Παρά τις εκκλήσεις του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν να παραμείνει στους κόλπους της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τελικά δεν απεφεύχθη το προσωρινό, έστω διαζύγιο μεταξύ της παραδοσιακής ευρωπαϊκής παρατάξης και της υπερδεξιάς με ακροδεξιές εκφάνσεις πολιτικής, που ακολουθεί η Βουδαπέστη.

Δεν είναι μόνο το προσφυγικό που δηλητηρίασε τις σχέσεις Ουγγαρίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι η προσπάθεια επικυριαρχίας του Βίκτορ Όρμπαν στη δικαιοσύνη, οι συνταγματικές αλλαγές που επέβαλε αλλά και η κοινωνική πολιτική που ακολουθεί, που ανάγκασαν του ευρωπαίους πρώην πολιτικούς του φίλους να απομακρυνθούν από αυτόν δύο μήνες πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Τελικά, οι ευρωπαίοι κεντροδεξιοί προτίμησαν μια προσωρινή διακοπή σχέσεων από ένα οριστικό διαζύγιο ελπίζοντας προφανώς πως ο Βίκτορ Όρμπαν θα αλλάξει μυαλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διατηρούνται έτσι τα προσχήματα αφού επί της ουσίας δεν είναι μόνο ο Βίκτορ Όρμπαν που σέρνει το κάρο της ακροδεξιάς εκδοχής αλλά είναι και η κυβέρνηση της Πολωνίας καθώς και η νέα πολιτική ηγεσία της Τσεχίας που δεν χάνουν ευκαιρία να τορπιλίσουν την ευρωπαϊκή άποψη και θέση για τη συνταγματική νομιμότητα των ευρωπαϊκών δημοκρατιών.

Η απόφαση για την αναστολή της συμμετοχής του Fidesz, του κόμματος που ηγείται ο Ούγγρος πρωθυπουργός, στις τάξεις του πανευρωπαϊκού συνασπισμού ήρθε μετά από ψηφοφορία των μέλων του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, στην οποία 190 μέλη τάχθηκαν υπέρ της αναστολής και τρία κατά.

Η αναστολή της συμμετοχής θα έχει άμεση ισχύ και θα εφαρμοστεί μέχρι νεοτέρας. Η αναστολή συνεπάγεται ότι το κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν δεν θα συμμετέχει σε καμία συνάντηση του ΕΛΚ, δε θα έχει δικαιώματα ψήφου και δε θα έχει δικαίωμα να προτείνει υποψηφίους για θέσεις στα θεσμικά όργανα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η απόφαση σημαίνει: καμία συμμετοχή του Fidesz στις συναντήσεις του κόμματος, αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου και των προτάσεων περί υποψηφίων», δήλωσε ο Ντόλ σε tweet του.

Ο Όρμπαν δήλωσε ότι συνεχίζει να στηρίζει την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν, παρά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι κανένας δεν μπορεί να θέσει το κόμμα του εκτός του ΕΛΚ, δηλώνοντας ότι συμφώνησε στην αναστολή των δικαιωμάτων του Fidesz.

Η ηγεσία του ΕΛΚ είχε προειδοποιήσει τον Ορμπαν και το κόμμα του σχετικά με παραβιάσεις των κανονισμών του ΕΛΚ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης