Για Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), οι οποίοι βρίσκονται σε ιστορικό δημοσκοπικό χαμηλό, εξαντλείται ο χρόνος για αλλαγή τάσης πριν από τις γενικές εκλογές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ.

«Εάν υπάρχει ακόμα μια τελευταία ευκαιρία να αντιστραφεί η τάση, αυτή είναι αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Ζέντερ στο Γερμανικό Πρακτορείο ειδήσεων (dpa) στο Μόναχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κοινός υποψήφιος καγκελάριος Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU) Άρμιν Λάσετ αναμένεται και αυτός στη Νυρεμβέργη για το συνέδριο του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) το οπίο ξεκινά το Σάββατο. Για τον Zέντερ είναι σαφές ότι οι εκλογές μπορούν να κερδηθούν μόνο εάν συνεργαστούν τα δύο αδελφά κόμματα: «Δεν είναι η ώρα να βαθμολογήσουμε το στυλ τώρα. Όλοι πρέπει να συνεργαστούμε. Οι εκλογές αυτές αφορούν τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γερμανία ».

Ο γενικός γραμματέας του CSU Μάρκους Μπλούμε, συνέδεσε όμως έμμεσα σε σημερινή του συνέντευξη στο περιοδικό «Spiegel» τις κακές δημοσκοπήσεις με τον Λάσετ. «Φυσικά τα πράγματα θα ήταν καλύτερα εάν υποψήφιος καγκελάριος ήταν ο Μάρκους Ζέντερ. Τώρα όμως δεν έχει νόημα να θεωρούμε εκ των υστέρων ότι έχουμε δίκιο, αλλά να κάνουμε τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές την ισχυρότερη δύναμη. Σε αυτό το στόχο πρέπει να στοιχηθούμε».

Ο Ζέντερ τόνισε για άλλη μια φορά ότι φοβάται πως στην Γερμανία, με έναν αριστερό συνασπισμό με επικεφαλής το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), η κατάσταση θα επιδεινωθεί για τη μεσαία τάξη, για τις οικογένειες και τα παντρεμένα ζευγάρια. «Επαπειλούνται υψηλότερα χρέη και λιγότερη ασφάλεια», τόνισε στο dpa.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τις κακές δημοσκοπήσεις ο Ζέντερ εξακολουθεί να θεωρεί πως οι εκλογές μπορούν να κερδηθούν εάν τα κοινωνικά ζητήματα μπουν σε πρώτο πλάνο: «Πρέπει να κάνουμε σαφές ότι είμαστε κοντά στους απλούς πολίτες, στις μικρές επιχειρήσεις, στους αυτοαπασχολούμενους, τους τεχνίτες, αλλά και σε εκείνους οι οποίοι στις μεγάλες πόλεις έχουν προβλήματα με τα ενοίκια, τα έξοδα περίθαλψης ή τις συντάξεις, για παράδειγμα. Χρειαζόμαστε μια επιθετική προεκλογική καμπάνια για σημαντικά μεγαλύτερο επίδομα στέγασης στις περιοχές όπου τα ενοίκια είναι υψηλά, προκειμένου να καταστήσουμε τη στέγαση προσιτή. Το SPD μιλά μεν για κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά η αλήθεια είναι ότι εκτός από τον κατώτατο μισθό, δεν έχει σοβαρό κοινωνικό πρόγραμμα».

«Το καλοκαίρι πίστευα ότι μια αριστερή συμμαχία ήταν απίθανη, αλλά τώρα είναι ξεκάθαρο: Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και η Αριστερά θέλουν ο ένας τον άλλον. Αυτό σημαίνει υψηλότερους φόρους, περισσότερα δημόσιο χρέος και αποδυναμωμένες ένοπλες δυνάμεις. Αφού ο Όλαφ Σολτς είπε ότι θέλει οπωσδήποτε να κυβερνήσει χωρίς τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές, αυτό σημαίνει ότι για το SPD αποκλείεται επίσης ένας μεγάλος συνασπισμός. Επομένως απομένουν μόνο δύο επιλογές: Σύμπραξη Σοσιαλδημοκρατών με Πράσινους ή και Φιλελεύθερους ή μια αριστερή κυβέρνηση».

«Ζούμε σε έντονες εποχές – και γι ‘αυτό τα συναισθήματά μας είναι έντονα. Η κρίση του κορονοϊού δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί οριστικά, ξεκινά μια κλιματική κρίση και η διεθνής ασφάλεια είναι μάλλον ασταθής. Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιείται μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές αντιμετωπίζουν μια μεγάλη πρόκληση».

Ο Ζέντερ είχε ήδη δηλώσει πριν από μήνες ότι σε περίπτωση εκλογικής ήττας, τα δύο αδελφά κόμματα θα βρεθούν προ μιας εκ βάθρων διαδικασίας ανανέωσης. Ο Βαυαρός πολιτικός δεν θέλησε τότε να πει τι μπορεί να σημαίνει αυτό συγκεκριμένα για το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU). Για το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα (CSU), όμως είπε στο dpa ότι« βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ανανέωσης. Πρόκειται όμως για μια διαδικασία που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης