Τη σταδιακή επανέναρξη ορισμένων δραστηριοτήτων αποφάσισε η κυβέρνηση, προκειμένου να πάρει μια ανάσα ο κόσμος που δυσκολεύεται να τηρήσει τα μέτρα ενόψει του lockdown, λόγω ψυχικής κούρασης. Η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, δεν επιτρέπει τη χαλάρωση των μέτρων και μάλιστα μία χρονική περίοδο που τα δημόσια νοσοκομεία αναφοράς έχουν καλύψει το 100% των κλινών τους από ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ την ίδια ώρα ιδιωτικές κλινικές συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Δεδομένου λοιπόν της κατάστασης, αποφασίστηκε να λειτουργήσουν ορισμένες δραστηριότητες έτσι ώστε να αλλάξει η διάθεση των πολιτών. Από σήμερα Σάββατο 20 Μαρτίου, επεκτείνεται το ωράριο κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια έως τις 9 το βράδυ. Επίσης, ανοίγουν τα πάρκα και επιτρέπεται το ψάρεμα υπό προϋποθέσεις. Τη Δευτέρα 22 Μαρτίου ανοίγουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά τα νέα μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο 20 Μαρτίου:

– Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί για όλη τη χώρα από το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021.
– Επαναλειτουργούν τα κομμωτήρια και κέντρων περιποίησης άκρων (μανικιούρ – πεντικιούρ) από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.
– Τέλεση λειτουργίας στις εκκλησίες με 1 πιστό ανά 25 τμ και όριο τους 20 πιστούς για Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.
 – Επιτρέπεται το ψάρεμα -ερασιτεχνική αλιεία- για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6 με sms στο 13033. Η ερασιτεχνική αλιεία επιτρέπεται μόνο για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους και με το απαραίτητο πιστωποιητικό έγγραφο στην περίπτωση ιδιοκτητών σκαφών, δηλαδή το Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους.
– Ανοίγουν οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού 6 και χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
 – Ανοίγουν τα δημόσια πάρκα με χρήση του κωδικού 6 και μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Στις δύο τελευταίες δραστηριότητες επιτρέπεται έως τρία άτομα, με εξαίρεση τις οικογένειες. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, όπως και η αποστολή SMS 6. Επίσης, απαγορεύεται η χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΕΣΥ: «Τουλάχιστον δύο εβδομάδες» για αποσυμπίεση της κατάστασης

Παρά την αύξηση κλινών στα νοσοκομεία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται πολύ. Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφτηκαν περισσότερες από 450 εισαγωγές. Κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 15%, ενώ ο δείκτης Rt παραμένει πάνω από το 1.

Οι ηλικίες που καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα είναι οι 40-65 και ακολουθούν οι 18-39. Σύμφωνα με τον ίδιο, το επίκεντρο της διασποράς του ιού είναι στις άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις όπου η μάσκα δεν χρησιμοποιείται από τους παρευρισκόμενους. Γι’ αυτό συνέστησε περιορισμό των επαφών και πρότεινε οι συναντήσεις να γίνονται σε ανοιχτούς και καλά αεριζόμενους χώρους.

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, παρά τα μέτρα, η Αττική έχει επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο διότι «η Αττική είναι μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή και είναι πιο εύκολη η διασπορά του ιού».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης