Με μια ιστορική αποχή για τα γαλλικά πολιτικά πράγματα, της τάξης του 54%, οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν έδωσαν στον Εμανουέλ Μακρόν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Με 246 έδρες σε σύνολο 577, ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι πλέον αναγκασμένος να προχωρήσει σε συμμαχίες με πολιτικούς σχηματισμούς του κέντρου και της κεντροδεξιάς προκειμένου να σχηματίσει βιώσιμη διακυβέρνηση ή ακόμα και να συζητήσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με την αριστερά. Αυτό το ενδεχόμενο είναι βέβαια το λιγότερο πιθανό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την Μαρίν Λεπέν, την πρόεδρο του ακροδεξιού κόμματος, τα πράγματα είναι ίσως θετικότερα αφού για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες το κόμμα της καταφέρνει να κερδίσει 89 έδρες στη Βουλή. 

Όλα δείχνουν πως η Γαλλία εισέρχεται σε μια περίοδο αχαρτογράφητη, όπου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν οφείλει να ελιχθεί μεταξύ αριστεράς και δεξιάς προκειμένου να επιβιώσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε νωρίτερα ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός FR2 η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη «Ensemble» λαμβάνει 224 έδρες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Η αριστερή πολιτική παράταξη «Nupes» του Ζαν Λικ Μελανσόν λαμβάνει 149 έδρες, η παράταξη της ακροδεξιάς Μαριν Λεπέν 89 ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι 78 έδρες σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Η τέταρτη εκλογική διαδικασία μέσα σε δύο μήνες σημαδεύτηκε από την αποχή που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 53,5-54%, αυξημένη κατά μία μονάδα σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο.

 

 

Ζαν-Λυκ Μελανσόν: Η αριστερά πέτυχε τον στόχο της

«Εντελώς απροσδόκητη και πρωτόγνωρη κατάσταση» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, μιλώντας σε υποστηρικτές της αριστερής συμμαχίας NUPES.

Ο Μελανσόν τόνισε ότι η παράταξή του πέτυχε τον στόχο της, να στερήσει από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Είναι πάνω απ’ όλα η εκλογική ήττα του Μακρόν», πρόσθεσε.

Η NUPES εκτιμάται ότι θα εκλέξει 150-200 βουλευτές και θα είναι η μεγαλύτερη παράταξη της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση. Για την αριστερά, που κατέβηκε ενωμένη στις εκλογές έπειτα από πολλές δεκαετίες, η επιτυχία αυτή είναι γλυκόπικρη, αφού δεν κατάφερε τον εκπεφρασμένο στόχο της, τη «συγκατοίκηση» με τον Μακρόν, όπως φιλοδοξούσε.

 

 

Η Μαρίν Λεπέν θέλει να ενώσει τους Γάλλους «πατριώτες»

Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσε απόψε ότι θα επιδιώξει να ενώσει όλους τους «πατριώτες» όχι μόνο από τη δεξιά αλλά και από την αριστερά, μετά την αναπάντεχη αύξηση της δύναμης του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές.

«Ο λαός αποφάσισε να στείλει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του Εθνικού Συναγερμού στην Εθνοσυνέλευση. Η ομάδα αυτή θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του κόμματός μας. Πετύχαμε τους στόχους μας: να καταστήσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο της μειοψηφίας, χωρίς έλεγχο της εξουσίας», είπε.

Η Λεπέν υποσχέθηκε ότι το κόμμα της θα ασκεί «σκληρή» αντιπολίτευση αλλά ταυτόχρονα «υπεύθυνη» και θα σέβεται τους θεσμούς.

Η ίδια η Λεπέν εκλέγεται βουλευτής στην περιφέρεια Ενέν-Μπομόν.

 

 

«Είναι λιγότερο απ’ ό,τι ελπίζαμε»

«Οι έδρες είναι λιγότερες από όσες ελπίζαμε» υποστήριξε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ, μιλώντας στο πρώτο δίκτυο της γαλλικής κρατικής τηλεόρασης.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά δεν θέλω να κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου. Οι έδρες, είναι λιγότερες από όσες ελπίζαμε. Οι Γάλλοι δεν μας έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία. Είναι μια ανήκουστη κατάσταση που θα μας υποχρεώσει να υπερβούμε τις βεβαιότητές μας και τους διχασμούς μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στα «μετριοπαθή» κόμματα θα απευθυνθεί ο Μακρόν

Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αφού η παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στον σημερινό, δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», είπε η Ολιβιά Γκρεγκουάρ.

Δεν εκλέγεται η υπουργός Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν

Η υπουργός Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν εκτιμάται ότι θα χάσει την έδρα της στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 2 TV, επικαλούμενο εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων.

Κατά παράδοση, οι υπουργοί που δεν καταφέρνουν να εκλεγούν, καλούνται να παραιτηθούν από την κυβέρνηση.

Δεν εκλέγονται ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών

Ο Ρισάρ Φεράν, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και στενός σύμμαχος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, παραδέχτηκε ότι ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές απέναντι στην υποψήφια της αριστερής συμμαχίας.

«Μόλις έμαθα τα αποτελέσματα που δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι του 6ου διαμερίσματος του Φινιστέρ επέλεξαν να εκλέξουν την αντίπαλό μου», τη Μελανί Τομέν, είπε στους δημοσιογράφους ο Φεράν.

Ο Κριστόφ Καστανέρ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε επίσης ότι δεν εκλέγεται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης