Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο οποίος επιδιώκει να οδηγήσει την παράταξή του σε νέα εκλογική νίκη από το εξωτερικό εφέτος, οργάνωσε μια «εορταστική» εκδήλωση με την οποία ανακήρυξε το τέλος της προεδρικής του θητείας χθες Τετάρτη στην εξορία του στο Μπουένος Άιρες.

Ο Μοράλες ζει στην Αργεντινή, όπου του έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, μετά την παραίτησή του από την προεδρία υπό ασφυκτική πίσω τον Νοέμβριο, έπειτα από τις εκλογές στις οποίες ανακηρύχθηκε νικητής αλλά αμφισβητήθηκαν έντονα από τη συντηρητική αντιπολίτευση, που έβγαλε τους υποστηρικτές της στον δρόμο και παρέλυσε τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών του σε γήπεδο της πρωτεύουσας της Αργεντινής, ο Μοράλες επέμεινε ότι κέρδισε τις αμφισβητούμενες εκλογές του Οκτωβρίου και στάθηκε στη φιλολαϊκή πολιτική που άσκησε, ιδίως στην εθνικοποίηση σημαντικών βιομηχανικών τομέων.

«Δεν ήταν εύκολος δρόμος, όμως, πρέπει να ειπωθεί, ήταν απαραίτητος για να υπάρξει βαθιά αλλαγή», είπε ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος, που παρέμεινε στο τιμόνι της Βολιβίας για σχεδόν 14 χρόνια.

«Ευχαριστώ τους παρόντες σε αυτό το πολύ σημαντικό γεγονός, την 14η επέτειο από την ίδρυση της πολυεθνοτικής δημοκρατίας, διότι με συνόδευσαν, δεν με εγκατέλειψαν», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Κυριακή ο Μοράλες, στον οποίο έχει απαγορευθεί να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία, ονόμασε τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής του Λουίς Άρσε Κατακόρα υποψήφιο του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) για το αξίωμα του αρχηγού του κράτους και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νταβίντ Τσοκεουάνκα υποψήφιο αντιπρόεδρο ενόψει της αναμέτρησης της 3ης Μαΐου.

Οι νέες εκλογές, οι πρώτες έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες στις οποίες δεν θα είναι υποψήφιος ο πρώτος αυτόχθων που αναδείχθηκε στην προεδρία της Βολιβίας, προκηρύχθηκαν μετά την ακύρωση της αμφιλεγόμενης ψηφοφορίας που διεξήχθη πέρυσι.

Ο Μοράλες αναγκάστηκε να παραιτηθεί τη 10η Νοεμβρίου, μετά τη στάση μονάδων των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και την απαίτηση του επικεφαλής του στρατού να εγκαταλείψει την εξουσία, έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων της δεξιάς αντιπολίτευσης και αφού ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) έκανε λόγο για σοβαρές παρατυπίες στις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου. Ο Μοράλες, ο οποίος διαψεύδει ότι έγινε νοθεία στις εκλογές, καταγγέλλει ότι πρακτικά ανατράπηκε με πραξικόπημα.

Προχθές Τρίτη το Κογκρέσο της Βολιβίας αποδέχθηκε, επικυρώνοντας επίσημα, την παραίτηση του Μοράλες και του αντιπροέδρου του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης