Μόνον το 20% των εγκλωβισμένων σε ερείπια μετά από σεισμό επιβιώνουν από τις 48 έως τις 72 ώρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου. Μετά τις 72 ώρες ο χρόνος μετρά ανάποδα και κάθε λεπτό που περνά αφαιρεί ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων. Τα στοιχεία αυτά είναι καταγεγραμμένα στις επίσημες διεθνείς στατιστικές που συνοδεύουν τις μελέτες  πάνω στις φυσικές καταστροφές.

Στην Νότιο Τουρκία και την Βόρεια Συρία έχουν ήδη περάσει οι πρώτες 72 ώρες μετά τους δύο γιγαντιαίους σεισμούς των 7,8 και 7,5 Ρίχτερ.  Ήδη για την Συρία τουλάχιστον υπολογίζεται από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που επιχειρούν στο πεδίο , πως πάνω από 184.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.  Μιλάμε για μία εκτίμηση που αφορά έναν πολύ μεγάλο αριθμό  επιζώντων που έχουν εγκλωβιστεί. Οι προοπτικές εφεξής για την διάσωση αυτών των ανθρώπων μειώνονται δραματικά  όταν μάλιστα επί τόπου, στη Βόρεια Συρία δεν έχουν ακόμη φθάσει οργανωμένα και εξοπλισμένα συνεργεία διάσωσης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε live τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων: 

 

Στην Τουρκία η κατάσταση είναι εξίσου τραγική. Αργά την Τετάρτη τα πρώτα συνεργεία κατάφεραν να προσεγγίσουν τις περιοχές του Καχραμάνμαράς. Μαζί τους και ένας απεσταλμένος του βρετανικού Guardian. Η περιγραφή  των πρώτων εικόνων που αντίκρισαν αυτοί οι άνθρωποι είναι συγκλονιστική. Τα σπίτια ισοπεδωμένα, οι δρόμοι κατεστραμμένοι, παντού διάσπαρτα ανθρώπινα μέλη και από τα χαλάσματα αναδύεται ήδη η χαρακτηριστική οσμή του θανάτου.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν ακόμη στην επαρχία της Μαλάτιας και όχι μόνον περιοχές που δεν έχει ακόμη πατήσει ανθρώπου πόδι μετά τον σεισμό. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς έχει συμβεί σε αυτές τις απομονωμένες περιοχές.  Στην σεισμική ζώνη ζουν περί τα 15 εκατομμύρια ψυχές. Μόνον στην Τουρκία. Χώρια στη Συρία. Αστικά κέντρα όπως η Αντιόχεια, η Αλεξανδρέττα, η Γκαζιαντέμπ, το Καχραμάνμαράς, είναι ημικατεστραμμένα. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των απεσταλμένων των μεγάλων διεθνών ΜΜΕ η ώρα της αλήθειας θα σημάνει την στιγμή που επίσημα θα κηρυχθεί η λήξη των επιχειρήσεων διάσωσης. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές αυτή η στιγμή θα είναι 48 ώρες μετά από το μεσημέρι της Πέμπτης. Όλα δείχνουν ωστόσο πώς ο απολογισμός των θυμάτων σε 48 ώρες από σήμερα Πέμπτη μεσημέρι θα είναι τραγικά διογκωμένος. Θα ξεπερνά τους αριθμούς  θυμάτων προηγούμενων σεισμών αυτού και του προηγούμενου αιώνα. Ίσως το μέγεθος αυτής της καταστροφής κατά τους ειδικούς να λειτουργήσει κομβικά για τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στο σύνολο της Εγγύς Ανατολής.  

Οργή , πόνος και κριτικές κατά της κυβέρνησης και του Ερντογάν

Οι ανταποκριτές της «La Repubblica» Γκαμπριέλα Κολαρούσο (στα Άδανα) και Κοράντο Ζουνίνο (στο  Νουρντάγκι), μεταφέρουν ότι «η οργή αυξάνεται στα Άδανα και στις άλλες πόλεις που επλήγησαν από μια άνευ προηγουμένου καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας».  Αποδέκτης των αντιδράσεων στα Άδανα έγινε ο τούρκος υπουργός Γεωργίας και Δασοκομίας, Βαχίτ Κιρισκί. «Πού ήσουν όσο πηγαίναμε στην κόλαση; Γιατί δεν κάνεις κάτι; Φύγε!» του φώναξε μια ομάδα σεισμόπληκτων κατοίκων. «Μας άφησαν να πεθάνουμε» φώναζε μια γυναίκα στην κάμερα τοπικού τηλεοπτικού σταθμού. Άνθρωποι σκάβουν κάτω από τα ερείπια με γυμνά χέρια. Μια γυναίκα που άκουσε τον αδερφό της να ζητά βοήθεια είπε στη Repubblica: «Ήταν 25 άτομα μόνο σε αυτό το κτίριο, προσπάθησα να καλέσω την AFAD (την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών) αλλά δεν ήρθε κανείς». Πολλοί εκφράζουν την οργή τους στο Διαδίκτυο διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική αντίδραση.  «Το τίμημα στις εκλογές για τον Ερντογάν ενδέχεται να είναι μεγάλο, διότι την ώρα που οι διασώστες εργάζονται ακούραστα, τα προβλήματα του κρατικού συστήματος είναι εμφανή γύρω από τα ερείπια», σχολίασε η ιταλική εφημερίδα.  Ο πρόεδρος της Ένωσης Αρχιτεκτόνων Αδάνων, Σεντάτ Γκιούλ, ανέφερε: «Τα κτήρια που κατασκευάστηκαν πριν από την αντισεισμική νομοθεσία του 2002 δεν είχαν αρκετά σίδερα, χάλυβα και σκυρόδεμα στη βάση, και κυρίως υψώθηκαν χωρίς την επίβλεψη της κυβέρνησης και της τοπικής αρχής, πριν από το 2000, με υλικά κακής ποιότητας».  Παρότι η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει πάνω από 10.000 άτομα για την παροχή βοήθειας, «οι κακοί δρόμοι, ο δύσκολος συντονισμός των προσπαθειών και η έλλειψη κατάλληλων μέσων μεταφοράς εμποδίζουν τις επιχειρήσεις», σχολιάζουν οι ιταλοί ανταποκριτές.  Στο Χατάι, μια τουρκική περιοχή στα σύνορα με τη Συρία, ο σεισμός κατέστρεψε δεκάδες κυβερνητικά κτήρια, συμπεριλαμβανομένου εκείνου της τοπικής Πολιτικής Προστασίας, AFAD. Το κενό κάλυψαν Ιταλοί  και Έλληνες διασώστες. «Στην περιοχή έφτασαν 21 έλληνες διασώστες: η έμπρακτη αλληλεγγύη της Αθήνας, που άφησε στην άκρη τις πολιτικές εντάσεις με την Αγκυρα», σημείωσε η La Repubblica.

Όπως ανέφερε ρεπορτάζ της Washington Post (WP), «στο Νουρντάγκι, μια πόλη 40.000 κατοίκων, οι νεκροί ήταν παρατημένοι σε μια γραμμή έξω από το νοσοκομείο, τυλιγμένοι σε σακούλες ή κουβέρτες, επειδή το νεκροτομείο ήταν γεμάτο».  «Κανένας δεν ήρθε να μας βοηθήσει», ανέφερε ένας από τους σεισμόπληκτους στον ανταποκριτή της WP, Καρίμ Φαχίμ, ο οποίος βρέθηκε στην πόλη, που έχει σχεδόν ισοπεδωθεί από τον σεισμό. Ο δημοσιογράφος περιέγραψε ορισμένες από τις εικόνες που αντίκρισε με τον εξής τρόπο: «Σε ορισμένα σημεία του Νουρντάγκι η καταστροφή ήταν τόσο ολοκληρωτική που ήταν δύσκολο να διακρίνει κανείς πού τελείωναν τα ερείπια ενός κτιρίου και πού άρχιζαν τα ερείπια ενός άλλου. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, πολυώροφα κτίρια παραμένουν όρθια, αλλά με ξηλωμένους τους τοίχους, αποκαλύπτοντας  τακτοποιημένα δωμάτια με φυτά εσωτερικού χώρου, πολύχρωμους καναπέδες και λευκές κουρτίνες να ανεμίζουν»…

Η ελληνική ΕΜΑΚ παλεύει νυχθημερόν στην Αντιόχεια

Για τεράστια καταστροφή μίλησε ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής, Αθανάσιος Μπαλάφας, ο οποίος περιέγραψε όσα έχουν ζήσει οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ που επιχειρούν στη γειτονική χώρα και έχουν ανασύρει ζωντανούς πέντε ανθρώπους.

Στους περισσότερους σεισμούς, εξήγησε, τα σωστικά συνεργεία μένουν σε κάποιο τομέα για κάποιες ώρες ή το πολύ για ένα 24ωρο. Στην περίπτωση του σεισμού στην Τουρκία η ελληνική ομάδα έχει μείνει επί δυόμισι ημέρες σε ένα οικοδομικό τετράγωνο. «Έχουμε ανασύρει πέντε ζωντανούς και πέντε νεκρούς από τα συντρίμμια. Δυστυχώς έχουμε αφήσει νεκρά άτομα στα συντρίμμια». 

 

 

«Με βάση το πρωτόκολλο σε μια τέτοια καταστροφή δεν μπορείς – αν και δεν είναι δόκιμος ο όρος – να “ξοδεύεις” χρόνο για νεκρό όταν δίπλα σου έχεις φωνές που καλούν σε βοήθεια» εξήγησε ο κ. Μπαλάφας και πρόσθεσε: «Στους νεκρούς δουλέψαμε γιατί πίσω τους υπήρχαν ζωντανοί. Σε αυτές τις ώρες πρέπει να αποφασίσουμε για ζωή και θάνατο με τα στοιχεία που έχουμε εκείνη τη στιγμή στη διάθεσή μας. Υπάρχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, ένα εργαλείο που αφορά τους διασώστες για το πώς θα αποφασίσουν το ένα ή το άλλο».

Η ελληνική ομάδα διάσωσης αποτελείται από 36 πυροσβέστες οκτώ άτομα του ΕΚΑΒ, τρεις γιατρούς και πέντε άτομα παραϊατρικό προσωπικό συν τον διευθυντή του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα. «Σε κοντινή απόσταση από εμάς δουλεύουν 10 ομάδες ενώ συνολικά στο πεδίο είναι 88 ομάδες στις οποίες θα προστεθούν άλλες 14 που κινούνται και θα είναι τις επόμενες ώρες στην Τουρκία» είπε ο κ. Μπαλάφας.

Συμπλήρωσε δε ότι την διοίκηση έχει αναλάβει η ολλανδική ομάδα «γιατί είναι μεγαλύτερη σε αριθμό. Όλο αυτό ελέγχεται ως ομπρέλα από την AFAD από την αντίστοιχη τουρκική υπηρεσία η οποία είχε σοβαρή προβλήματα στο να το διαχειριστεί. Από προσωπική πείρα σας λέω ότι είναι εξαίρετοι στη δουλειά τους, πολύ καλά εκπαιδευμένοι, έχουμε συνυπάρξει αλλά το περιβάλλον αυτό είναι χαοτικό και δεν νομίζω ότι κάποιος θα μπορούσε να τα είχε πάει καλύτερα».

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες διασώστες «είναι οι επικοινωνίες. Η ομάδα έχει δορυφορικά τηλέφωνα, αρκετοί έχουν ανοιχτά κινητά και δυνατότητα για δεδομένα αλλά αυτό συχνά πυκνά διακόπτεται. Είχαμε προβλήματα με τις μετακινήσεις μας, μας βοήθησε αρκετά η AFAD. Τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα τείνουν σε μια καθημερινότητα».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης