Η κυβέρνηση του Ισημερινού χαρακτήρισε το Σαββατοκύριακο απόπειρα «αποσταθεροποίησης» έκθεση του κοινοβουλίου που εισηγείται να κινηθεί διαδικασία παύσης του προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο για τη φερόμενη εμπλοκή του σε υπόθεση διαφθοράς.

Η Βουλή διενεργεί έρευνα σε βάρος του αρχηγού του κράτους μετά την αποκάλυψη ειδησεογραφικού ιστότοπου για την ύπαρξη φερόμενου δικτύου διαφθοράς σε δημόσιες επιχειρήσεις, με επικεφαλής κουνιάδο του κ. Λάσο, τον Ντανίλο Καρέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιπολίτευση θεωρεί πως ο κ. Λάσο ήταν ενήμερος για την ύπαρξη του κυκλώματος και δεν έκανε τίποτε για να το σταματήσει.

Πρόκειται «για προφανή προσπάθεια αποσταθεροποίησης», υπογράμμισε ο υπουργός Προεδρίας Χένρι Κουκαλόν.

Ο ίδιος ο πρόεδρος έκρινε μέσω Twitter ότι η έκθεση, που εγκρίθηκε με 104 ψήφους υπέρ από τις 137 του σώματος, «στερείται λογικής, αποδεικτικής και νομικής βάσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την έγκριση της έκθεσης, ο κ. Λάσο ζήτησε από την εισαγγελία να «διενεργήσει όλες τις σχετικές έρευνες» με επιστολή του, προσθέτοντας πως το κείμενο που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο περιέχει κατηγορίες «ασύνδετες μεταξύ τους για υποτιθέμενες πράξεις διαφθοράς».

Η ψηφοφορία επί της έκθεσης δεν συνεπάγεται αυτόματα την έναρξη διαδικασίας παύσης του προέδρου. Για αυτό, θα χρειαστεί να υποβληθεί επίσημο αίτημα, με τις υπογραφές 46 βουλευτών, με άλλα λόγια του ενός τρίτου των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας του Ισημερινού.

Το αίτημα θα πρέπει κατόπιν να εξεταστεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, καθώς χρειάζεται το δικό του πράσινο φως ώστε να συζητηθεί στην ολομέλεια. Απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (92 ψήφοι) προκειμένου να εγκριθεί από τη Βουλή η παύση του αρχηγού του κράτους από τα καθήκοντά του.

Σε μια πρώτη προσπάθεια να παυθεί και να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη ο κ. Λάσο από πλευράς του κοινοβουλίου, τον Ιούνιο του 2022, η αντιπολίτευση δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης