Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη ότι ενίοτε φοράει προστατευτική μάσκα, όταν το απαιτούν οι συνθήκες, πρόσθεσε όμως πως δεν σκοπεύει να το κάνει μπροστά στους δημοσιογράφους, για να μην τους «δώσει την ικανοποίηση» να τον δουν με αυτή.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Υψηλάντη, στην πολιτεία Μίσιγκαν, όπου περιηγήθηκε σε εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford που επαναλειτουργεί, εν μέσω της πανδημίας, για να κατασκευάσει μηχανικούς αναπνευστήρες και μέσα ατομικής προστασίας, ο ένοικος του Λευκού Οίκου ρωτήθηκε γιατί δεν φόραγε μάσκα, όπως τα στελέχη της εταιρείας που τον ξεναγούσαν κατά την περιήγησή του στην εγκατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φόραγα μία προηγουμένως. Φόραγα μία εκεί πίσω. Αλλά δεν ήθελα να δώσω στους δημοσιογράφους την ικανοποίηση να το δουν», απάντησε σαρκαστικά ο Αμερικανός πρόεδρος. Λίγο αργότερα, επέδειξε στους δημοσιογράφους τη μάσκα του, χωρίς να τη βάλει. «Μου αρέσει πολύ. Ειλικρινά, νομίζω είμαι πιο ωραίος με τη μάσκα», αστειεύτηκε.

Ο Τραμπ αψηφά συστηματικά συστάσεις των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) προς τους Αμερικανούς για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, ειδικά ως προς τη χρήση μάσκας και γαντιών και την αποφυγή στενών επαφών. Το έκανε και στο εργοστάσιο της Φορντ, παρότι η εταιρεία έχει ξεκαθαρίσει πως η πολιτική της ορίζει ότι όλοι οι επισκέπτες πρέπει να φορούν μάσκα.

Ερωτηθείς εάν ειπώθηκε στον Τραμπ πως είναι αποδεκτό να μη φορέσει μάσκα στο εργοστάσιο, ο Μπιλ Φορντ, εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, απάντησε «από εκείνον εξαρτάται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε αργότερα, η Φορντ διαβεβαίωσε πως ο πρόεδρός της «ενεθάρρυνε» τον αρχηγό του κράτους να φορέσει μάσκα, πράγμα που ο Τραμπ έκανε αρχικά, ενόσω του παρουσιάζονταν μερικά διθέσια αυτοκίνητα GT, προτού τη βγάλει για το υπόλοιπο της επίσκεψης.

Ο Τραμπ, ο οποίος θα διεκδικήσει νέα θητεία στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, καλεί τις πολιτείες να χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού προκειμένου η αμερικανική οικονομία, που έχει υποστεί σκληρά χτυπήματα, να ανακάμψει, παρότι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι αν τα μέτρα αρθούν πρόωρα, ελλοχεύει κίνδυνος δεύτερου κύματος μολύνσεων.

Η Δημοκρατική κυβερνήτρια του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ — κατά ορισμένους αναλυτές θα μπορούσε να είναι η υποψήφια αντιπρόεδρος του Τζο Μπάιντεν — βρέθηκε αντιμέτωπη με διαδηλώσεις για τα μέτρα περιορισμού που επέβαλε. Ο Τραμπ ενεθάρρυνε τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της πολιτείας εναντίον των μέτρων της Γουίτμερ.

Η κυβερνήτρια, αντιμέτωπη ταυτόχρονα με καταστροφικές πλημμύρες, αποφάσισε χθες να αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα.

Την Τετάρτη, ο Τραμπ απείλησε να αναστείλει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση προς το Μίσιγκαν, εξαιτίας των σχεδίων της Γουίτμερ να επεκτείνει τη δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές επιστολικά, κάτι που ο Ρεπουμπλικάνος υποστήριξε, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη, πως σκοπό έχει να γίνει νοθεία. Αργότερα φάνηκε να υπαναχωρεί από την απειλή. Όμως στο εργοστάσιο, την επανέλαβε. «Η ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου είναι συνυφασμένη με απάτες και παρατυπίες», είπε. Μολαταύτα, υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει βοήθεια στο Μίσιγκαν μετά την υποχώρηση φραγμάτων στο Μίσιγκαν, που προκάλεσε πλημμύρες με αποτέλεσμα να εκτοπιστούν χιλιάδες κάτοικοι της πόλης Μίντλαντ.

Η Γουίτμερ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απειλή του Τραμπ σε δηλώσεις της στο CBS, την ώρα που εκτυλίσσεται, όπως το έθεσε, «εθνική καταστροφή».

Ο Τραμπ εξάλλου διαβεβαίωσε χθες πως αναμένει τα CDC να επιτρέψουν την επαναλειτουργία χώρων λατρείας άμεσα. Ο Ρεπουμπλικάνος, η πολιτική βάση του οποίου συμπεριλαμβάνει χιλιάδες ευαγγελικούς χριστιανούς, διατρανώνει πως θέλει να ξανανοίξουν οι εκκλησίες.

Ο Τραμπ κέρδισε στο Μίσιγκαν στις εκλογές του 2016· ήταν ο πρώτος Ρεπουμπλικάνος που το κατάφερε από το 1988.

Ακόμη, ο Τραμπ, που αδημονεί να ξαναρχίσει την προεκλογική του εκστρατεία, είπε πως θέλει συγκεντρώσεις σε ανοικτούς χώρους. «Πρέπει να ξαναρχίσουμε τις συγκεντρώσεις», πράγμα που «νομίζω θα γίνει σύντομα», σημείωσε. Πέντε μήνες και κάτι πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Τραμπ βρίσκεται πολύ πίσω από τον Μπάιντεν, κατά δημοσκοπήσεις.

Κατά τον ένοικο του Λευκού Οίκου, θα μπορούσαν να γίνουν συγκεντρώσεις στη Φλόριντα, ή στη Τζόρτζια, «σε όποια ανοίξει πρώτη». «Θα μπορούσαμε να κάνουμε μεγάλες συγκεντρώσεις σε ανοικτούς χώρους ή να περιμένουμε να ανοίξουν κάποια από τα στάδια. Είναι απίστευτο πόσοι πολλοί μας ζητούν να ξαναρχίσουμε τις συγκεντρώσεις», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το επαπειλούμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο Τραμπ ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να δώσει εντολή να επιβληθεί lockdown σε εθνικό επίπεδο σε τέτοια περίπτωση. «Θα σβήσουμε τις φωτιές. Δεν θα κλείσουμε την οικονομία. Θα κλείσουμε τις φωτιές», επέμεινε. «Το μόνιμο lockdown δεν είναι στρατηγική για ένα υγιές κράτος ή μια υγιή χώρα. Η χώρα μας δεν φτιάχτηκε για να την κλειδώνουμε μέσα», συνέχισε. «Το μόνιμο lockdown θα οδηγούσε σε καταστροφή για τη δημόσια υγεία. Για να προστατεύσουμε την υγεία του κόσμου πρέπει η οικονομία μας να λειτουργεί», έκρινε.

Αργότερα, ο Τραμπ γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι έδωσε εντολή η αμερικανική σημαία να κυματίζει μεσίστια για τρεις ημέρες, σε ένδειξη τιμής στη μνήμη των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι ΗΠΑ θρηνούν μακράν τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως εξαιτίας του COVID-19 — πάνω από 94.000, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, Xinhua

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης