Πατήστε εδώ και δείτε τι γίνεται τώρα στο Σύνταγμα από την κάμερα της zougla.gr

Σε μία δεύτερη, ουσιαστικότερη και πραγματικά ριζοσπαστική  φάση διαμαρτυρίας περνούν οι νεαροί διαδηλωτές . Στόχος τους πλέον ο κατά την άποψή τους «νέος εχθρός» που δεν είναι αποκλειστικά τα ΜΑΤ  αλλά η γυάλινη οθόνη της τηλεόρασης.

Ήταν καλά οργανωμένοι. Περνούσαν από την κεντρική είσοδο ανά τετράδες, με ηρεμία και αυτοπειθαρχία. Διασκορπίστηκαν στο μεγάλο κτίριο και χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Σύνολο τριάντα άτομα. Η μία ομάδα κατευθύνθηκε στο γραφείο του Προέδρου με σκοπό να τον απομονώσει. Η δεύτερη ομάδα κατευθύνθηκε στο Control. Η τρίτη αποτελούμενη από τα νεαρότερα σε ηλικία άτομα κατευθύνθηκε στο studio.

Το video της κατάληψης

Η επιχείρηση «ΝΕΤ» εξελίχθηκε σε μία απίστευτα αποτελεσματική «μπούκα».  Τα άτομα στο control γνώριζαν τα τεχνικά ζητήματα. Ήξεραν να χειρίζονται τη μίξη ήχου και εικόνας. Η κρατική τηλεόραση «παραδόθηκε» σε λίγα μόλις λεπτά της ώρας χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Οι «εισβολείς» ήταν ευγενέστατοι. Δεν έσπρωξαν, δεν έβρισαν ,δεν έσπασαν. Ξεδίπλωσαν το πανό τους και κάλεσαν τους τηλεθεατές να αφήσουν τον καναπέ τους και να βγουν μαζί τους στους δρόμους. Η « Επιχείρηση ΝΕΤ» κράτησε λίγα λεπτά. Η επιτυχία του εγχειρήματος απόλυτη. Το ρεζίλεμα της πολιτικής ηγεσίας του τηλεοπτικού οργανισμού καταφανές. Το μήνυμα των διαμαρτυρομένων ξεκάθαρο. Ο Χρήστος Παναγόπουλος, για καιρό άνθρωπος του Προκόπη Παυλόπουλου, όπως λέγεται στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία,  από τους άσπονδους φίλους του και ορκισμένους εχθρούς του, υπέβαλε την παραίτησή του. Ως συνήθως και αυτή η παραίτηση ήταν άσφαιρη. Δεν έγινε αποδεκτή.

Μεσάνυχτα στην Θεσσαλονίκη

Έκλεψαν… τον Χριστό

Καμιά δεκαριά σκιές πλησιάζουν την τεράστια φάτνη που έχει στήσει ο Δήμος στην Πλατεία Αριστοτέλους. Οι «σκιές» συνομιλούν ψιθυριστά με τους άνδρες της δημαρχιακής  security οι οποίοι απομακρύνονται διακριτικά. Οι «σκιές» απομακρύνουν το ομοίωμα του Ιησού από τη φάτνη και τοποθετούν στη θέση του μία οθόνη τηλεόρασης. Πισωγυρίζουν, απομακρύνονται και χάνονται στο σκοτάδι και την ομίχλη της παραλίας. Οι άνδρες της security επιστρέφουν. Ο Ιησούς είναι άφαντος. Ο νέος «άρχων» της Τηλεοπτικής μας Δημοκρατίας αναπαύεται απιθωμένος στα άχυρα της φάτνης κοιτάζοντας προκλητικά τους Μάγους με τα δώρα ,τους βοσκούς και τα πρόβατα. Το μήνυμα είναι και πάλι ξεκάθαρο. Η νέα θρησκεία είναι η γυάλινη οθόνη με τα πρότυπα, τη γκλαμουριά και το lifestyle  που λανσάρει.

Κάθοδος στο Γιουσουρούμ

Νεαροί είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Αβησσυνίας στο Μοναστηράκι. Στη μέση ένας σωρός από οθόνες της τηλεόρασης.  Οι νεαροί πλησιάζουν ..βγάζουν σφυριά και αρχίζουν να σπάνε τις οθόνες. Ο ήχος είναι στριγκός, οξύς. Τα κουφάρια των γυάλινων κουτιών με ανοιγμένα τα σωθικά σκορπίζονται στην άσφαλτο. Οι κάμερες μαγνητοσκοπούν την ίδια τους την «εκτέλεση». Ο «θεός» της τηλεόρασης δεν επεμβαίνει γιατί απλά δεν υπάρχει. Οι «μικροί θεοί» της τηλεοπτικής δημοκρατίας θα σχολιάσουν το γεγονός προσπαθώντας να «παρακάμψουν» το συμβολισμό . Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Οι νεαροί διαδηλωτές «έσπασαν» το εργαλείο της καθημερινής αναπαραγωγής των κοινωνικών προτύπων που αμφισβητούν αν δεν τα σιχαίνονται.

Στον Βράχο

Από νωρίς σκαρφάλωσαν στην «Κατοικία των θεών». Κοίταξαν τα μάρμαρα αλλά δεν κοντοστάθηκαν. Άνοιξαν τα ρολά με τα πάνινα συνθήματά τους . « Αντίσταση», “Resistance”, “Resistencia”. Αντίσταση σε τι και σε ποιον, θα διερωτηθεί ο θεατής που σήκωσε το βλέμμα στον Βράχο και είδε τα πανό. Αυτοί που τα έγραψαν αναφέρονται σε όλα τα προηγούμενα. Άλλωστε η λέξη μιλά από μόνη της. Είναι μία λέξη αυτόφωτη, διαχρονική, πλήρης, ουσιαστική. Ταιριάζει τόσο στον Παρθενώνα που κοιτά απέναντι στην Αίγινα, τον Ναό της Αφαίας και κάτω στον Νότο, τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Πρόκειται για ένα ισοσκελές τρίγωνο που νίκησε το χρόνο.

Κάτω στην πόλη, οι τζαμάδες περνούν τα  κρύσταλλα στις κατεστραμμένες προθήκες και οι μπογιατζήδες βάφουν τις καμένες επιφάνειες. Τον πετροπόλεμο και τις μολότοφ διαδέχτηκαν οι συμβολισμοί, το χιούμορ, η σκληρή κριτική, η άρνηση, η αντίσταση,  το πραγματικό δηλαδή κλάμα για την πάρτη του Αλέξη και για τις χαμένες ζωές των μελλοντικών ανέργων. Ο δήθεν «διεθνής δάκτυλος» που κρύβεται πίσω από την εξέγερση των νεαρών έχει πρόσωπο, δεν είναι καθόλου διεθνής, έχει γλώσσα, μυαλό και έκφραση. Διεθνής είναι μόνον ο φόβος διότι αυτό που γίνεται στην Αθήνα μοιάζει τόσο πολύ μ’ ένα μεταδοτικό ιό όταν το βλέπεις στο μικροσκόπιο της ευρωπαϊκής μας καλοβολεμένης κοινωνίας.

Τι λένε τα διεθνή Μέσα

Η φωτογραφία της Ακρόπολης με το τεράστιο πανό έκανε το γύρο του κόσμου σε κάποια από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά διεθνή δίκτυα.   

«Η λέξη «Αντίσταση» γράφτηκε σε τέσσερις γλώσσες, πάνω σε ένα πανό, περιμετρικά του αρχαίου μνημείου που κυριεύει την ελληνική πρωτεύουσα», αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC, ενώ προσθέτει ότι με τον τρόπο αυτό οι νέοι της Ελλάδας απευθύνουν κάλεσμα σε όλη την Ευρώπη να βγει στους δρόμους.

«Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου, στην ανήσυχη, καλυμμένη με γκράφιτι περιοχή των Εξαρχείων, η οργή των διαδηλωτών δε δείχνει σημάδια υπαναχώρησης», γράφει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph αναφερόμενη στο σημερινό περιστατικό στον Ιερό Βράχο. «Το πιο διάσημο μνημείο της Ελλάδας, έγινε η σκηνή όπου εκδηλώθηκε η βαθιά πολιτική κρίση», σχολιάζει η Telegraph.

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, στην ηλεκτρονική της  έκδοση στο διαδίκτυο, μεταδίδει ακόμα και βίντεο με την εικόνα της Ακρόπολης με το ροζ πανό. «Με τη λέξη «αντίσταση» σε ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά, γερμανικά και αγγλικά, οι διαδηλωτές ζητούν μαζική προσέλευση στις κινητοποιήσεις τη 18η Δεκεμβρίου», αναφέρει το ιταλικό μέσο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης