Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) προσέφυγε η Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας, την οποία κατηγορεί ότι διεξήγαγε «επιχειρήσεις στοχευμένων δολοφονιών εναντίον φερόμενων αντιπάλων», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το ΕΔΔΑ.

Σύμφωνα με την προσφυγή, που κατατέθηκε την Παρασκευή (19/2), οι δολοφονίες διαπράχθηκαν «στη Ρωσία και στο έδαφος άλλων χωρών, περιλαμβανομένων μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκτός μιας κατάστασης ένοπλης σύγκρουσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η προσφυγή είναι η ένατη που καταθέτει το Κίεβο εναντίον της Μόσχας, με τέσσερις από αυτές να εξετάζονται από το δικαστικό σκέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλη του οποίου είναι η Ουκρανία και η Ρωσία.

Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί επίσης τη Ρωσία ότι «δεν διεξήγαγε έρευνες γι΄ αυτές τις επιχειρήσεις δολοφονίας» και ότι «οργάνωσε επιχειρήσεις απόκρυψης με σκοπό να βάλει εμπόδια στις προσπάθειες για τον εντοπισμό των υπευθύνων», συνεχίζει το Δικαστήριο χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις για τις δολοφονίες αυτές.

Το Κίεβο επικαλείται ως εκ τούτου παραβίαση των όρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το «δικαίωμα στη ζωή», προσθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπόλοιπες διακρατικές προσφυγές, τις οποίες κατέθεσε το Κίεβο εναντίον της Μόσχας και οι οποίες εξετάζονται, αφορούν «τα γεγονότα που συνέβησαν στην ανατολική Ουκρανία, περιλαμβανομένης της συντριβής της πτήσης MH17 της Malaysian Airways, που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 2014», «πολλές παραβιάσεις της Συνθήκης» στην Κριμαία, καθώς και «ναυτικό συμβάν που έλαβε χώρα στα στενά του Κερτς το 2018 και οδήγησε στη σύλληψη τριών σκαφών του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού και των πληρωμάτων τους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης