Την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω κορωνοϊού ζητούν δικαστικοί λειτουργοί

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020, 13:10
Την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω κορωνοϊού ζητούν δικαστικοί λειτουργοί

Την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας που αποτελούν χώρους «υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση του κορωνοϊού» ζητεί η πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη, και ακόμα δύο μέλη της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής Ένωσης των δικαστικών λειτουργών οι οποίοι, με κοινή δήλωσή τους, μεταφέρουν την ανησυχία και τους φόβους των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, αλλά και όλων των εργαζομένων σε αυτά.

Τόσο η κ. Στενιώτη όσο και τα μέλη του ΔΣ της ΕΔΕ Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης και Γρηγόρης Κομπολίτης «ενώνουν» τη φωνή τους με όσους τάσσονται υπέρ του άμεσου κλεισίματος των δικαστηρίων τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, επικαλούμενοι τα στοιχεία που δείχνουν ότι χιλιάδες πολιτών συνωστίζονται καθημερινά για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους, καθιστώντας επιτακτική τη λήψη μέτρων για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Στην κοινή δήλωσή τους με τον τίτλο «υψηλού κινδύνου χώροι για τη μετάδοση του κορωνοϊού λόγω του συνωστισμού και της πολυκοσμίας τα δικαστήρια της χώρας» αναφέρουν χαρακτηριστικά:

Με την παρούσα μεταφέρουμε, προς κάθε αρμόδιο, την ανησυχία, που επικρατεί στους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς, καθώς και σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους στα Δικαστήρια της χώρας, εξαιτίας του κορωνοϊού, που έχει κάνει την εμφάνισή του και στη χώρα μας.

Τα αριθμητικά δεδομένα είναι αδιάψευστος μάρτυρας της κατάστασης.

Ενδεικτικά, στο Πρωτοδικείο Αθηνών συνεδριάζουν καθημερινά 10 Τριμελή Πλημμελειοδικεία, με μέσο όρο προσδιοριζόμενων υποθέσεων 25 ανά κάθε Τριμελές (250 υποθέσεις συνολικά) και 10 Μονομελή Πλημμελειοδικεία με 40 υποθέσεις κατά μέσο όρο σε κάθε Μονομελές (400 υποθέσεις συνολικά). Το σύνολο των υποθέσεων ανέρχονται σε 650 και με τις υποθέσεις των αυτόφωρων του Τριμελούς και του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου φτάνουν τις 700 σε ημερήσια βάση. Στην κάθε υπόθεση το σύνολο του αριθμού των πολιτών που συμμετέχουν (διάδικοι, μάρτυρες κλπ.), χωρίς να υπολογίζεται ο αριθμός συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, ανέρχονται τουλάχιστον στους 5 κατά μέσο όρο ανά υπόθεση. Επομένως, το σύνολο των πολιτών, που μεταβαίνουν καθημερινά στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, μόνο για τις ποινικές υποθέσεις, ανέρχονται στους 3.500 κατά μέσο όρο. Εάν, δε, σε αυτούς προστεθούν οι συμμετέχοντες στην εκδίκαση των αστικών υποθέσεων πολίτες, στη διαδικασία των δικαστικών συμβουλίων, στην Ανάκριση, όσοι μεταβαίνουν καθημερινά στην Εισαγγελία καθώς και  όσοι μεταβαίνουν καθημερινά για χορήγηση πιστοποιητικών, για προμήθειες κλπ. το σύνολο των πολιτών, που μεταβαίνουν στα ως άνω Δικαστήρια ανέρχεται τουλάχιστον στις 8.000, σύμφωνα και με σχετικά στατιστικά στοιχεία, αριθμός, που δεν απαντάται σε καμία άλλη υπηρεσία. Βάσει των προαναφερόμενων αριθμητικών δεδομένων στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων θα μεταβούν  προς εκδίκαση, διεκπεραίωση κλπ. υποθέσεων τους κατά τις 20 εργάσιμες ημέρες του μηνός Μαρτίου 2020 τουλάχιστον 160.000 πολίτες και σε χρονικό διάστημα δύο μηνών 360.000 πολίτες. Στο Εφετείο Αθηνών, ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται τουλάχιστον σε 5.000 πολίτες ημερησίως (Πενταμελή, Τριμελή, Μονομελή Εφετεία ποινικών υποθέσεων, Δικαστήρια πολιτικών υποθέσεων, χορήγηση πιστοποιητικών από τη Γραμματεία κλπ.) και ο αριθμός αυτός θα ανέλθει εντός του μηνός Μαρτίου στους 100.000 πολίτες και σε δύο μήνες στους 200.000 πολίτες, ανάλογη, δε, κατάσταση επικρατεί και στα υπόλοιπα μεγάλα, κυρίως, Δικαστήρια της χώρας (Ειρηνοδικείο Αθηνών, Δικαστήρια Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Λάρισας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Καβάλας κλπ.).

Ενόψει αυτών, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων προς  διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, μεταξύ των οποίων και η αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων»    

Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης, μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ

Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών, μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ

Γρηγόρης Κομπολίτης, Ειρηνοδίκης, μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ

Μέτρα ζητούν και οι διοικητικοί δικαστές

Μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού στα διοικητικά δικαστήρια, ζητεί από τα συναρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Ειδικότερα, ζητά:

α) Να γίνει άμεσα απολύμανση όλων των χώρων των Διοικητικών Δικαστηρίων της Χώρας

β) Να διατεθούν από το Κράτος τα ενδεδειγμένα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αντισηπτικά κλπ.) στους χώρους των Διοικητικών  Δικαστηρίων της Χώρας

γ) Να χορηγηθεί πρόσθετη άδεια με πλήρεις αποδοχές στους δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους των Διοικητικών Δικαστηρίων της Χώρας σε περίπτωση που θα νοσήσουν οι ίδιοι ή ένα μέλος της οικογένειάς τους

δ) Να ληφθεί απόφαση αναστολής των εργασιών των Διοικητικών Δικαστηρίων που εδρεύουν ή μεταβαίνουν στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

        Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     Ο ΓΕΝΙΚΟΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ       

       ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΑΪΝΙΩΤΗ                                    ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΑΪΤΑΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΤΩΝ ΔΔ                                     ΕΦΕΤΗΣ ΔΔ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020, 13:49