Ο  Γερμανός υπουργός εσωτερικών Χόρστ Ζέεχοφερ με εισήγησή του τονίζει την αναγκαιότητα μιας νέας διαχείρισης του προσφυγικού. Τη νέα φιλοσοφία παρουσίασε εχθές σε σύσκεψη στο Μόναχο με ομολόγους του από τις πέντε μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε.

Ο ίδιος εκτιμά πως ο Κανονισμός του Δουβλίνου εδώ και ένα μεγάλο διάστημα δε λειτουργεί σωστά και γι΄αυτό δε μπορεί να  αποτελέσει βάση για μια μελλοντική πολιτική ασύλου της Ε.Ε. Στην εν λόγω σύσκεψη ο κ. Ζέεχοφερ παρουσίασε την κεντρική ιδέα στους υπουργούς Εσωτερικών από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Πολωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το  σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού έρχεται σε αντίθεση με τον Κανονισμό του Δουβλίνου

Οι διαδικασίες ασύλου της Ε.Ε. αν και ξεκινούν από τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά της σύνορα θα ολοκληρώνονται σε άλλα κράτη της Ε.Ε.. Βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου, στον παρόντα χρόνο, ισχύει ότι αρμόδιες για ολοκλήρωση της διαδικασίας παροχής ασύλου είναι οι χώρες πρώτης εισόδου στην Ε.Ε. (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα). Στις προαναφερθείσες χώρες θα  εξετάζεται και θα αποφασίζεται -στη βάση ενιαίων ευρωπαϊκών κριτηρίων- αν κάποιος δικαιούται την παροχή προστασίας στην Ε.Ε.

Οι μη δικαιούχοι ασύλου θα επαναπροωθούνται με την αρωγή της Frontex στις χώρες προέλευσης. Στον αντίποδα αιτούντες άσυλο με την προοπτική να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες θα προωθούνται στη συνέχεια στα κράτη μέλη της Ε.Ε. που θα είναι θετικά προσκείμενα να τους δεχτούν. Εκεί, θα κρίνεται οριστικά το αίτημα ασύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος του κ. Ζέεχοφερ είναι να προετοιμαστεί, ως τη Γερμανική Προεδρεία της Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2020, ένα σχέδιο πρότασης προκειμένου να αντικαταστήσει αυτό του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Στήριξη του Ζέεχοφερ από τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο

Τη στήριξή του για την πρόταση Ζέεχοφερ εξέφρασε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη του Μονάχου ενώ χαρακτήρισε το Γερμανό υπουργό Εσωτερικών «πρακτικό πολιτικό».

«Πλάτες» στον κ. Ζέεχοφερ  παρέχουν και οι Σοσιαλδημοκράτες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κ.Ο. για θέματα μετανάστευσης  Λαρς Καστελούτσι, το κόμμα του υποστηρίζει ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου με διαδικασίες στα εξωτερικά σύνορα, απ’ όπου θα γίνεται τόσο η κατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη της Ε.Ε. αλλά και η απέλαση εκείνων των οποίων θα απορρίπτεται το αίτημα για την παροχή ασύλου.

Δριμύτατη κριτική άσκησε η γερμανική οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Pro Asyl

Ο διευθυντής της Pro Asyl  κ.  Γκύντερ Μπούργκχαρντ αναφέρει πως τα σχέδια του υπουργού Εσωτερικών «αναιρούν το κράτος δικαίου». Οι αιτούντες ασύλου στα σύνορα θα διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να μην έχουν νομική εκπροσώπηση και ούτε να μπορούν να προσφύγουν μετά από αρνητικές διοικητικές αποφάσεις σε δικαστήρια.

Με πληροφορίες της D.W.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης