Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε μέσω twitter πως θα βγει από το νοσοκομείο στις 6:30 το απόγευμα (22.30 π.μ. ώρα Ελλάδας). «Μην φοβάστε τον Covid», έγραψε ο Τραμπ, μεταξύ άλλων.

Λίγο αργότερα, στις 22.13 ώρα Ελλάδας περίπου, επιβεβαιώθηκε πως ο πρόεδρος Τραμπ παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο, μέσω της ενημέρωσης του γιατρού του Λευκού Οίκου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες το απόγευμα, ο πρόεδρος έλαβε την τρίτη δόση της ρεμδεσιβίρης, δήλωσαν οι γιατροί, που επισήμαναν πως ο πρόεδρος δεν έχει αποφύγει πλήρως τον κίνδυνο, ωστόσο έχουν περάσει περισσότερες από 72 ώρες από την τελευταία φορά που παρουσίασε πυρετό, ενώ και οι εκτιμήσεις των ειδικών υποστηρίζουν την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο με ασφάλεια, όπου θα παρακολουθείται συνεχώς από γιατρούς παγκόσμιας φήμης. 

«Τις τελευταίες 24 ώρες ο πρόεδρος συνέχισε να βελτιώνεται», δήλωσε ο γιατρός του Λευκού Οίκου, Σον Κόνλεϊ και πρόσθεσε ότι ο Τραμπ θα λάβει μια άλλη δόση ρεμδεσιβίρης και «τότε σκοπεύουμε να τον πάμε σπίτι».

Ο Κόνλεϊ αρνήθηκε να πει πότε ο πρόεδρος είχε το τελευταίο αρνητικό τεστ κορωνοϊού, όταν ερωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους.

Ο γιατρός του Λευκού Οίκου, στη μέσηΗ ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ για το εξιτήριο ήρθε στο twitter λίγη ώρα πριν από τη νέα ενημέρωση του γιατρού του Λευκού Οίκου για την πορεία της υγείας του προέδρου. 

Συγκεκριμένα, ο γιατρός του Λευκού Οίκου, Σον Κόνλεϊ ,ήταν προγραμματισμένο να προβεί στις 22:00 ώρα Ελλάδας σε νέα ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα λάβει εξιτήριο λίγο πριν από τις 21.40 ώρα Ελλάδας.

«Η υγεία του συνεχίζει να βελτιώνεται», δήλωσε νωρίτερα ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους, σημειώνοντας ότι η απόφαση για πιθανό εξιτήριο από το νοσοκομείο θα ληφθεί «αργότερα σήμερα Δευτέρα».

Η ανάρτηση του προέδρου Τραμπ αναφέρει τα εξής: 

«Θα φύγω σήμερα από το μεγάλο Ιατρικό Κέντρο Ουόλτερ Ριντ στις 6:30 μ.μ. Αισθάνομαι πολύ καλά! Μην φοβάστε τον Covid. Μην τον αφήσετε να κυριαρχήσει στη ζωή σας. Έχουμε αναπτύξει, κάτω από τη διοίκηση του Τραμπ, μερικά πραγματικά σπουδαία φάρμακα και γνώσεις. Νιώθω καλύτερα από ό,τι πριν από 20 χρόνια!»

Δείτε την ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ:

Ερωτηθείς γιατί ο Τραμπ πηγαίνει στο σπίτι του αφού άρχισε τη θεραπεία με δεξαμεθαζόνη, ο γιατρός Σον Κόνλεϊ είπε «Στέλνουμε ασθενείς στο σπίτι με φάρμακα συνεχώς, στην πραγματικότητα χθες το απόγευμα πιθανότατα πληρούσε τις περισσότερες από τις απαιτήσεις για να πάρει εξιτήριο».

Πώς είναι οτιδήποτε από όλα αυτά ασφαλές; ρώτησε δημοσιογράφος, αναφερόμενος στη διαβόητη βόλτα του Τραμπ την Κυριακή και στην επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.

Ο Κόνλεϊ είπε: «Ο πρόεδρος περιβάλλεται από ιατρικό και προσωπικό ασφαλείας για μέρες φορώντας πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό. Και χθες οι πράκτορες μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ βρίσκονταν στο ίδιο επίπεδο προστασίας, για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο γιατρός Μπράιαν Γκαριμπάλντι συνομιλεί με δημοσιογράφους«Η ιατρική ομάδα έχει κάνει συστάσεις για το πώς να εκτελεί με ασφάλεια τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο, όπου αρκετοί βοηθοί έχουν διαγνωστεί με τον ιό», είπε.

Ερωτηθείς για την ψυχική κατάσταση του προέδρου, ο Κόνλεϊ επεσήμανε τα tweets του προέδρου και τα βίντεο που έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο ως απόδειξη ότι τα πάει καλά. «Επέστρεψε», είπε ο γιατρός. «Ο πρόεδρος υπήρξε υποδειγματικός ασθενής κατά τη διάρκεια της παραμονής του εδώ», δήλωσε ο Κόνλεϊ, επιμένοντας ότι ο Τραμπ δεν πίεσε για να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Στις ΗΠΑ έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του Covid-19 σχεδόν 210.000 άνθρωποι. Ο Τραμπ έχει υποβληθεί σε θεραπεία στο Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Ουόλτερ Ριντ από την Παρασκευή το απόγευμα. Παράλληλα, σήμερα Δευτέρα έγινε γνωστό πως η γραμματέας Τύπου του  Λευκού Οίκου, Kayleigh McEnany, διαγνώστηκε με τον κορωνοϊό.

Ο γιατρός Σον Κόνλεϊ στην ενημέρωση για την υγεία του προέδρου

Ο Τραμπ υπερασπίζεται την απόφαση να κάνει βόλτα με αυτοκίνητο ενώ πάσχει από Covid-19

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφασή του να βγει από το στρατιωτικό νοσοκομείο όπου λαμβάνει θεραπεία για την Covid-19 και να κάνει μια σύντομη βόλτα με αυτοκίνητο, μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε ότι θέτει τον ίδιο και τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Αναφέρεται ότι τα Μέσα ενημέρωσης αναστατώθηκαν επειδή μπήκα σε ένα ασφαλές όχημα για να ευχαριστήσω τους πολλούς οπαδούς και υποστηρικτές που στέκονταν έξω από το νοσοκομείο για πολλές ώρες, ακόμη και ημέρες, για να τιμήσουν τον πρόεδρό τους».

«Αν δεν το έκανα, τα Μέσα θα έλεγαν ότι ήμουν αγενής», έγραψε στο Twitter.

Η σχετική ανάρτηση του προέδρου Τραμπ:

 

Δυναμικά επανήλθε στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ντόναλντ Τραμπ

Αν και αποσύρθηκε για λίγο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά το θετικό τεστ του στον Covid-19, ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε σήμερα, Δευτέρα, δυναμικά στο Twitter, από το στρατιωτικό νοσοκομείο Ουόλτερ Ριντ.

Πριν καλά καλά ξημερώσει, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιδόθηκε στην αποστολή σειράς αναρτήσεων, καλώντας τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν.

«ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΑΝΟΔΟ. ΨΗΦΙΣΤΕ!». «Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ. ΨΗΦΙΣΤΕ!», «ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ. ΨΗΦΙΣΤΕ!», «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. ΨΗΦΙΣΤΕ!», «Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ. ΨΗΦΙΣΤΕ!». «ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ. ΨΗΦΙΣΤΕ!». «ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΊΟΝ ΤΩΝ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΩΝ FAKE NEWS ΜΜΕ. ΨΗΦΙΣΤΕ!», έγραψε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΗΠΑ.Ένα μέρος της σειράς διαδοχικών αναρτήσεων του προέδρου Τραμπ

Θρίλερ με την κατάσταση της υγείας του προέδρου Τραμπ

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενημερώσεις από την ιατρική ομάδα του προέδρου και σχόλια από τον Λευκό Οίκο άφησαν στους δημοσιογράφους και στο κοινό μια αντικρουόμενη και ελλιπή εικόνα σχετικά με την κατάσταση της υγείας του προέδρου και της σοβαρότητας της ασθένειάς του.Στιγμιότυπο από τη «βόλτα» της Κυριακής

Ο Τραμπ νοσηλεύτηκε στο Ουόλτερ Ριντ την Παρασκευή «με μεγάλη προσοχή», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Το Σάββατο, η ιατρική του ομάδα φάνηκε αισιόδοξη, παρουσιάζοντας την εικόνα του προέδρου ως βελτιούμενη, αποφεύγοντας τις ερωτήσεις σχετικά με το αν είχε λάβει ποτέ συμπληρωματικό οξυγόνο.

Λίγο αργότερα, ανώτερος αξιωματούχος του προέδρου παρουσίασε μια πιο σοβαρή εικόνα της υγείας του προέδρου, προκαλώντας εκτεταμένη σύγχυση.

Την Κυριακή, ο προσωπικός γιατρός του προέδρου, Σον Κόνλεϊ, αναγνώρισε ότι είχε δώσει μια υπερβολικά αισιόδοξη εικόνα της κατάστασης της υγείας του. «Δεν ήθελα να δώσω πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την πορεία της ασθένειας σε άλλη κατεύθυνση, και εξαιτίας αυτού, ξέρετε, προέκυψε ότι προσπαθούσαμε να κρύψουμε κάτι, το οποίο δεν ήταν απαραίτητα αλήθεια», είπε. Σύμφωνα με τον Κόνλεϊ, ο Τραμπ είχε «υψηλό πυρετό» την Παρασκευή και, σε δύο περιπτώσεις, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα του μειώθηκαν και του δόθηκε συμπληρωματικό οξυγόνο. Ο Κόνλεϊ είπε ότι στον πρόεδρο χορηγήθηκε δεξαμεθαζόνη το Σάββατο, ένα στεροειδές που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία ασθενών που είναι σοβαρά άρρωστοι με τον ιό. Σε αυτό το σημείο, ο Τραμπ είχε ήδη αρχίσει να παίρνει το αντιιικό φάρμακο, τη ρεμδεσιβίρη.

Επιμέλεια: Βασίλης Τατσιόπουλος

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Guardian, The Washington Post, Twitter, CNN, BBC

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης