Η Hanaa Hamash, ζωγράφος από την Γάζα, αναγκάσθηκε να καταφύγει πλέον στην Τουρκία από τις δυσκολίες στην αναζήτηση εργασίας στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Όπως δήλωσε στο Al-Monitor, η πτυχιούχος Καλών Τεχνών, από το Πανεπιστήμιο Al-Aqsa, ξεκίνησε την καλλιτεχνική της καριέρα το 2007, και έχει στο ενεργητικό της παρουσία σε εκθέσεις στις ΗΠΑ, Ουκρανία, Αίγυπτο και Τουρκία, αλλά τελικά αναγκάσθηκε να ξενιτευθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλές είναι οι νεαρές Παλαιστίνιες ζωγράφοι που αυτοσχεδιάζουν διακοσμώντας το διαχωριστικό «Τείχος του Αίσχους», που κατασκεύασαν οι Ισραηλινοί για να εμποδίσουν την πρόσβαση στους παράνομους εποικισμούς τους στα κατεχόμενα εδάφη.

Στον σχεδιασμό των γκράφιτι, που ενοχλούν ιδιαίτερα – λόγω των συνθημάτων που τα συνοδεύουν- τις ισραηλινές αρχές, έχουν καταφύγει και πολλές φοιτήτριες που αναζητούν εργασία χωρίς αποτέλεσμα.
Η αυτοσχέδια τέχνη έτσι έχει αποκτήσει έναν ακόμη τρόπο διαμαρτυρίας των Παλαιστίνιων που δεν έχουν πολλούς τρόπους να διαμαρτυρηθούν και για τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της ισραηλινής κατοχής των εδαφών τους και τις δυσκολίες – λόγω του Τείχους – να πάνε στις περιουσίες τους.

Η Hoda Hourani, ερασιτέχνης ζωγράφος από την γειτονιά Zahra στην Γάζα, δήλωσε στο Al-Monitor πως ζωγράφιζε από παιδί, και τώρα σπουδάζει με την βοήθεια της οικογένειάς της Αρχιτεκτονική στο Ισλαμικό πανεπιστήμιο της Γάζας, επειδή γνωρίζει πως η πώληση έργων τέχνης δεν μπορεί να θρέψει τον καλλιτέχνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να προσθέσει πως η καριέρα στην Τέχνη είναι περισσότερο δύσκολη για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες.

Η «διακόσμηση» του Τείχους «απαγορεύεται»

Πρόσφατο επεισόδιο που αποδεικνύει πόσο ενοχλούνται οι ισραηλινές αρχές από της ‘διακόσμηση’ του διαχωριστικού Τείχους, είναι η σύλληψη δύο Ιταλών καλλιτεχνών γκράφιτι, καθώς ζωγράφιζαν το πορτρέτο της φυλακισμένης (τότε ακόμη) 17χρονης Παλαιστίνιας Ahed Tamimi, λίγες ημέρες πριν την απελευθέρωσή της.

Ισραηλινός αστυνομικός εκπρόσωπος είχε αρνηθεί να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την σύλληψη εκείνη.

Τη σύλληψη των Ιταλών καλλιτεχνών, μαζί με Παλαιστίνιο που τους συνόδευε, είχε αποκαλύψει στο Twitter η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλσιστίνης.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης