Τιμήθηκε στα Ανώγεια η 78η επέτειος του ολοκαυτώματος από τα ναζιστικά στρατεύματα

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022, 21:10
Τιμήθηκε στα Ανώγεια η 78η επέτειος του ολοκαυτώματος από τα ναζιστικά στρατεύματα

Τιμήθηκε στα Ανώγεια η 78η επέτειος του ολοκαυτώματος από τα ναζιστικά στρατεύματα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά να εκπροσωπεί την κυβέρνηση σε μία ημέρα όπως ανέφερε: «Μνήμης και για τα τρία ολοκαυτώματα που έχουν γίνει στην περιοχή με το τελευταίο αυτό από τις κατοχικές γερμανικές δυνάμεις 78 χρόνια πριν. Ημέρα τιμής και μνήμης για την αδούλωτη ψυχή των Ανωγειανών, οι οποίοι έχουν αποδείξει με πράξεις την ανθεκτικότητα του ελληνισμού και τη δύναμη που μπορεί κάποιον να εμπνεύσει και να εμπνευστεί, σε αγώνες για την ελευθερία και βεβαίως την αναγέννηση που μπορεί να επέλθουν ακόμα και σε αυτόν τον πολύ δύσκολο τόπο, όταν υπάρχει η αγάπη και η εκφραστικότητα».

Σε δήλωσή του για την ιστορική επέτειο, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε: «Με σεβασμό και συγκίνηση τιμούμε τη μαρτυρική επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων. Θυμόμαστε τα θύματα μιας μεγάλης καταστροφής, όχι για να ανοίξουμε τις πληγές του παρελθόντος, αλλά για να διδασκόμαστε όλοι ότι οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία δεν έχουν εκλείψει. Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε όλους τους κατοίκους των Ανωγείων που τις ηρωικές μέρες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης, από τον Ψηλορείτη, με αδούλωτη ψυχή, με αυταπάρνηση και ηρωισμό, δίδαξαν σε όλον τον κόσμο, τις αξίες και τα ιδανικά του Ελληνισμού».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ρεθύμνης Γιάννης Κεφαλογιάννης είπε ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να ενισχυθούν όλοι οι εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα που δίνουν καθημερινό αγώνα, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, προκειμένου να παράξουν το γάλα, το κρέας, τα αγροτικά προϊόντα.

Μιλώντας ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης για τη σημερινή ημέρα τόνισε πως: «Βρισκόμαστε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ήρωες αλλά και για να αφουγκραστούμε τις φωνές και τους ήχους τους και να υποσχεθούμε ότι με τις πράξεις μας, οι νεκροί πρόγονοί μας θα νιώσουν ότι τους θυμόμαστε και τους σεβόμαστε».

Ο συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Πανεπιστημιακός Αριστομένης Συγγελάκης, ανέφερε πως το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων είναι ένα οικουμενικό σύμβολο της διαχρονικής πάλης του ανθρώπου για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία και Δημοκρατία.

 

Photo: parakritika.gr

 

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022, 21:12