Ύστερα από τα αιτήματα Ελλήνων και Ισπανών, ψηφίστηκε σήμερα στη Διαχειριστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κανονισμός για το άνοιγμα της ιδιωτικής αποθεματοποίησης ελαιολάδου.
Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα, με τη διαδικασία υποβολής προσφορών, για αποθεματοποίηση συνολικής ποσότητας 100 χιλ. τόνων παρθένου ελαιολάδου, για όλες τις ελαιοπαραγωγές χώρες της Ε.Ε. Η πρώτη μερική δημοπρασία αρχίζει στις 19 Οκτωβρίου και λήγει στις 25 Οκτωβρίου του 2011 και η δεύτερη αρχίζει στις 26 Οκτωβρίου και λήγει στις 8 Νοεμβρίου του 2011.
Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Δριβελέγκας, «το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, ανεξάρτητα από το αν θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην αγορά του ελαιολάδου. Συνεπάγεται κατά κανόνα άνοδο των τιμών παραγωγού, εν όψει μάλιστα και της νέας ελαιοκομικής περιόδου, αφού θα επιτρέψει να εκτονωθεί η αγορά τουλάχιστον στην Ισπανία, όπου έχουν συσσωρευτεί αποθέματα που συμπιέζουν τις τιμές σε όλη την Ευρώπη».
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

