Το ντεμπούτο του θα κάνει σήμερα το Solar Impulse, το πρώτο αεροπλάνο που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, έπειτα από έξι χρόνια ερευνών. Η παρουσίαση θα γίνει ενώπιον 800 προσκεκλημένων του Ελβετού Bertrand Piccard, ο οποίος φιλοδοξεί να κάνει το γύρο του κόσμου μ’ αυτό το επαναστατικό αεροσκάφος.
«Αν ένα αεροπλάνο είναι ικανό να πετάει μέρα και νύχτα χωρίς καύσιμα, προωθούμενο αποκλειστικά από την ενέργεια του ήλιου, ουδείς θα μπορεί στη συνέχεια να προσποιείται πως είναι αδύνατο να γίνει το ίδιο με οχήματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Piccard, που επινόησε το αεροσκάφος.
Το πρωτότυπο του Solar Impulse παρουσιάζεται σήμερα σε στρατιωτικό αεροδρόμιο του προαστίου της Ζυρίχης. Χρειάστηκαν έξι χρόνια δουλειάς από μια ομάδα 70 ανθρώπων για να κατασκευαστεί αυτό το αεροπλάνο από ίνες άνθρακα, το οποίο έχει, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, άνοιγμα φτερών όσο ένα Airbus A340 (63,40 μέτρα), αλλά το βάρος ενός αυτοκινήτου (1.600 κιλά).
Περίπου 12.000 φωτοβολταϊκά κύτταρα τοποθετήθηκαν πάνω στα φτερά του για να τροφοδοτούν τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες και μπαταρίες λιθίου βάρους 400 κιλών. Έπειτα από μια δοκιμαστική πτήση στην Ελβετία, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί ως τα τέλη του χρόνου, μια πρώτη νυκτερινή πτήση προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το 2010.
Ο στόχος είναι μέσα σε τρία χρόνια από σήμερα να πραγματοποιηθεί ο γύρος του κόσμου σε πέντε μέρες.

