γίνεται έλεγχος στο αεροσκάφος. 

Από την στιγμή που ενημερώθηκαν οι ελληνικές Αρχές ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο Renegade, μια διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και την πτώση των Δίδυμων Πύργων. 

Το πρωτόκολλο αυτό προβλέπει την πτήση του αεροσκάφους με συνοδεία πολεμικών αεροσκαφών αποκλειστικά πάνω από θάλασσα ή πάνω από μη κατοικημένη περιοχή. Σε περιπτώσεις όπου κρίνεται πιθανό να κινδυνεύσει η ζωή πολιτών στο έδαφος είναι πιθανό να διαταχτεί και η κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους από τα πολεμικά. Η τελευταία φορά που ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο Renegade στην Ελλάδα ήταν με την τραγωδία της πτήσης της Helios. 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης