Εξερράγη το ηφαίστειο της Αίτνας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018, 17:09
Εξερράγη το ηφαίστειο της Αίτνας
Το ψηλότερο και πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, η Αίτνα, εξερράγη σήμερα, με αποτέλεσμα να υψωθεί μια τεράστια στήλη τέφρας στον ουρανό και οι αρχές να κλείσουν το αεροδρόμιο της Κατάνιας στις ανατολικές ακτές της Σικελίας.

Περί τις 130 μικρές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στο ηφαίστειο πριν και μετά την έκρηξη, από τις 10.00 το πρωί ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας, η μεγαλύτερη δόνηση είχε μέγεθος 4 βαθμών.


Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν τραυματίες.

Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου, ύψους 3.330 μέτρων, σημειώθηκε το 1992. Αίσθηση είχε προκαλέσει τον περασμένο Οκτώβριο η προειδοποίηση Ιταλών και Γερμανών ερευνητών του Κέντρου Ωκεάνιων Ερευνών Geomar Helmholtz του Κιέλου, που μελετούν την Αίτνα, ότι «γλιστρά» αργά (με ρυθμό περίπου 2-3 εκατοστά ετησίως) προς τη θάλασσα.


Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί μελλοντικά να επιταχυνθεί και να οδηγήσει σε μαζική κατάρρευση της νοτιοανατολικής πλευράς του προκαλώντας ένα επικίνδυνο τσουνάμι που θα πλήξει τις παράκτιες περιοχές στη δυτική Ελλάδα.


Διαβάστε επίσης:Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018, 18:16