Σε ρήξη ήρθαν η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η πρώτη αποφάσισε να μη μετάσχει στην αποψινή μεταξύ τους συνάντηση, μετά την «αντεπίθεση» του διευθύνοντος συμβούλου της, Pascal Soriot, σχετικά με τις κατηγορίες ότι η εταιρεία «δεν τήρησε τα υπεσχημένα αναφορικά με τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με πηγές από την ΕΕ, αξιωματούχοι της Κομισιόν εξακολουθούν να απαιτούν από τον βρετανο-σουηδικό φαρμακευτικό κολοσσό να εξηγήσει σαφώς γιατί μείωσε τον αριθμό των δόσεων του εμβολίου που επρόκειτο να στείλει σε κράτη μέλη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Pascal Soriot σε συνέντευξή του το βράδυ της Τρίτης επέμεινε ότι η AstraZeneca «δεν έχει συμβατικές υποχρεώσεις προς την Ε.Ε.» και ότι ως εταιρεία πραγματοποιούν την «καλύτερη προσπάθεια» για να ανταποκριθούν στην παροχή του εμβολίου.

Με βάση πληροφορίες, η εταιρεία θα εξηγήσει γραπτώς στην υπεύθυνη της Κομισιόν για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, τον λόγο για τον οποίο αναγκάζεται να περικόψει κατά 60% την παροχή των εμβολίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του, το μέλος της Επιτροπής Εμπορίου της Ε.Ε. Bernd Lange ζητάει να δημοσιοποιηθεί το συμβόλαιο μεταξύ της εταιρείας και της Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι ισχυρίζεται ο CEO της εταιρείας

Συγκεκριμένα, ο CEO της AstraZeneca επισήμανε ότι το συμβόλαιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάστηκε με το σκεπτικό ότι η εταιρεία και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είχαν ήδη δεσμευτεί να παραδώσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο 100 εκατομμύρια δόσεις. Η συμφωνία με την Ε.Ε. για 400 εκατομμύρια δόσεις υπογράφηκε τρεις μήνες αργότερα, με την Ένωση να ζητάει την παράδοσή τους ταυτόχρονα με το Ηνωμένο Βασίλειο. «Απαντήσαμε ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, αλλά δεν μπορούμε να αναλάβουμε συμβατική δέσμευση, επειδή είμαστε τρεις μήνες πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο» τόνισε ο κ. Soriot.

Υπογράμμισε επίσης ότι η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ως όρο ότι τα εμβόλια που παράγονται εκεί θα διοχετεύονται κατά προτεραιότητα στους πολίτες της χώρας. Στη συμφωνία με την Ε.Ε. αναφέρεται ότι οι βρετανικές μονάδες παραγωγής του εμβολίου θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δεύτερο χρόνο, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο «θα έχει φτάσει σε επαρκή αριθμό εμβολιασμών».

Τέλος, ο CEO της AstraZeneca είπε ότι, χάρη στο τρίμηνο προβάδισμα που είχε το Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται πιο αποτελεσματικά η μαζική παραγωγή του εμβολίου και να παράγονται τριπλάσιες δόσεις, σε σχέση με τις μονάδες παραγωγής που βρίσκονται σε άλλες χώρες.  «Είναι κακή τύχη, δεν υπάρχει κάτι μυστηριώδες σε αυτή την υπόθεση» σχολίασε ο κ. Soriot.

Η Sanofi θα παραγάγει εμβόλια των Pfizer-BioNTech

Εν τω μεταξύ, η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi θα παραγάγει το εμβόλιο κατά της Covid-19 των ανταγωνιστών της Pfizer-BioNTech κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο, κάτι που γίνεται «για πρώτη φορά» στον τομέα της φαρμακευτικής βιομηχανίας, δήλωσε σήμερα ο Ολιβιέ Μποζιγιό, επικεφαλής της εταιρείας στη Γαλλία, στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, υπεραμυνόμενος παράλληλα της στρατηγικής του ομίλου.

Η Sanofi ανέφερε τη συγκεκριμένη εξέλιξη σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το πρωί, αφού είχε κάνει την αποκάλυψη σε μια συνέντευξη χθες, Τρίτη, ότι θα δώσει στον αμερικανικό όμιλο Pfizer και στη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech πρόσβαση στις γραμμές παραγωγής της από το καλοκαίρι του 2021. Οι παραγωγοί του εγκεκριμένου κατά της Covid-19 εμβολίου συναντούν πράγματι δυσκολίες στην παραγωγή του σε πολύ μεγάλη κλίμακα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Sanofi «θα αναλάβει τα τελευταία στάδια της παρασκευής ώστε να παρασχεθούν περισσότερες από 125 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή.

Η παραγωγή για έναν ανταγωνιστή «είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά», υπογράμμισε σήμερα ο Ολιβιέ Μποζιγιό μιλώντας στο RTL και πρόσθεσε πως «το διακύβευμα δεν είναι καθόλου οικονομικό, αλλά αφορά τη δυνατότητα διανομής τους το ταχύτερο δυνατό».

Ο Μποζιγιό υπεραμύνθηκε, εξάλλου, των στρατηγικών επιλογών της εταιρείας του, η οποία έχει επικριθεί έντονα για την καθυστέρηση στην παραγωγή του κυριότερου υποψήφιου εμβολίου της κατά του νέου κορωνοϊού.

«Η Moderna και η BioNTech έκαναν αυτή την επιλογή (της καινοτόμας τεχνολογίας του αγγελιαφόρου RNA) επειδή επίσης ήταν η μοναδική τεχνολογία που είχαν. Εμείς είχαμε πολλές επιλογές. Επιλέξαμε κάτι το οποίο θα ελέγχαμε» είπε αναφερόμενος στο εμβόλιο που χρησιμοποιεί την τεχνολογία ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης, το οποίο αναπτύσσει από κοινού με τη βρετανική GSK.

Όμως αυτό το εμβόλιο, που είχε αρχικά ανακοινωθεί για το καλοκαίρι του 2021, συνάντησε εμπόδια έπειτα από απογοητευτικές κλινικές δοκιμές. «Θα έρθει μέχρι το τέλος του έτους. Αναμένουμε ότι θα έχουμε μια πολύ καλή αποτελεσματικότητα» πρόσθεσε ο Μποζιγιό.

«Θα διερευνήσουμε επίσης την αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού στα νέα στελέχη του ιού» διευκρίνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης