Μετά από σχεδόν δύο μήνες παραμονής και ερευνών σε ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis επιστρέφει στη βάση του στο λιμάνι της Αττάλειας.

Όπως φαίνεται στον χάρτη που αποτυπώνει την πορεία του πλοίου έως στις 03:48 τα ξημερώματα της Δευτέρας, το ερευνητικό έχει σαφή πορεία προς το λιμάνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 06:00 το πρωί της Δευτέρας το Oruc Reis είχε ήδη φθάσει στο λιμάνι της Αττάλειας.

Πάντως μέχρι την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, τελευταία μέρα ισχύος της ΝΑVΤΕΧ, αυτή δεν ανανεώθηκε. Το Oruc Reis έφτασε σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από τη νήσο Στρογγύλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τούρκοι αξιωματούχοι πάντως είχαν ανακοινώσει πρόσφατα ότι με αυτή την τελευταία ΝΑVΤΕΧ θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην εν λόγω περιοχή. Αναμενόμενη, λοιπόν, θα είναι η επιστροφή του ερευνητικού πλοίου για ανεφοδιασμό και αξιολόγηση των στοιχείων.

Κατά μία άλλη ερμηνεία η επιστροφή του πλοίου αποφασίστηκε ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας σε μία επίδειξη «καλής διαγωγής» από τη γείτονα.

Στο ίδιο πνεύμα άλλωστε ήταν και τα συγχαρητήρια του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προς τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης της Τουρκίας Αμπτνουλχαμίντ Γκιουλ και ενός εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αλλά και μετριοπαθείς δηλώσεις του ιδίου του Ερντογάν, που προφανώς κατανοεί ότι έχει «παρατραβήξει το σκοινί».

«Η επιλογή μας ήταν πάντα η Δύση» δήλωσε πριν λίγες ημέρες σε συνέδριο του κόμματός του λέγοντας ότι η Τουρκία είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης και απευθύνοντας έκκληση τόσο στην ΕΕ όσον και στις ΗΠΑ για πιο εποικοδομητική συνεργασία.

Να σημειωθεί ότι την ώρα που το Oruc Reis έπλεε στην περιοχή που φαίνεται στον χάρτη, νότια της Καρπάθου γινόταν συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας και της Αιγύπτου.
Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών μονάδων των δύο χωρών, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

zougla newsroom

Διαβάστε επίσης: To Oruc Reis δεν ανανέωσε τη Navtex – Βάζει πλώρη για Τουρκία;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης