Ένοπλη επίθεση σε δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022, 19:08
Ένοπλη επίθεση σε δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό

Επιδρομή ενόπλων σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής  σε ελληνόκτητα  τάνκερ στον Περσικό Κόλπο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πρώτο τάνκερ με την επωνυμία «Delta Poseidon» της ναυτιλιακής εταιρίας «Delta Tankers» ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Δ. Διαμαντίδη, ταξίδευε στον Περσικό Κόλπο με προορισμό τους Αγίους Θεοδώρους που βρίσκονται τα διυλιστήρια της Motor Oil.

To πλοίο αναχώρησε από το λιμάνι  Αλ Μπάσραχ και την ώρα της επίθεσης ταξίδευε με μέση ταχύτητα  12,5 κόμβων.  Το δεύτερο δεξαμενόπλοιο είναι το «Prudent Warrior», της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και  το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είναι σε ανοιχτή γραμμή για να συντονίσουν τις κινήσεις τους. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η επιδρομή μπορεί να αποτελεί και αντίποινα για την κατάσχεση  στην Κάρυστο ρωσικού πλοίου που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στο «Delta» βρίσκονταν 25 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων οι δύο είναι Έλληνες, και στο «Warrior» βρίσκονταν 23 άτομα πλήρωμα εκ των οποίων 8 είναι Έλληνες και ένας Κύπριος.

Η απόβαση στο «Delta Poseidon» έγινε με ελικόπτερο από το οποίο κατέβηκαν επτά ένοπλοι, ενώ αντίστοιχη ήταν και η απόβαση με επτά ενόπλους στο πλοίο «Prudent Warrior».

Mέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί εφικτό να υπάρξει επικοινωνία του υπουργείου Εξωτερικών ή του Εμπορικής Ναυτιλίας με τα πλοία.

Έντονο διάβημα της Αθήνας στην Τεχεράνη

«Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας» διαμηνύει η Αθήνα στην Τεχεράνη, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.  

Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία».

Η είδηση για το πρώτο ρεσάλτο όπως μεταδώθηκε από το ΟPEN:

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022, 21:41