Ο Άσαντ πολιορκεί τους Τούρκους στο Ιντλίμπ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019, 13:06
Ο Άσαντ πολιορκεί τους Τούρκους στο Ιντλίμπ

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ελέγχουν 12 στρατιωτικά παρατηρητήρια στην περιοχή Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία. Εδώ και μία εβδομάδα ρωσικές μονάδες καθώς και δυνάμεις του συριακού στρατού που ελέγχονται από τη Δαμασκό έχουν ανατρέψει τα δεδομένα και έχουν εισβάλει στον θύλακα απωθώντας τους τζιχαντιστές.

Η Τουρκία επιχείρησε να ανεφοδιάσει τους συμμάχους της τζιχαντιστές στην περιοχή με μία φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων η οποία μετέφερε μεγάλο αριθμό αντιαρματικών πυραύλων καθώς και μία ομάδα μαχητών της τζιχάντ. 

Η φάλαγγα αυτή ακινητοποιήθηκε μετά την επίθεση ρωσικών Σουχόι-35, σε συνδυασμό με πυρά πυροβολικού από τις δυνάμεις του προέδρου Άσαντ. Σκοτώθηκε ο αρχηγός της ομάδας των τζιχαντιστών, ενώ η τουρκική φάλαγγα αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει και να επιστρέψει σε ασφαλή εδάφη που ελέγχονται από τις τουρκικές δυνάμεις. 

Το τουρκικό επιτελείο επιχείρησε εκ νέου να κάνει αισθητή την παρουσία του στην περιοχή στέλνοντας τουρκικά F-16 τα οποία ωστόσο αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πάραυτα στα αεροδρόμιά τους στη νότιο Τουρκία, αφού αναχαιτίστηκαν από ρωσικά Σουχόι, αλλά και εγκλωβίστηκαν από τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-300 και S-400 που οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει στη βορειοδυτική Συρία.

Τα αμέσως προηγούμενα 24ωρα ο ρωσικός στρατός του προέδρου Άσαντ προωθήθηκε στον θύλακα του Ιντλίμπ με αποτέλεσμα να τελούν υπό καθεστώς πολιορκίας τα νοτιότερα τουρκικά φυλάκια από τα 12 που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή.

Η κατάσταση είναι έκρυθμη και ως φαίνεται οι τουρκικές στρατιωτικές μονάδες δεν είναι σε θέση να κινηθούν ή να αντιδράσουν δεδομένης της έντονης παρουσίας των Ρώσων στην περιοχή. 

Δείτε το βίντεο από τη νυχτερινή μάχη για την κατάληψη της πόλης Khan Shaykhun της Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, από τον Εθνικό Συριακό Στρατό με την αεροπορική και επίγεια υποστήριξη των Ρωσικών δυνάμεων:

 

 

Έτσι διαμορφώνεται το εξής πολύπλοκο σχήμα. Οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν σοβαρό ζήτημα με τους Ρώσους και τους καθεστωτικούς Σύρους στα δυτικά του Ευφράτη (Ιντλίμπ) αλλά και στα ανατολικά, όπου είναι ισχυρή η στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών. Ο θύλακας των τζιχαντιστών που είναι ενεργός σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή βρίσκεται υπό πρωτοφανή πίεση και σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές είναι έτοιμος να καταρρεύσει. Αυτοί οι τζιχαντιστές ωστόσο, είναι οι διαχρονικοί σύμμαχοι της Άγκυρας στην περιοχή. Η τουρκική ηγεσία βρίσκεται ενώπιον ενός πρωτοφανούς και πολύπλοκου διλήμματος, αφού όποια κι αν είναι η αντίδραση της Άγκυρας, θα έχει να αντιμετωπίσει Αμερικανούς, Ρώσους και Σύρους ταυτόχρονα.

 

Όμως, το σημαντικότερο πρόβλημα για την Τουρκία είναι η παρουσία των κουρδικών δυνάμεων YPG που καιροφυλαχτούν στην ευρύτερη αυτή περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας ανατολικά και δυτικά του Ευφράτη. Με λίγα λόγια, αδιέξοδο. 

Η selfie των Σύρων στρατιωτών που πολιορκούν τα τουρκικά φυλάκια, είναι η απόδειξη του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η Τουρκία τα τελευταία 24ωρα.  

Η πολιορκία

«Οι δυνάμεις του καθεστώτος περικυκλώνουν το τουρκικό παρατηρητήριο στο Μόρεκ αφού κατέλαβαν τις άλλες τοποθεσίες αυτού του θυλάκου» που βρίσκεται ανάμεσα στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Όπως μετέδωσε εξάλλου το κρατικό συριακό τηλεοπτικό δίκτυο Ιχμπαρίγια TV, ο συριακός στρατός έχει περικυκλώσει κωμοπόλεις στην ύπαιθρο της Χάμα και ασκεί «ασφυκτική πολιορκία».

Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν περισσότερα από δέκα υψώματα και επεξέτειναν τον έλεγχό τους στον κύριο αυτοκινητόδρομο που υπάρχει στην περιοχή, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο που μετέδιδε ζωντανά από τη γειτονική πόλη Χαν Σεϊχούν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μεγάλο μέρος της περιοχής, που βρισκόταν εδώ και χρόνια υπό τον έλεγχο των ανταρτών, βρίσκεται τώρα είτε υπό τον έλεγχο του στρατού είτε μέσα στην ακτίνα πυρός του.

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Ερντογάν 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν σήμερα, στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης, να «εντείνουν τις κοινές προσπάθειές τους» στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου ο υποστηριζόμενος από τη Μόσχα συριακός στρατός προωθείται απέναντι στους τζιχαντιστές και τους αντάρτες, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Η συνδιάλεξη πραγματοποιήθηκε καθώς η προώθηση του συριακού στρατού, που περικύκλωσε σήμερα ένα παρατηρητήριο του τουρκικού στρατού κοντά στην επαρχία Ιντλίμπ, προκαλεί φόβους για εντάσεις επί του πεδίου ανάμεσα στη Μόσχα, που υποστηρίζει το καθεστώς, και την Άγκυρα, που υποστηρίζει τους αντάρτες.

Οι δύο αρχηγοί κρατών συμφώνησαν να «εντείνουν τις κοινές προσπάθειες με σκοπό την εκκαθάριση της τρομοκρατικής απειλής», ανέφερε σε ανακοίνωση το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Πούτιν, ο Ερντογάν είπε πως «οι παραβιάσεις από το καθεστώς της κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ και οι επιθέσεις του άνοιξαν τον δρόμο σε μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση».

«Οι επιθέσεις αυτές εμποδίζουν τις προσπάθειες επίλυσης (της σύγκρουσης) στη Συρία και συνιστούν μια σοβαρή απειλή εναντίον της εθνικής ασφάλειας της χώρας μας», πρόσθεσε.

Οι εξελίξεις στη Συρία θα βρίσκονται στο επίκεντρο μιας συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, τριών χωρών που διαδραματίζουν κύριο ρόλο στη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα από το 2011.

Έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες σχεδόν καθημερινών βομβαρδισμών εναντίον της επαρχίας Ιντλίμπ και γειτονικών περιοχών όπου κυριαρχούν οι τζιχαντιστές, το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, υποστηριζόμενο από τους Ρώσους συμμάχους του, ξεκίνησε στις 8 Αυγούστου την προώθηση επί του εδάφους.

Εξάλλου ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει ένα παρατηρητήριο που βρίσκεται στη βορειοδυτική Συρία και το οποίο περικυκλώθηκε από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, κοντά στην επαρχία Ιντλίμπ.

«Δεν είμαστε εκεί πέρα επειδή δεν μπορούμε να φύγουμε, αλλά επειδή δεν θέλουμε να φύγουμε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επισκέπτεται τον Λίβανο, διαβεβαιώνοντας πως οι Τούρκοι στρατιώτες δεν είναι «απομονωμένοι».

Χθες και σήμερα, φιλοκαθεστωτικές δυνάμεις ανακατέλαβαν πολλές κοινότητες ανάμεσα στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα, μεταξύ των οποίων το Μόρεκ, όπου βρίσκεται το παρατηρητήριο του τουρκικού στρατού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

«Οι δυνάμεις του καθεστώτος αναπτύχθηκαν στο Μόρεκ και σε όλο το βόρειο τμήμα της επαρχίας Χάμα, χωρίς να καταλάβουν το παρατηρητήριο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Όμως «το παρατηρητήριο έχει περικυκλωθεί, και για τους (Τούρκους) στρατιώτες δεν υπάρχει δυνατή διέξοδος» παρά περνώντας μέσα από τα εδάφη που ελέγχονται πλέον από το καθεστώς, είπε.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν αναπτυχθεί σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από το παρατηρητήριο, σύμφωνα με το OSDH. Δεν είναι σαφές στο στάδιο αυτό ποιες είναι οι προθέσεις τους.

Στη Δαμασκό, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana επιβεβαίωσε πως ο συριακός στρατός πήρε τον έλεγχο πολλών χωριών της Χάμα, μεταξύ των οποίων το Μόρεκ και το Καφρ Ζίτα.

«Ναι υπάρχουν συγκρούσεις στην περιοχή της Ιντλίμπ. Οι δυνάμεις του καθεστώτος πραγματοποιούν ενέργειες γύρω από το δικό μας παρατηρητήριο», παραδέχθηκε ο Τσαβούσογλου, διευκρινίζοντας πως το θέμα συζητήθηκε με το Ιράν και τη Ρωσία, δύο συμμάχους του συριακού καθεστώτος.

Όμως «τα παρατηρητήριά μας δεν είναι απομονωμένα. Κανείς δεν μπορεί να απομονώσει τις δυνάμεις ή τους στρατιώτες μας», είπε.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019, 17:19