Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο Ηράκλειο, απέναντι στην εκκένωση της κατάληψης του «Ευαγγελισμού» από την αστυνομία την Τρίτη 22/4, καθώς το βράδυ της Τετάρτης 23/4, εκατοντάδες άτομα του αναρχικού κι αντιεξουσιαστικού χώρου, όπως και αλληλέγγυοι, συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στην καρδιά της πόλης.
Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης 22/4, περίπου 200 άτομα διαδήλωσαν κατά της εκκένωσης του κατειλημμένου κτηρίου του «Ευαγγελισμού», πορεία που ξεκίνησε ειρηνικά αλλά κατέληξε σε φθορές σε τραπεζικά ΑΤΜ και εμπορικά καταστήματα.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Ο Ευαγγελισμός δεν παραδίδεται, μάχεται».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της neakriti.gr, η πορεία εξελίχθηκε ειρηνικά και ολοκληρώθηκε πριν τις 11 το βράδυ. Εκατοντάδες άτομα, διασχίζοντας τους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου κατέληξαν, όπως και την προηγούμενη ημέρα, στην πλατεία Λιονταριών. Καθ’ όλη τη διάρκειά της ακούστηκαν συνθήματα υπέρ της διατήρησης του Ευαγγελισμού ως ελεύθερου κοινωνικού χώρου, ενώ δεν έλειψαν και συνθήματα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, αποτυπώνοντας το ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό στίγμα της κινητοποίησης.
Πιο συγκεκριμένα η πορεία ακολούθησε τη γνώριμη διαδρομή στο κέντρο του Ηρακλείου, ξεκινώντας από την πλατεία Λιονταριών και συνεχίζοντας μέσω της οδού Ίδης, της Καλοκαιρινού, του Αγίου Μηνά, της Κυρίλλου Λουκάρεως.
Η ένταση στην πόλη του Ηρακλείου πυροδοτήθηκε από την πρωινή αστυνομική επιχείρηση της Τρίτης 22/4, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 07:30, με την προσαγωγή πέντε ατόμων που βρίσκονταν εντός της κατάληψης. Το κτήριο είχε ζητηθεί να αποδεσμευτεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης ήδη από τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με δηλώσεις του πρύτανη Γιώργου Κοντάκη.
Η εξέλιξη της κατάστασης στο Ηράκλειο θα κριθεί από τις επόμενες ώρες και τις αποφάσεις των αρχών απέναντι στο κύμα κινητοποιήσεων που, όπως φαίνεται, δεν έχει πει την τελευταία του λέξη.
Θυμίζουμε πως η Κατάληψη «Ευαγγελισμού» υπάρχει από το 2002, στο πρώην κτήριο της κλινικής «Ευαγγελισμός», το οποίο ανήκει στο πανεπιστήμιο Κρήτης και μέχρι την κατάληψή του από αναρχικούς, φοιτητές και άλλα άτομα ήταν πλήρως εγκαταλελειμμένο και εστία μόλυνσης.
Η κατάληψη ήταν και παραμένει πολύ αγαπητή στην κοινωνία του Ηρακλείου και στην περιοχή που βρίσκεται, καθώς έχει διοργανώσει σε όλα αυτά τα χρόνια πλήθος πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, ενώ τα μέλη της ήταν πάντα δίπλα στη γειτονιά της κατάληψης, με τους γείτονες να έχουν εκφράσει όχι μόνο τώρα αλλά και στο παρελθόν της στήριξή τους στην κατάληψη και τα άτομα που συμμετείχαν σε αυτή.
