Ρεπορτάζ: Λυδία Καραθανάση

Εικονολήπτης: Γιώργος Δαγαλάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε πέρυσι και καλύτερα. Στην αρχή ήταν η οικονομική κρίση, τα μνημόνια και η πτώχευση. Μετά ήρθαν η πανδημία και η απορρύθμιση της εφοδιαστικής αλυσίδας παγκοσμίως. Τέλος, έφτασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, για να πυροδοτήσει ένα εφιαλτικό σπιράλ ανατιμήσεων με τριψήφια ποσοστά σε όλους τους τομείς της ενέργειας. Υδρογονάνθρακες, ηλεκτρικό ρεύμα κ.λπ. Οι ανατιμήσεις ενσωματώθηκαν στις μεταφορές, αφού πρώτα είχαν ενσωματωθεί στο κόστος παραγωγής βασικών αγαθών. Η επισιτιστική κρίση λόγω Ουκρανίας και Ρωσίας ήρθε ως επακόλουθο όλων των προηγούμενων απορρυθμίσεων.

Αυτά όσον αφορά τη μεγάλη, παγκόσμια εικόνα. Ας επικεντρωθούμε, όμως, στον μέσο Έλληνα πολίτη – φορολογούμενο – εργαζόμενο ή συνταξιούχο, που είναι τελικά και το ζητούμενο. Πώς αυτός ο Έλληνας που βίωσε τρεις απανωτές κρίσεις θα περάσει και αυτόν τον σκληρό Απρίλη; Όλα δείχνουν πως αυτό θα είναι το ακριβότερο πασχαλινό τραπέζι της τελευταίας δεκαετίας.

Επισκεφθήκαμε τη Βαρβάκειο αγορά στο κέντρο της πρωτεύουσας. Πήγαμε στα σούπερ μάρκετ. Μιλήσαμε με εμπόρους και με πολίτες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε τι μας είπαν:

«Ο κόσμος περιμένει να πληρωθεί. Τις επόμενες μέρες θα ανέβει ακόμα περισσότερο η κίνηση. Το αρνί και το κατσίκι κοστίζουν εννιά με δέκα ευρώ. Πέντε ευρώ οι συκωταριές, πέντε ευρώ τα έντερα» ανέφερε στην κάμερα της «Ζούγκλας» ο πρόεδρος της Βαρβακείου, Γιώργος Ευριπιώτης.

 

 

 

«Ψώνισα λίγα πράγματα. Είναι όλα πολύ ακριβά. Και τα αυγά είναι πανάκριβα. Το αρνί είναι μέχρι 15 ευρώ. Ήθελα να πάρω συκωτάκια και δεν τα πήρα. Μου είπαν 15 ευρώ 2 κιλά συκωτάκια και δεν τα πήρα» σχολίασε στον φακό του zougla.gr μια πολίτης. 

 

 

Στα 300 ευρώ το πασχαλινό τραπέζι για μια μέση οικογένεια

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), το μέσο κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για μια 4μελή οικογένεια θα προσεγγίσει τα 300 ευρώ, ποσό απαγορευτικό για τα περισσότερα νοικοκυριά.

Ειδικότερα:

Αρνί ή κατσίκι 10 κιλά × 13 ευρώ το κιλό = 130 ευρώ

Κοκορέτσι 1, 1/5 κιλό × 13 = 19,5

Μαγειρίτσα (500 γρ. συκώτι + ζαρζαβατικά): 10 €    

Τυρί φέτα (500 γρ.): 5 €

Τυρί γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα (500 γρ.): 7 €

Μαρούλι (2 τμχ.): 1,20 €

Κρεμμύδι φρέσκο (2 τμχ.): 1 €

Άνηθος: 0,60 €

Ντομάτες (1 κιλό) = 2 €

Αγγούρια (2 τμχ.) = 1,30 €

Τζατζίκι (1 κιλό) = 3,45 €

Ψωμί (1 κιλό): 2,20 €

20 βαμμένα κόκκινα αυγά: 13,20 €

Κρασί (1,5 λίτρο): 4,5 €

10 μπύρες: 16 €

6 αναψυκτικά: 3,80 €

Φρούτα: 3 €

Γλυκά: 10 €

Κουλούρια (1 κιλό): 10,90 €

Τσουρέκι (1 κιλό): 15 €

Κάρβουνα (20 κιλά): 22 €

Επισκεφθήκαμε μεταξύ άλλων και ένα μαγαζί με λαμπάδες, έτσι ώστε να δούμε αν η αγορά τους φέτος θα είναι «εύκολη» υπόθεση για τους νονούς και τις νονές. Όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, «είναι μια δύσκολη περίοδος. Το κέντρο δεινοπαθεί. Οι λαμπάδες είναι φθηνές. Με τρία-τέσσερα ευρώ βρίσκει κανείς μια ωραία στολισμένη λαμπάδα».

 

Ανεβασμένες βρίσκουν τις τιμές οι καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ, ενώ εκφράζουν αισιοδοξία για ένα πλήρες πασχαλινό τραπέζι. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης