Ο Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ δήλωσε χθες Τετάρτη ότι δεν θα συμμετάσχει «σε καμία περίπτωση» στη Σύνοδο της Αμερικής, η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στις ΗΠΑ, που έχουν αφήσει να εννοηθεί πως δεν θα τον προσκαλέσουν.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα συμμετάσχω σε καμία περίπτωση», ανέφερε ο κ. Ντίας-Κανέλ μέσω Twitter, εξαίροντας μολαταύτα «τη θαρραλέα και αξιοπρεπή στάση των χωρών που εναντιώθηκαν στους αποκλεισμούς» από τη σύνοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την ώρα, η Ουάσινγκτον δεν έχει δημοσιοποιήσει τον οριστικό κατάλογο των προσκεκλημένων στη Σύνοδο της Αμερικής, που θα διεξαχθεί από την 6η ως τη 10η Ιουνίου στο Λος Άντζελες.

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν είχε αφήσει να εννοηθεί πως η Κούβα, η Νικαράγουα και η Βενεζουέλα δεν επρόκειτο να προσκληθούν, διότι «δεν σέβονται» τις αρχές του Διαμερικανικού Δημοκρατικού Χάρτη, που τέθηκε σε ισχύ το 2001.

Είχε αναφέρει τον Ιανουάριο πως «η δέσμευση υπέρ της δημοκρατίας» αποτελούσε κριτήριο «κλειδί» για το εάν κάποιος ηγέτης επρόκειτο «να προσκληθεί ή όχι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας, ο Ντανιέλ Ορτέγα, έκανε επίσης γνωστό τη 18η Μαΐου πως «δεν τον ενδιαφέρει» να συμμετάσχει στη σύνοδο.

Οι πρόεδροι του Μεξικού, της Βολιβίας, της Γουατεμάλας, της Ονδούρας, καθώς και αρκετών χωρών της Καραϊβικής, ανακοίνωσαν πως δεν θα πάνε στη Σύνοδο της Αμερικής αν δεν προσκληθούν όλες οι χώρες. Η Αργεντινή και η Χιλή ζήτησαν να μην αποκλειστεί καμία χώρα.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, από την πλευρά του επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του χθες Τετάρτη, διευκρινίζοντας πως με την ευκαιρία θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης