Αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα που μετέφερε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε πρόσφατες μελέτες που δίνουν νέα, θετικά δεδομένα για την παγκόσμια μάχη εναντίον του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον καθηγητή, εντοπίστηκε μετάλλαξη στον Covid-19 που ενδεχομένως θα οδηγήσει στην εξασθένιση ή και την εξαφάνισή του. Επίσης, ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε σε ένα πειραματικό εμβόλιο, που δοκιμάστηκε επιτυχώς κατά του κορωνοϊού σε πειραματόζωα και δίνει ελπίδες για την ανάπτυξη εμβολίου για ανθρώπους. Μάλιστα, είναι η πρώτη αναφορά που γίνεται σε μελέτη σε πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα υποψήφια εμβόλια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ο κ. Τσιόδρας δήλωσε πως μέχρι τώρα, τα δεδομένα επιβεβαιώνουν πως ο ιός δεν φαίνεται να μεταλλάσσεται πέραν του αναμενόμενου -σε σημείο που είναι σίγουρα λιγότερο από τη γρίπη.

Ακόμα, ανέφερε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως ο ιός γίνεται πιο επιθετικός ή πιο μεταδοτικός.  

Ολόκληρη η σχετική ενημέρωση του κ. Σωτήρη Τσιόδρα: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χθες είχαμε κάποιες περαιτέρω ανακοινώσεις σχετικά με μεταλλάξεις του ιού, δηλαδή αλλαγές που μπορεί να καθορίζουν τη συμπεριφορά του. Συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται στον άνθρωπο. Δεν ξέρουμε όμως πώς θα επηρεαστεί η πορεία του από αυτές τις μικροαλλαγές.

Σε μία αναφορά από της ΗΠΑ ένα στέλεχος έδειξε για πρώτη φορά μεγάλη για τον ιό απώλεια υλικού σε σημαντική περιοχή του γονιδιώματος. Μια τέτοια μετάλλαξη, θα μπορούσε να εξασθενίσει τον ιό, και παρά το γεγονός πως θα μπορούσε να διευκολύνει τη μετάδοση του ιού από ανθρώπους που νοσούν λιγότερο σοβαρά, αυτοί δεν θα νοσούσαν τόσο σοβαρά. Αυτή η μελέτη αξιολογήθηκε ως πολύ σημαντική από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, γιατί παρά το γεγονός ότι αφορά μεμονωμένο περιστατικό αντίστοιχες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εξασθένηση και τελικά εξαφάνιση του ιού SARS πριν πολλά χρόνια το 2003. Θα πρέπει όμως να περιμένουμε περαιτέρω μελέτη των γονιδιωμάτων του ιού για να δούμε αν πραγματικά συμβαίνει κάτι τέτοιο,. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα για αυτή τη μετάλλαξη.

Σε μια δεύτερη αναφορά από τις ΗΠΑ, και από την παγκόσμια πρωτοβουλία για την κοινή χρήση όλων των δεδομένων γρίπης, έγινε εκτεταμένη μελέτη των μεταλλάξεων που αφορούν το μέρος εκείνο του ιού, που του δίνει το χαρακτηριστικό του σχήμα και χρησιμοποιείται για να επιτεθεί στα κύτταρα του ανθρώπου. Όπως μελετούμε τον ιό της γρίπης μελετούμε πλέον και αυτόν τον νέο κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του. Έτσι λοιπόν έγινε ανάλυση σε περισσότερα από 7.5 χιλιάδες άτομα από  όλον τον κόσμο.

Αυτή η ομάδα εργασίας από μεγάλο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ανίχνευσε περίπου 200 μεταλλάξεις, οι οποίες συνέβαιναν κατά κανόνα σε αυτόν τον ιό. Και έδωσαν μερικά κύρια μηνύματα.

Πρώτον το μεγάλο ποσοστό της διαφοροποίησης του ιού, των αλλαγών δηλαδή του ιού, βρέθηκε στις χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον ιό. Εκεί που κυκλοφορούσε περισσότερο.

Αυτό λοιπόν σημαίνει σημαντική παγκόσμια μετάδοση στα αρχικά στάδια της επιδημίας και την απουσία αυτών των περίφημων ασθενών μηδέν, ασθενών από τους οποίους ξεκινά η επιδημία στις περισσότερες χώρες. Δηλαδή η επιδημία ξεκινά από πολλαπλά διαφορετικά σημεία εισόδου, πολλούς ασθενείς μηδέν σε κάθε χώρα. Για παράδειγμα, στο ηνωμένο Βασίλειο, η ποικιλομορφία των ιών που ανιχνεύτηκαν ήταν σχεδόν τόσο μεγάλη όσο αυτή που παρατηρήθηκε σε όλον τον κόσμο. Πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός εισήλθε στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές ανεξάρτητα, παρά μέσω κάποιου συγκεκριμένου μοναδικού περιστατικού

Δεύτερον, αναγνωρίστηκε πως ο ιός αναδύθηκε με βάση τα γενετικά δεδομένα στο τέλος του 2019.  Τα αποτελέσματα αυτά προσθέτουν περαιτέρω επιστημονικά δεδομένα, ότι είναι πολύ απίθανο ο κορωνοϊός να βρίσκεται στην κυκλοφορία στον κόσμο για πολύ πριν εντοπιστεί για πρώτη φορά σε ανθρώπους στα τέλη του 19 και πως υπάρχει ένας κοινός πρόγονος μεταξύ των κορωνοϊών, τότε ακριβώς που πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους. Ήδη μάλιστα είδαμε και δημοσιεύσεις αυτήν τη βδομάδα οι οποίες λένε ότι τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη θεωρία συνωμοσίας ότι έχει κατασκευαστεί ο ιός σε εργαστήριο.

Τρίτον, με τα μέχρι τώρα δεδομένα επιβεβαιώνεται αυτό που έως τώρα ,πιστεύουμε, πως ο ιός δεν μεταλλάσσεται πέραν του αναμενόμενου –πάντως είναι σίγουρα λιγότερο από τη γρίπη

Τέταρτον, με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο ιός γίνεται πιο επιθετικός ή πιο μεταδοτικός .  

Πέμπτον, επιβεβαιώνεται σταδιακά και είναι πολύ σημαντικό πως κάποιες περιοχές του ιού, έχουν πολύ μικρό αριθμό μεταλλάξεων δηλαδή παραμένουν σταθερές. Αυτές οι περιοχές που ο ιός παρουσιάζει τις λιγότερες αλλαγές. Αυτές οι περιοχές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για τη διαμόρφωση νέων θεραπειών και εμβολίων.

Ένα από τα εμβόλια, σε πολύ πρόσφατη γνώση, που δοκιμάζεται κατά του νέου ιού, αποδείχτηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματοζώων και η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, ένα από τα μεγαλύτερης επιστημονικής απήχησης περιοδικό στον κόσμο. Είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη σε πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα υποψήφια εμβόλια.

Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα όπως ποντίκια και πιθήκους τα οποία αφού τα μπόλιασαν με δύο διαφορετικές δόσεις, μετά τα μόλυναν με διαφορετικά είδη κορωνοϊών. Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με τη μεγάλη δόση δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ταχεία κλινική ανάπτυξη εμβολίου για ανθρώπους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης